Тернопільська журналістка вирішила з’ясувати, що означають її сни

1
1056

сонМені часто сняться сни: яскраві візуально, реалістичні кінестетично, зі звуками й, узагалі, відчуття наче не сплю, а проживаю всі події в реальності.

Із психологом зі Львова Наталею Лещенко ми спілкувалися з приводу мого сновидіння, яке наснилось мені декілька днів тому. Уві сні я бачила довгу дорогу з різнокольоровими квітами, густими деревами та дивним багатоликим образом, який при аналізі сну виявився  мною: особистістю з єдиним стержнем (розумом) і з багатьма частинами прояву характеру душі.

Почали роботу з малюнку мого сновидіння. Для цього у кабінеті пані Наталі приготовані олівці, фарби, папір, а також вона пояснила, що малювання дуже допомагає звільнити підсвідомість і ближче підійти до самого аналізу сновидіння.

При аналізі малюнку ми спочатку з’ясували, де  на цій картині є я, що я відчуваю, які емоції викликають у мене дорога та квіти.  Найцікавішим було тлумачення облич, які дивилися в різні сторони.  Пані Наталя настільки точно вміє поставити потрібні запитання для розуміння образів, які приховує малюнок, що відповіді до мене приходили самі собою, ніби із глибини самої душі. Ми з’ясували, хто ці обличчя для мене. Одне з них я назвала Умиротвореною Любов’ю, інше Твердістю, третє ж Усамітненням. Коли я усвідомила, яку частину мене представляють ці Образи, як вони себе почувають, як взаємодіють між собою, я більше зрозуміла про свої потреби, свої теперішні переживання, пов’язані з цими потребами на сьогоднішній час.

Пані Наталя запитувала, як кожна з частин проявляє себе у зовнішньому світі, як вони між собою  взаємодіють, що відчувають і найголовніше запитання: чи влаштовує це все мене в плані емоційного комфорту. Під час сесії виявилось, що моя Сміливість боїться проявлятись. Тоді ця мила жінка-психолог поцікавилась, а що ж допоможе проявитись моїй Твердості, пропонуючи за підказкою звернутись до метафоричних карт (пані Наталя також працює з  метафоричними психологічними картами, які допомагають через Образи, зображені на картах,  звертатись за відповідями до підсвідомого).  Я витягнула карти, які ви бачите на фото. Першу із лижником я назвала: Енергія, Міць та Сила, наступні ж – Творчість, Рух та Власний вибір. Різні люди, дивлячись на ці зображення побачить щось важливе для себе, а для мене – це заклик до роботи зі своїм тілом, підтримання здоров’я, сили. І обов’язковий творчий розвиток, як засіб прийняття себе та сублімація емоцій, які не можуть з певних причин вийти назовні.

IMG_4332Коли у нас є сильне бажання, ми можемо собі і дійсність замовити

– Пані Наталю, пропоную почати нашу розмову із визначення поняття «сну» з точки зору психології?

– Cон, тобто сновидіння – це діяльність мозку з переробки інформації. Під час сну всі органи почуттів відключені і тому домінує інформація, яка зберігається у мозку: пам’ять про минуле, прогнози і плани на майбутнє.

Тобто, сон – це процес перекодування інформації, яку людина отримує з внутрішнього та зовнішнього світу.

У 1953 році вчені Азерінськи і Клейтман відкрили різні періоди сну: ортодоксальний (глибокий, пасивний, повільний) та парадоксальний (неглибокий, активний, швидкий). Сновидіння люди бачать переважно під час парадоксального сну, що займає 20-25% часу всього сну. У цей період відбуваються рухи очей під повіками, тому його дуже добре відслідковувати під час експериментів із людьми, які сплять.  Парадоксальні сни змінюються ортодоксальними, і так 4-6 разів за ніч. Якщо людину розбудити під час парадоксального сну, то вона пам’ятатиме свій сон на 80%.

– А які ж психологічні потреби сновидінь у людини?

– Такі відомі психологи, як Зігмунд Фройд, Карл Юнг, Фріц Перлз розглядали сновидіння у різних аспектах. Фрейд стверджував, що сон показує наші приховані бажання. Юнг вважав, що сновидіння через символічні образи відображає стан психіки людини у певний момент. Фріц Перлз розглядав сновидіння як інформацію про незавершені ситуації у нашому житті.

