«Більшість людей не відчувають ніякого дискомфорту восени», – психотерапевт з Тернополя

1
500

Яка пора року настільки неоднозначна й загадкова, що хтось зачаровано милується її барвами, вдихає свіже ранішнє морозне повітря, шарудить черевиками у кольоровому листі, а інші ж із сумом наливають собі у чай коньячку, думаючи, що лише він може зігріти їхню душу у цей безпросвітно холодний та похмурий час? Звичайно ж – це осінь, яку або люблять, або терпіти не можуть, але нікого вона не залишає байдужим.

У перший тиждень другого місяця осені, разом із тернопільським психотерапевтом Ольгою Томченко ми спробуємо розібратися, чи існує явище осінньої хандри, кому вигідна його популяризація та кілька порад про те, як із ним працювати.

– Олю, помічаю, що у Facebook, із заглибленням в осінь, все більше постів про хандру чи й осінню депресію. Чи існує насправді спеціально-осінній поганий настрій, хворобливий стан для людини, про який пишуть деякі видання психологічного спрямування, жіночі журнали, сумно констатуючи прихід холодів, плащів, курток та зменшення тривалості світлового дня?

– Деяким людям напрочуд щастить – вони не знають що таке хандра, депресія… А коли їх вкрай рідко навідує тихий сум, сприймають це здивовано і називають «депресією» – хоча це далеко не так. І слава Богу, що вони не знають, що таке справжня депресія і скільки болю та страждань, вона, справжня, приносить іншим людям восени. Та, на жаль, так є – певна категорія людей страждає і це часто це видно по їхнім сумним обличчям та згорбленим постатям, понурій ходьбі. Часто, ми, як емпатичні люди (тобто вміємо співпереживати та співчувати іншим, навіть, якщо самі не проживаємо болю, мимоволі теж поринаючи у журбу).

Якщо ви не знаєте що таке хандра, то і не думайте про це, зовсім. Наші дзеркальні нейрони не будуть вишуковувати у зустрічних людях ознаки збільшення суму і все буде окей.

Неодноразово деякі люди так і питають: «Ну от, в чому причина, що осінь так «тисне»?» А я кажу їм, що – навпаки. Це – найкраща пора! Барвистість гами кольорів, якими прикрашена природа, багатство вітамінів овочів та фруктів, розкіш свіжого повітря і грайливе непекуче м’яке лагідне сонце.

Згідно моїх спостережень, все таки, більшість людей не відчувають ніякого дискомфорту восени. Але не можна відкинути і те, що є особливі люди – чутливі, які прожили нелегкий період, були травмовані, або з особливими потребами – для них це дійсно загострення їхніх станів. Однозначного висновку «чому так» все ж нема – одні це пов’язують з виділення серотоніну – гормону радості, який легко здобути влітку із додатковою кількістю світла та все важче забезпечити, переналаштуватися  восени…

Ті, хто знають себе добре, як правило, готові до зміни погоди і можливого погіршення настрою та мають ряд особистих унікальних способів, як із цим впоратися. Якщо ж ви вперше зіткнулися з незрозумілим смутком, який раніше не проявлявся, а саме, хандрою – зробіть внутрішню інтроспекцію – прислухайтеся до сигналів свого тіла – починаючи від кінчиків пальців на ногах до тім’ячка. Можливо, саме зараз вам хочеться жовтогарячого бананчика чи горнятка трав’яного чаю, а можливо, тіло підказує вам через сонливість, що пора трішки відпочити. І також спробуйте забезпечити собі належне харчування, більше сонця та відпочинку.  Подбайте про себе краще, як ніби зараз ви маленький хлопчик чи дівчинка. Загорніть себе в «теплу ковдру» турботи.

– А чи не заробляє насправді комерційна індустрія (фармакологія, продуктові відділи з алкоголем та солодощами, шоу-бізнес із мелодрамами та ліричними композиціями) на пропагуванні явища «осінньої хандри»? Адже з таким успіхом можна створити й синдром «літньої хандри».

