Косметолог з Тернополя радить, що варто їсти і як доглядати за шкірою восени

0
3106

Якщо людина хоче бути здоровою та красивою, про шкіру потрібно турбуватися постійно й ретельно. Тернопільський лікар-косметолог, масажист, майстер шугарингу Людмила Шуст розповість нам про секрети домашнього й салонного догляду за різними типами шкіри у холодну пору року, підкаже, що включити у свій продуктовий кошик та як впливає стрес на здоров’я шкіри.  Люда ще з дитинства мріяла стати лікарем, бо завжди цікавило: як же працює людський організм? Після закінчення школи вступила до ТДМУ, під час навчання закінчила курси лікувального масажу та позитивної психології. Також, за плечима спеціалізоване навчання для косметологів в Києві та інших містах України. І от уже Людмила не перший рік допомагає жінкам зберігати свою природну красу.

– Людмило, з якого віку варто починати догляд за шкірою? Чи потрібно це лише жінкам, чи також і чоловікам?

– Загалом догляд за шкірою потрібно розпочинати з 25 років. Звичайно це не стосується підлітків із проблемною шкірою. Кремом навколо очей варто користуватись із 22 років, тому що шкіра в тій ділянці тонка та суха. І щоб запобігти появі дрібних зморшок навколо очей потрібно зволожувати шкіру, а також захищати її від ультрафіолетових променів. Влітку бажано одягати якісні сонцезахисні окуляри та користуватись сонцезахисним кремом SPF> 30. Після 25 років потрібно користуватись кремом для обличчя два рази в день: зранку  — зволожуючий, ввечері — живильний.

Чоловіча шкіра за своєю будовою відрізняється від жіночої, тим, що шкірні покриви на 20% товстіші. Також, у ній більше волокон колагену і еластену. Тому зморшки у чоловіків проявляються пізніше. Але чоловіча шкіра продукує велику кількість шкірного сала, а також регулярне бриття призводить до підвищеної чутливості та подразнення шкіри. Тому чоловікам також потрібен догляд за шкірою.

– Напевно, не завжди є час чи можливість у наших читачів для відвідування косметолога. Порадь, якою повинна бути програма мінімум для догляду за шкірою у домашніх умовах?

– Вмивання — пінка, гель, молочко; Тонізація — тонік (без спирту, щоб не пересушувати шкіру), лосьйон; Зволоження, живлення — крем по типу шкіри.

Ще раз наголошую, що взагалі всі засоби потрібно підбирати за типом шкіри. Краще використовувати професійну косметику, яку можна придбати у косметологічних салонах або на виставках. Але спочатку краще проконсультуватись зі своїм спеціалістом.

Також можна використовувати чай із трав: м’ята, ромашка, календула. Наприклад, заварити якусь із трав, розлити у форми для льоду, заморозити та щоранку протирати кубиком льоду обличчя. Ця процедура допомагає тонізувати шкіру, прибрати набряки та синці під очима. Але, не раджу проводити процедуру людям з куперозом (розширені судини на обличчі).

Якщо ж ще говорити ще про план-мінімум у салоні, на який, насправді, не потрібні великі гроші чи багато часу, то для клієнтів до 25 років це, як правило, чистки обличчя і маски по типу шкіри. Після 25 років — масаж обличчя, який проводимо курсом 10 днів, а також кислотні пілінги.

– На календарі другий місяць осені, морози уже не за горами. Яка реакція шкіри людини на такі зміни температури?

– Низькі температури для шкіри обличчя є більшим стресом, аніж сонце. Взимку та восени вона піддається декільком факторам негативного впливу: мороз, холодний вітер, кристалики льоду та сухе повітря в приміщенні. Із зниженням температури повітря сальні залози виробляють менше шкірного сала. Це призводить до того, що захисна ліпідна мантія стає тоншою. Кристалики льоду, які є не помітні для людського ока, під час сильного вітру травмують незахищений епідерміс. Утворюються мікротріщини, які довго не  загоюються, шкіра червоніє, лущиться, виникає свербіж. Також від перепаду температур відбувається звуження та розширення судин (утворюється капілярна сітка) на обличчі. Сухе повітря та мороз випаровують вологу зі шкіри, тому взимку жирна шкіра наближається до нормальної, нормальна стає сухою, а суха — дуже сухою.

– Які ж домашні рецепти краси можеш порадити саме у холодну пору року для різних типів шкіри?

