Тернопільська журналістка закликає не купувати пухнастих друзів у так званих любителів тварин

0
616

котикиСкоро почнеться “сезон”, тому вирішила написати, можливо, це хоч когось вбереже.

Тваринки куплені з рук. Чому вони так часто помирають?

Часто в сезон до мене телефонують знайомі та незнайомі люди з приблизно такими питаннями:

— Зоряно, ми тут котика під банком купили вчора. А нині йому дуже погано. Не хоче їсти. Що робити?

Звісно, я раджу ветеринарів, але усвідомлюю, що майже всі ці історії закінчуються трагічно. Найпоширеніша причина — хвороба, яка називається в народі чумкою.
Під банком (тернополяни знають про це місце) переважно стоять не любителі тварин, не господарі новонароджених пухнастиків(хоч і вони часом приходять), а звичайні бариги, для яких тварини — це бізнес. В них нема жодних документів і дозволу займатись подібним. Як виглядає вся ця схема: ви маєте нестерилізовану кицю. Вона народжує кошеняток. Вам сусідка розказує, що є така от гарна жіночка, якій можна віддати кошенят, а вона віддає в добрі ручки. Ви несете їй тваринок під банк, у вас просять ще грошей на їх подальше утримання. Ви, звісно, хочете віддати кошенят і не мати проблем, тому даєте, скільки вас просять, і гордо йдете додому.

На тому життєва історія пухнастиків закінчується. Залишається лише здогадуватись, що відбувається з тими тваринками, які не продались. Але тим, що продались, пощастило не більше. Бо часто всі місця, де такі продавці утримують тваринок, заражені чумкою. Якщо туди потрапляє здорова тваринка, вона відразу заражається. Маленькі кошенятка практично не мають шансів (погугліть про цю хворобу). Наслідки проявляються не відразу, тому виглядає, що ви купуєте здорову тваринку, а через кілька днів вона починає хворіти вже у вас.

Дуже шкода, що я не знала про це колись, бо якось теж віддала туди песика, якого підкинули у мій під’їзд. Вибач, песику…

Якщо ви готові взяти безпородну тваринку, добрий варіант — брати у волонтерів. Попит породжує пропозицію. Якщо ви будете йти під банк (чи подібні місця в інших містах), то ця схема й далі працюватиме. Найчастіше котики і собачки, яких ви берете у волонтерів-зоозахисників, вже оброблені від паразитів, проліковані (якщо була така потреба), часто — вакциновані чи стерилізовані (залежно від віку), навчені на лоток і т.д.

Якщо у вас вдома живе нестерилізована тварина і ви віддавали її потомство таким чином, знайте, що відбувається потім. Стерилізуйте. Це вирішить проблему раз і назавжди, плюс збереже здоров’я вашому улюбленцю.

Багато людей боїться брати додому знайдених кошеняток чи собачаток з вулиці, мовляв, глисти, блохи, зараза. Про це напишу у наступних постах. А на фото Біллі, якого на вулиці, ще коли він був кошенятком, доїдали блохи, кліщі, інфекція… Подивіться, який красень-здоровань виріс за кілька місяців.

Зоряна БИНДАС

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