– Звичайно ж, індустрія заробляє на усьому, де є «біль» – проблема людини. У цьому і полягає наука маркетингу – знайти потреби та слабкості споживача і забезпечити продаж потрібного. Взагалі ця тема глобальна, адже доведено, що великий спектр хвороб є психосоматичними і залежать від нашої правильної взаємодії із середовищем. Навіть більше, наприклад, той сам діагноз який ставлять людям у нас ВСД (вегето-судинна дистонія), наприклад, не існує в Європі чи Америці, а у нас простіше поставити діагноз та відмахнутися від проблем рукою.

Люди звикли до фармакології, яка нібито є швидкою чарівною паличкою і мало хто розуміє, що таке екологія поводження із самим собою та правильне піклування про себе… З іншого боку – медичне та фармакологічне втручання швидке, а от особистісна робота довга, болюча…

– Чому хандра і тривалий період поганого настрою вважають патологією, яка потребує корекції? Хто і коли вигадав міф, що людина повинна бути бадьорою і життєрадісною? Чи не дає це зворотній ефект, коли проживати свої негативні емоції людям не дозволяє етикет соціуму, а часто й батьки з самого дитинства?

– Як негативні, так і позитивні емоції вкрай нам потрібні. Усі вони є сигналами тіла, які варто вміти «перекладати» і розуміти. Звичайно, в  культурі є певні заборони на прояв різних емоцій, а також у сім’ях передаються з покоління в покоління певні засади поведінки. І це сумно. Але зрозуміло – ми люди, у яких є емпатія. А кому хочеться «брати» на себе частину чужого болю? Тому спрацьовує захист і ось ми вже автоматично стараємося штучно підбадьорити чи задобрити іншу людину, спробувати словами наказати їй зупинитися чи накидати цілу гору непотрібних порад. Мабуть варто в цей момент згадати себе в стані хандри, суму, проживання болю і подумати – і спитати іншого: «Що я можу зробити для тебе? Щоб для тебе було важливо зараз? Я бачу твій біль…»

– Чи можливо привнести у кожен свій день щось радісне, приємне для тих, на кого осінь впливає похмуро?

– Важко сказати, що можна, а що ні – все дуже індивідуально. Є ряд хвороб, які восени починають активізуватися – і теж неясно чому. Можливо, в людини з’являється після літа  багато ресурсів і це правильна боротьба, а можливо дійсно, людині важко підтримувати баланс гормонів, тощо… Вивчайте себе і будьте екологічними насамперед до себе.

– Як спільними силами у соцмережах можна адаптуватися до холодів, дощів та зменшення тривалості дня? Наприклад, замість постів про застуду і промоклі черевики постити квіти чи фото з літнього відпочинку.

– Не знаю, як вберегтися – кожна людина демонструє себе в соцмережах по-особливому. Свобода дозволяє виражати себе вільно. Тому для чого придушувати в собі потреби заборонами? Пишіть, що у вас на душі, на серці, просіть про підтримку – хто має сили та енергію, поділиться, хтось приєднається, а хтось пройде мимо… Ця можливість, мабуть, це одна з найкращих функцій, адже вживу не так просто відгородитися чи проявитися… Та й фото з літнього відпочинку для когось приємний спогад, а для когось –  це буде прояв заздрості тощо…

Можна спробувати більше спілкуватися з друзями, близькими, мріяти про хороше майбутнє, пам’ятати про свій рід. Пишатися своїми хорошими рисами та якостями, помічати, що хорошого взято від родичів. Знайомитися з новими людьми, збагачувати себе простими дружніми контактами. Не дивлячись на страх – побути на самоті не так вже і погано, але й дуже позитивно.

Якщо ж зрозуміли, що настрій погіршився – навчитися заземлятися. Це такий процес, коли ми звертаємося до свого тіла, звертаємося подумки до аналізу своїх думок, емоцій, почуттів.

Ірина СКОРОБОГАТА

 

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