– Догляд, який здійснюється за шкірою влітку, не підходить для холодної пори року. Зараз потрібно вмиватись прохолодною, або теплою водою.  Для жирної і нормальної шкіри краще використовувати муси та пінки; для сухої — молочко, гідрофільні препарати. Після вмивання необхідно обов’язково протирати шкіру тоніком (без спирту). Крем повинен бути живильний. Наносити за 45 хвилин до виходу на вулицю. В складі крему повинен бути гліцерин, сорбідол, натуральні рослинні масла (ши, жожоба, зародків пшениці, макадамія), або тваринні (гусячий, норковий, борсучий). Такого компоненту як вазелін бажано уникати.

Зволожуючим кремом не варто користуватись, тому що вода, яка є в ньому, проникає в пори, а потім замерзає на морозі, розширюється, та травмує шкіру з середини. Як приклад, можете згадати, що відбувається з пляшкою води на морозі. Окрім того, не рекомендую скрабувати шкіру взимку.

А от декілька рецептів масок на зимовий період можу запропонувати:

Маска для всіх типів шкіри:

Бананова маска. Розім’яти ¼ банана, перемішати з живильним кремом, додати три краплі лимонного соку і три краплі оливкової олії.  Ще раз все перемішати. Наносити на очищену шкіру.

Для жирної шкіри:

Взбити яєчний білок, додати 1 чайну ложку лимонного соку, дрібно натерту лимонну цедру і дві чайні ложки висівок.

Трав’яна маска для сухої шкіри:

Аптечну ромашку, подорожник і м’яту (по одній чайній ложечці) змішати, та заварити як чай. Додати одну чайну ложку крохмалю, вимішати. Трав’яна маска допоможе тим, у кого лущиться шкіра, зволожить, та позбавить відчуття стягнутої шкіри.

– Ще одне важливе запитання. Що потрібно включати у свій раціон з продуктів харчування, вітамінних комплексів, рідин для здорової шкіри? Адже, як ми знаємо, щоб мати здорову, красиву шкіру її доглядати потрібно не лише ззовні, а й зсередини.

– В першу чергу харчування повинне бути збалансованим. В раціоні повинні бути і білки, і жири, і вуглеводи. А також вітаміни та мікроелементи. Я не є прихильницею різноманітних дієт. Харчуватися краще невеличкими порціями: 5-6 разів на день. Наприклад, якщо ви різко відмовляєтесь від вживання цукру (мова йде про солодощі з білим цукром) — у першу чергу страждають клітини мозку. Також і білкове голодування негативно відображається на мозку людини, м’язевій тканині, волоссі та нігтях. А нестача жирів призводить до порушення терморегуляції тіла, людина мерзне, постійно відчуває холод. Вітаміни та мікроелементи краще отримувати через свіжі фрукти та овочі, аніж через споживання синтетичних вітамінно-мінеральних комплексів. Вони засвоюються гірше. Для того, щоб фрукти та овочі були для нас максимально корисними, їх потрібно правильно готувати та вживати. Всі ми знаємо що вітаміни діляться на дві групи: жиророзчинні (А, D, E, K) та водорозчинні (C, B1, B2, B3, (PP), B6, B12) фолієва кислота.

Наприклад вітамін А (ретинол), який дуже важливий для здоров’я шкіри міститься у великій кількості в моркві. Для засвоєння організмом вітаміну А, моркву потрібно їсти з рослинними або тваринними жирами.

Ось короткий список продуктів, які містять необхідні вітаміни для здоров’я шкіри та організму:

Вітамін C (аскорбінова кислота): Болгарський перець, чорна смородина, шипшина, обліпиха, листова зелень, свіжа капуста та цитрусові.

Вітамін B1 (тіамін): хліб з муки грубого помелу, квасоля, горох, шпинат, нежирна свинина та телятина, особливо в печінці.

Вітамін B2 (рибофлавін): яйця, м’ясо, молоко, молочні продукти, особливо домашній сир, печінка, нирки і гречка.

Вітамін B3 (ніацин, (PP)): житній хліб, гречка, квасоля, м’ясо, печінка.

Вітамін B6 (піридоксин): м’ясо, печінка, риба, яйця, цільнозерновий хліб.

Вітамін B12 (кобаламін): м’ясо, домашній і твердий сири.

Фолієва кислота: зелені листові овочі, бобові, хліб з муки грубого помелу, печінка.