Зигмунд Фройд називав тлумачення сновидінь царською дорогою до пізнання підсвідомого.

– Чи правда, що підсвідомість ховає від нас інформацію у снах?

– Наша підсвідомість – це безмежність, у яку надходить уся інформація з нашого свідомого і несвідомого життя. Тобто, номер машини, який ми побачили у 3-х річному віці, ми також запам’ятали. За певних умов, за допомогою  технік ми цю інформацію можемо дістати з нашої підсвідомості. Тільки навіщо вона нам? Свідомість людини дуже енергоощадна: якщо інформація нам не потрібна, вона викидається… у підсвідоме. А сни – це та емоційна інформація, яка відображає усі нюанси нашого теперішнього психологічного стану тільки у закодованому вигляді.

– Як саме підсвідомість «кодує» інформацію у сновидіннях? Тобто, чи можемо ми умовно поділити сни на дві категорії: із явним та прихованим змістом?

– У кожному сні є явний і прихований зміст. От тільки прихований ми не завжди відслідковуємо, просто пригадуючи сон. А починаємо звертати на нього увагу вже під час психологічної роботи зі сном, тобто, коли ми починаємо усвідомлювати  метафоричні образи, представлені у проводимо паралелі зі своїми уявленнями про них.

Хочу наголосити, що дуже ефективно малювати сни, тоді образи з нього співставляються з образами малюнку і  робиться аналіз. Явний образ сну має в основі власний досвід, спогади, переконання. А прихований зміст сну – в емоційному стані, в метафоричному образі. Наприклад: вам сниться, що ви керуєте атомобілем. Явний зміст – керування автомобілем (якщо у вас є автомобіль), або ваше бажання керувати автомобілем (якщо його у вас немає). Прихований зміст –  що означає для вас автомобіль: це статус, це швидкість, це зручність, це слідування своїм шляхом?

Варто запитати себе: які почуття у вас, коли у сні ви їдете за кермом?  Наприклад, якщо насправді  ви не вмієте керувати авто, а у сновидінні впевнено ним кермуєте – це може свідчити, що ви впевнено йдете своєю дорогою.  Якщо ж у вас сумніви і страх, то потрібно проясняти куди, з ким ви їдете, вгору чи вниз, ви водій чи пасажир, швидко їдете чи повільно, ви зупиняєтесь і чому, що це для вас означає і тому подібне. Питання і відповіді приводять до усвідомлень, інсайтів.

Взагалі сон – дуже індивідуальна річ. І кожен сон унікальний в однієї і тієї ж людини, не говорячи вже про різних людей. Варто пам’ятати, що кожен елемент сну – це ви самі. В аналізі снів дуже важливі ваші інсайти: те, що ви зрозуміли завдяки вашому сну, тобто перевели з несвідомої частини у свідому. З тим, що ми усвідомлюємо, вже можна щось робити: розуміти, змінювати, використовувати – можна цим управляти.

– З якого віку людина починає бачити сни?

– Перші сни людина бачить ще немовлям.

– Деякі люди кажуть, що не бачать снів, чи справді таке трапляється?

– Вчені довели, що сни сняться усім. Провели експеримент, який продемонстрував, що не лише сон, як відпочинок та розслаблення, а й сновидіння – повністю необхідна частина роботи психіки людини. Було створено дві групи людей: дослідна і контрольна. Учасників дослідної групи змушували прокидатися на початку кожного періоду швидкого сну, і дозволяли їм потім заснути. Тобто, протягом ночі вони спали достатньо часу, проте були позбавлені сновидінь. До 5-ї ночі їх доводилося будити 20-30 разів. Учасники ставали дратівливими, тривожними, напруженими, не могли зосередитися.  В контрольній групі, яку будили так само часто, але не під час швидкого сну, ці симптоми не розвивалися. Як тільки випробуваним дали нормально спати, ці симптоми пропадали, причому в перші декілька ночей після експерименту у них було у чотири рази більше періодів швидкого сну (тобто сновидінь) – вони ніби надолужували сни, що недодивилися.

