«Наші жінки переважно дбають про стіл і не звертають уваги на себе», – стиліст з Тернополя

0
1726

Стиліст, засновниця шоу-руму українських брендів ZNANA.UA Юлія Остапчук переконалася, що тернопільським жінкам часто бракує любові до себе. Особливо це відчувається, на її думку, перед великими святами.

– У нас так заведено, що на столі має бути повно страв, а господиня повинна все бігати та доносити тарілки зі смаколиками – тільки тоді ти справжня господиня, – ділиться Юлія. – А за таких умов, коли вже їй встигати бути красивою і доглянутою? Благо, якщо встигне прикупити собі хоч щось новеньке до свят: аби було що до церкви вдягнути.

Загалом, така традиція святкування більше переважає все ж на Західній Україні. Приїздиш до столиці і бачиш, що люди надають перевагу прогулянці в парку, на Хрещатику, так би мовити святкують активно. А в нас все за столами сидять.

А може тому, що ковбаса таки дешевша, ніж пальто, наприклад?

– Щоб виглядати красиво, не обов’язково витрачати багато грошей. Про це часто розповідаю на майстер-класах, там я хочу донести таку просту істину до наших жінок. Але, я вважаю, що це не матеріальна проблема, а проблема відсутності любові до себе. Ми так хочемо сподобатися всім і щоб нас похвалили, що забуваємо сприймати і любити себе такими як є – хочемо бути ідеальними.

Якщо ми зекономимо на столі, то запросто зможемо прикупити собі новеньке пальто, адже ціни є дуже різні, на різний гаманець. Але якщо не буде багатим стіл, то скажуть, що хазяйка погана. От і виходить замкнуте коло.

Усі жінки такі? Якого віку? 

– Звичайно, не всі жінки такі. Молоде покоління думає вже трішки по-іншому – це мене тішить. Переважно старші забувають себе, хоч і мого віку жінки теж часто дбають про стіл і не звертають увагу на себе. І наче та традиція готування вже відходить, але все ж більшість за святкування.

А може це просто в нас культура така? Навіть на генетичному рівні. Доведено, що генетично люди пам’ятають голод. До прикладу, внуки тих людей, які пережили великі труднощі, голод, люблять робити різні запаси, нагромаджувати продукти тощо…

– Звичайно, це не можна відкидати. Наші бабусі та дідусі пережили страшні роки… І, звичайно, можна їх зрозуміти, бо колись свято то справді було свято – що і столу стосується, і одягу. Але тепер супермаркети і торгові центри пропонують такий вибір їжі та одягу… а границі «святкової» та щоденної їжі стираються.

Мені здається, що потрібно ставитися з повагою до тих часів (голоду) і не викидати їжу після свят, а саме така ситуація в нас. Бо неможливо за 3 дні свят з’їсти 4 палиці ковбаси і 2 шинки. Повага повинна бути не лише до традицій, а й до себе. Якщо жінці так шкода витратити зайву копійку на себе протягом року, то можна робити це раз в сезон і приурочити до свят. Психологічно це сприйматиметься легше, а самій жінці буде і користі більше, і позитивних емоцій.

Жінка, яка хоче гарно вдягнутися, вона себе любить?

– Любов до себе вимірюється не тільки бажанням гарно вдягатися. Це вміння розслабитись і піти до церкви з сім’єю, а опісля сісти за скромний стіл (бо вчора ти не готувала до ночі, а лягла відпочивати). І просто насолоджуватись сміхом дітей, а не носити тарілки і чути слова: «Мамо, присядь з нами і поговори».

Адже для наших рідних важливі не страви, які тепер можуть бути щодня, а час проведений разом. І фото, на яких мама не в халаті з тарелями, а красива та святково вбрана. Щоб потім показувати онукам і казати: «Ось яка ваша бабуся красива», бо в той момент точно ніхто вже не буде пам’ятати тих столів. А щасливі моменти залишаться з нами назавжди.

А якщо, наприклад, вдягається, вдягається, а потім якась втома, не хочеться уваги до себе привертати, є тяга до простого одягу? Жінка себе не любить? Чи може звертає увагу на інші якості в житті в той момент?

– Насправді, якщо правильно скласти свій гардероб, то вдягаючи прості речі можна залишатися стильною. Нелюбов до себе – це коли ти натягуєш сукню, в якій вчилася ще в школі, і яка явно вже тобі не пасує, а ти переконуєш себе що вона, в принципі, ще така нічого і можна ще сезон доходити… «От куплю ще нові штори до хати, а потім вже сукню». Але всі ми розуміємо, що цього не буде.