Вітамін А (ретинол): риб’ячий жир, печінка, ікра, молоко, масло, сметана, творог, сир, яєчний жовток, зелені і жовті овочі, морква, бобові, персики, курага, абрикоси, шипшина, обліпиха, черешня.

Вітамін D (кальциферол): печінка риби, яйця, частково синтезується під впливом сонячних променів.

Вітамін E (токоферол): соняшникова олія, бавовняна, кукурудзяна, миндальна олія, арахіс, злакові, бобові, печінка, молоко.

Вітамін К: шпинат, кольорова і білокачанна капуста, листя кропиви, помідори.

Також, окрім харчування потрібно дотримуватись водного режиму. Щодня випивати не менше 1,5 літра води. Вода повинна бути чистою, негазованою, некип’яченою, також це може бути зелений чай без цукру і трав’яні фіточаї.

Хочу ще наголосити на тому, які продукти бажано обмежити, або виключити з раціону: гостра їжа, жирна їжа, смажене, копчене, мучні вироби (окрім твердих сортів пшениці), солодке (цукерки, шоколадки), кава.

Бажані продукти в раціоні: овочі (свіжі, морожені, відварені, запечені, на пару), фрукти (свіжі, сухофрукти), ягоди (свіжі, сушені, морожені), каші цільнозернові, макаронні вироби твердих сортів пшениці, рис нешліфований, чорний хліб і хліб з висівками, кисломолочні продукти (твердий та домашні сири), нерафіновані олії.

– Давай ще повернемося до салонного догляду за шкірою. Які процедури в кабінеті косметолога найкраще робити восени, коли активність сонця вже найменша?

– В осінній період актуальними є кислотні пілінги, які чудово вирішують ряд проблем зі шкірою. Пігментні плями, дрібні зморшки, вугрові висипання, тьмяність шкіри, неоднорідний тон. Пілінги проводяться курсом від 3 до 6 процедур, шкіра стає гладкою сяючою та молодою. Також восени добре проводити такі процедури як: мезотерапія, за допомогою якої можна наситити шкіру корисними речовинами, позбутись пігментних плям та судинної сітки. Біоревіталізація також допоможе підготувати шкіру до виснажливої зими. Завдяки введенню в епідерміс клієнта гіалуронової кислоти шкіра насичується, зморшки розгладжуються, обличчя стає свіжим та сяючим.

– Знаю, що ти цікавишся психологією, адже як без неї, коли працюєш із людьми та допомагаєш їм підтримати здоров’я та красу. Згідно твоїх спостережень, як емоційне здоров’я клієнтів впливає на стан їхньої шкіри?

– Відповідаючи на це запитання доречним буде розказати про вплив стресу на організм. Стрес — це результат негативних емоцій, у яких людина постійно перебуває. Тривалий стрес є основною причиною погіршення стану шкіри та пришвидшеного старіння організму в цілому. Що ж відбувається зі шкірою під час стресу? Постійне напруження викликає судоми м’язів обличчя. Еластичні волокна розтягуються більше ніж необхідно. Шкіра втрачає пружність. Під час стресу в організмі виробляються такі гормони як кортизол та адреналін.

Кортизол викликає підвищення рівня цукру в крові. Зайва кількість цукру змінює властивості колагену. Шкіра грубіє, збільшується кількість зморшок. Також під впливом кортизолу знижується продукція гіалуронової кислоти, яка є основним зволожуючим елементом шкіри. Кортизол стимулює відкладення жирів в організмі та підвищує роботу сальних залоз.

Адреналін викликає спазм капілярів шкіри. Знижується приток крові. Шкіра страждає від нестачі кисню та поживних речовин. Також під час стресу в кишківнику виробляються гістаміни. Вони є причиною висипань. Підвищується чутливість шкіри та виникає подразнення.

Тому в будь-якій складній ситуації слід зберігати спокій. Намагайтесь впоратися зі стресом. Якщо ви нервуєте перед екзаменом, співбесідою — поприсідайте сто разів, або пробіжіться з першого на дев’ятий поверх. Є ще одна цікава порада для швидкого зниження гормонів стресу: станьте впевнено на дві ноги, поставте руки в боки, випряміть спину і постійте так дві хвилини. Або, як варіант, сядьте у крісло, закладіть руки за голову — це поза впевненої, розслабленої людини. Знаходьтесь в цій позі не менше двох хвилин. Цього часу достатньо для зниження рівня кортизолу на 40%. Мисліть позитивно і будьте красивими.

Ірина СКОРОБОГАТА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