Отже, сновидіння – невід’ємна частина роботи психіки людини. Але деякі люди в силу сильного психологічного опору або певних захисних установок їх не можуть запам’ятати.

– Пані Наталю, а як потрібно працювати зі снами після пробудження, щоб краще зрозуміти себе?

– В першу чергу потрібно навчитись запам’ятовувати сни. Чим більше деталей ви запам’ятаєте, тим кращим буде аналіз. Інколи трапляється, що через кілька хвилин після пробудження сон пам’ятається дуже добре: він такий яскравий, цікавий, все в ньому пов’язано сюжетом! А відкрив очі – і все забув, навіть про що він. Тому, щоб запам’ятати сон – потрібно полежати із заплющеними очима і прокрутити його подумки ще раз, фіксуючи основні емоційні моменти, тоді розплющити очі і одразу ж його записати. Якщо ви прокидаєтесь вночі, то майте біля себе зошит і ручку, щоб накидати, що вам наснилося. Пишіть все, що пригадується, не обов’язково в хронологічному порядку. Дуже важливо відслідковувати свої емоції, пов’язані зі сновидінням, або з окремими деталями сну. Головне все викласти на папір.

Протягом дня можуть ще прийти спогади, їх також треба записати. Найкраще вести «Щоденник сновидінь», в якому «зберігати» сни, ставити дату, а також описувати те, що в даний час з вами відбувається у житті. Можна доповнювати записи малюнками. Потім добре б ваш сон комусь розповісти, тому, кому довіряєте: другу, вашому психологу. Під час розповіді можуть ще виникнути спогади, емоції, думки, зворотній зв’язок.

 – Поясніть, будь ласка, нашим читачам детальніше чим може допомогти «Щоденник сновидінь»?

– Вести щоденник сновидінь важливо для розуміння про які моменти життя говорять вам ваші сни. Коли ви все записуєте, тоді починаєте розуміти, про що вам який образ говорить. Ви зможете проаналізувати події у житті, які відповідають певним образам у снах. І зможете робити висновки, коли вам щось подібне знову насниться.

IMG_4328– Багатьох наших читачів цікавить, чи можемо ми самі собі «замовляти» сни? Щоб побачити певну людину, або й відповідь для розв’язання життєвої дилеми?

– Коли у нас є сильне бажання ми можемо собі і дійсність замовити! Відносно снів: по-перше, потрібно дуже цього хотіти, по-друге – тренуватись, по-третє – створити свій особистий ритуал, який би у цьому допоміг, і по-четверте – в це вірити!

– Напевно, кожен хоч раз у житті звертався до спеціалізованої літератури, щоб розтлумачити своє сновидіння. Чи варто вірити безлічі сонникам, які можна знайти в інтернеті?

– Сонники можуть допомогти  знайти образ, метафору при слабкій, або нерозвинутій уяві, або коли ви тільки починаєте цікавитись снами. Адже точно свій сон, його сюжет, його образи, контекст  ви ні в якому соннику не знайдете. Сонники можуть направляти вашу увагу, наштовхувати на думку, а чи підходить вам тлумачення, який фокус уваги, вирішувати вам. Сонники, як і література про метафори та міфи – тобто все, що стосується архетипічних образів, дають загальну інформацію про те, що б це могло означати, а якщо врахувати, що до кожного архетипічного образу додається ще й щось ваше зовсім індивідуальне, то значень може бути дуже багато.

Наприклад, вам сниться сон, що час від часу повторюється: домашня рослина у глечику, яка зів’яла. В одному з повторюваних снів – ви її підливаєте і вона оживає, а в наступному ви розумієте уві сні, що скільки не підливай – рослину вже не врятуєш. Що б це могло означати? Метафорично – рослина, це щось живе, хатнє, що збагачує повітря киснем (щось життєво необхідне), прикрашає дім, є частиною затишку. Що це для вас?  Це можуть бути почуття, любов у домі, добробут, здоров’я  чи інша цінність (тут важливо саме зрозуміти що це для вас у даний проміжок життя). Коли ви її підливаєте – ви дбаєте про неї. А коли рослина  засихає – то це може означати, що ви цю цінність втратили.

