Сьогодні Тернопільщину покидають лелеки

0
772

З 19-го серпня спорожніли лелечі гнізда. Сьогодні жителі Тернопільщини спостерігали за надзвичайно красивим і трохи сумним видовищем. Лелеки кружляли над селами. Ніби прощалися. За народними спостереженнями, якщо лелеки збираються у вирій перед Спасом – слід чекати ранньої і холодної зими. Відлітають пізніше – значить, осінь буде довгою і теплою.

Зимує лелека в тропічній Африці чи Індії. Птахи з нашого краю можуть подолати цей шлях до Нового року. Справа у тому, що вони, хоч і великі птахи, є не дуже потужними літунами. Їм треба постійно сідати, відпочивати. Добовий їхній кидок – до 250-300 кілометрів. Далі вони сідають і тиждень-два можуть набиратися сил. На одному місці збирається по 200, 300, 400 птахів, вони харчуються, набираються сил – і летять далі. Так потрохи, відпочиваючи, добираються до теплих країв.

Чому ж птахи не залишаються у теплих краях назавжди? На чужині їх чекає багато небезпек: хижаки, сезони дощів, посухи та браконьєри. Якби європейські птахи залишилися в Африці, почалася б жорстока боротьба за будь-що: воду, корм, території проживання. Перелітним птахам було б важко витримати конкуренцію з птахами-резидентами. На півночі ж сприятливий клімат для гніздування, більше корму і менше небезпечних хижаків.

Лелека – чи не єдиний птах, якого так полюбили люди. Але сусідство з людьми для них є і небезпечне. Застосування пестицидів і забруднення атмосфери отруйними продуктами, спалення пластмаси та відходів електронної індустрії знижують природний приріст популяцій лелек в районах інтенсивного ведення сільського господарства.

Живе лелека 8-10 років.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