Іноді молода чи не надто молода жінка буде намагатися вирізнити себе одягом, макіяжем, пластикою, яскравими нігтями тощо. А от ітиме по Хрещатику у Києві актриса Ада Роговцева і вона кидатиметься у вічі перехожим і без макіяжу, в простому одязі, бо вона – особистість, реалізована, самодостатня, внутрішньо наповнена. Їй не треба штучно привертати до себе увагу.

– От в цьому і проблема наших жінок. Вони так переймаються усіма навколо, що забувають про себе. Забувають реалізувати себе, свої бажання. Тут і макіяж, зачіска чи сукня вже не допоможе.

А як же вимушені обставини? До прикладу, жінка в декретній відпустці. Коли береш на руки дитину і вона за пару хвилин замастить капцями спідницю чи штани. І тут точно не високих підборів, ніжного кремового пальто чи довгої мережаної сукні.

– Звичайно, але для таких жінок і не потрібні підбори. Їм потрібно підбирати зовсім інший одяг, який теж може бути стильним та пасувати до їх зовнішності. Немає в житті ситуацій та умов, за яких не можна красиво вдягнутися (і я знову не говорю про дорогий одяг). Просто він має відповідати нашому способу та стилю життя.

Ще раз про любов до себе. Уявімо, 10-15 градусів морозу. Одна жінка зробила гарний макіяж, розпустила волосся, накинула капюшон куртки на голову, не взявши шапки, бо не хотіла зіпсувати зачіску. Інша ж – замотала під шапкою волосся, закуталася тепло і пішла. То котра насправді любить себе більше – перша, якій важливо, як вона виглядає в очах інших, чи друга, якій важливе її здоров’я.

– Повторюсь ще раз, що любов до себе ще не тільки зовнішній вигляд. За такої ситуації звичайно важливіше здоров’я, але хто сказав, що замотаною в шарфі ти не виглядаєш красиво? Навіть в 40-градусний мороз можна виглядати красивою і доглянутою.

А що скажете про те, що європейці просто вдягаються. І там, до речі, столи не вгинаються на свята, і в достатку більшому живуть, як українці…

– Це суперово! Я й кажу, що так потрібно виглядати – просто. Без надмірностей, без пафосного одягу. Взагалі, добре якщо в гардеробі одяг-трансформер. Це коли одну і ту ж сукню ти можеш вдягнути з кросівками на роботу, а потім доповнити її брошкою, взути туфлі і піти святкувати день народження. Це і є європейський стиль.

І все ж. Які сигнали в зовнішньому вигляді, що жінка себе не любить? Як це можна виправити?

– Сигнали дуже прості. І найперше це синці під очима – не виспалась. Чому? Бо до ночі готувала, прибирала, мила, а не шанувала себе.

Як виправити? Дбати про себе. Навчитися казати собі «Стоп!» Хата прибрана – інспектора не буде, щоб всі закутки перевірити. Їсти є що – мінімум страв зготувала. Пора подумати, якою ти будеш зустрічати гостей.

Чи завжди достойний вигляд залежить від вмісту гаманця? Але коли гроші є, стати стильним простіше.

– Гроші тут ні до чого. Головне – навчитися комбінувати речі. І пам’ятати правило: краще менше і простіше, ніж забагато.

Коли бюджет обмежений, як себе перевтілити?

– Подивитися на свій одяг по-новому. Скласти нові комбінації з речей, які вже є. Доповнити їх аксесуарами, які дешево можна купити. роБшки, хустинки, пояс – це все тренди, які можна дуже активно використовувати для перевтілення.

З чого слід починати, які найперші кроки, щоб поліпшити, вдосконалити свою зовнішність, гардероб? А які завершальні? Чи тут постійний потік, безкінечний, доки жінка жива?

– Як кажуть – досконалості немає меж! А почати потрібно з грамотного гардеробу. Не купувати просто все під ряд, бо розпродаж, а підходити до покупок раціонально, обдумано. Перш ніж щось купити, подумай: чи справді тобі це потрібно? З чим ти будеш це вдягати? Скільки комбінацій можна зробити? Це трендова річ чи базова?
І завжди пам’ятайте, що мода минає, а стиль залишається з нами назавжди. Тому потрібно шукати свій унікальний стиль, а його може підказати наш спосіб життя. І просто любіть себе.

Наталія ЛАЗУКА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