– Ми уже зрозуміли, як можна тлумачити образи у снах з допомогою метафор. А зараз запитання, яке, напевно, найбільше інтригує наших читачів… З точки зору психології, що стоїть за так званими віщими снами?

– Я маю переконання, що віщі сни існують. От щоб відрізнити їх від звичайних і потрібно вести щоденник сновидінь. Існує така теорія, що наше несвідоме долучається до колективного несвідомого. І, оскільки, несвідоме нелінійне в часі, тобто в ньому минуле, майбутнє і теперішнє перемішане, то віщі сни – на мій погляд, це інформація взята з майбутнього несвідомого, втілена в метафоричний образ, або просто подана вам у сні у натуральному вигляді майбутнього. З цією теорією можна сперечатись, можна в неї вірити чи не вірити, але факти віщих снів таки існують, а в сновидіннях є ще багато невідомого, невивченого і таємничого.

– Одна із моїх улюблених приказок, яку говорила героїня казки і якою часто послуговуюся: «Ранок, вечора мудріший», чи так це?

– Без сумніву, так! Сон допомагає мозку обробити інформацію, отриману за день. При цьому в обробці основну роль відіграє несвідоме, в якому знаходиться величезний багаж знань, досвіду, далеко відкладених людиною, умисне чи несвідомо забутих. Найчастіше у сні відбувається інсайт, вдень людина не могла вирішити проблему, а вранці після сну, ситуація здається їй ясною і зрозумілою. Тому й кажуть «ранок вечора мудріший».

Також сновидіння самі по собі мають терапевтичну функцію. Вони діють як авторегулятори напруг. Сни дозволяють зняти цю напругу, або знизити її. Сновидіння є нашими безкоштовними психотерапевтами. Але треба знати, що при сильній  психічній травмі  доцільно провести психотерапевтичну роботу до першого сну, адже довгострокове запам’ятовування травмуючого досвіду відбувається в основному в період швидкого (парадоксального) сну. Було доведено, що при швидкій психологічній допомозі до першого сну набагато легше і швидше досягається стабільний психотерапевтичний ефект.

Під час сну йде потужна робота над переробкою наших емоцій, узагальнення, перекодування, переведення у метафоричну інформацію. Метафора завжди має багато змістів, вони ніби в ній нашаровуються. Ці нашарування відбуваються згідно наших емоційних переживань, в кожному метафоричному нашаруванні можна знайти ту емоцію, яку ти пережив.

– Я іноді помічала, що у мене сни повторюються, про це часто розповідають і мої друзі, чим це пояснити?

– Сни, які повторюються – найважливіші сни. У гештальт-терапії вважається, що сни, що повторюються – це намагання прийти до вирішення якоїсь проблеми, щось потрібно усвідомити, змінити, подолати якусь перепону, завершити якусь ситуацію. Сни, що повторюються, можуть бути результатом емоційного перевантаження, а також нереалізованих бажань. У мене особисто було декілька видів повторюваних снів. Потім я знайшла їх опис і в літературі. Тому можна сказати, що є декілька основних типів снів, що повторюються:

Сни про сходи, ліфти, які змінюються, обриваються або ведуть в нікуди.  Ці сни сигналізують нам про те, що ми заплутались, що потрібно шукати інший шлях у вирішенні питання.

 Сновидіння на теми «туалету»

У цих снах ми намагаємося сходити в туалет, але щоразу при цьому відбуваються якісь непорозуміння. Ми або опиняємося в багатолюдному місці, у всіх на виду, або відчайдушно шукаємо туалет, якого ніколи не буває в потрібний момент, або він брудний чи вузький, чи там весь час зайнято.

Подібні сни завжди символізують боротьбу за самоствердження (тема випорожнення), боротьбу за територію (тема сечі), або боротьбу з інстинктивними, природними почуттями, або ж зовнішнє придушення цих прагнень.

При повторюваних снах на ці теми нам необхідно поставити самим собі питання: чому ми ставимо собі перепони і боїмося своєї природи? Чому ми тримаємо в собі те, що потрібно віддати? Що заважає нам комфортно відчувати своє місце в житті?

 Сни на теми комунікації (спілкування)

У цих снах ми ніяк не можемо набрати правильно номер телефону, або додзвонитися комусь – ми або потрапляємо «не туди», або телефон розряджається, або не можемо вимовити ні слова.

В цьому випадку треба з’ясувати, з ким саме ми бажаємо спілкування, або ж з якою частиною нашого власного внутрішнього світу ми хочемо встановити контакт, що у нас самих не дає нам цієї можливості?  Ці сни розкривають нам необхідність спілкування з кимось у зовнішньому світі, або з чимось у внутрішньому.

Сни на тему іспитів

У цих снах ми знаходимося на іспитах, які вже мали місце в нашому житті, або ж бачимо себе на новому іспиті, у зовсім інших обставинах. При цьому ми не можемо згадати потрібної інформації; то нам сниться, що ми не підготовані, або все забули, або не встигаємо вирішити, написати та інше. Такого роду сни приходять до нас у поворотні, вирішальні моменти життя, або коли ми занадто сильно обмежуємо себе в чомусь. Часто вони збігаються за часом з початком нового етапу життя, коли ми не знаємо чи сумніваємося, з чого почати і що саме робити.

 Сни на тему оголення

У цих снах ви в оголеному вигляді опиняєтеся в місці, де всі пристойно одягнені. Тут треба задатися питанням з якої причини або приводу у вас виникло відчуття оголеності, незахищеності? У сні буває, що ви спочатку  оголені і це видається прийнятним, і в якийсь момент ви починаєте розуміти, що всі навколо вдягнуті, без одягу лише ви. Тут можна брати до уваги прочуття, які у вас при цьому виникають: сором, страх, злість, безпорадність і де у житті ви не даєте волю цим почуттям.

Сни, що повторюються, можуть мати різні сюжети, важливо, що вони означають для вас.

– Які попередні висновки можемо зробити про особливості сприйняття оточуючого світу людиною, якщо в її сновидіннях переважають яскраві візуальні образи, або ж інтенсивні кінестетичні переживання? І сон настільки реальний, що після пробудження потрібно ще деякий час, щоб оговтатися від сну й зрозуміти, що події відбувалися не на яву.

– Сни бувають різні за відношенням до них: деякі сни ми дивимося, ніби фільм, спостерігаємо за подіями, відсторонено, а деякі сни настільки реалістичні, що до яскравих візуальних образів і сильних емоційних переживань додаються ще й відчуття кінестетичні, тобто тілесні. Для людей, що бачать такі сни важливе саме таке чи інше сприйняття світу. Наприклад, коли часто сняться сни з яскравими візуальними образами – то сприйняття світу у цих людей – більш візуальне, вони в основному мислять картинками; коли у снах багато звуків, мелодій – ці люди надають перевагу в своєму житті аудіальному сприйняттю, для них і в житті важливий звуковий ряд; а коли додаються ще й кінестетичні, тілесні відчуття – то тут можна говорити про те, що людина сприймає світ переважно через тіло, відчуття. Тобто і через те, які в основному людина бачить сни, можна зробити висновок, яка в неї ведуча репрезентативна система.

– Ми уже згадували про певні емоційні стани та їхній вплив на сновидіння… А які сни можуть бути ознаками фізичної хвороби? 

– Уві сні люди переживають сильні емоційні стани. Вважається, що якщо до емоцій приєднується запах, біль, смак – це може бути інформацією того, що якийсь орган потребує лікування.  Але тут я не можу точно відповісти, це сфера спеціалізована, в мене тут мало досвіду.

– Думаю, що читачів також цікавить що таке жахіття з точки зору психології? Особливо батьків, чиї діти переживають подібне…

– Жахіття може бути витісненим переживанням. Тобто, коли ви не дозволяєте собі емоційні переживання у свідомому житті, відбувається свого роду емоційна розрядка уві сні.

– Чи шкідливі жахіття? Чи варто їх долати?

– Жахіття неприємні. До них важко повертатись, хочеться забути «як страшний сон». Та якщо розглядати жахіття, як дуже сильний подразник з боку несвідомого, то можна сказати, що це те, на що в першу чергу треба звернути увагу. Це найважливіші сни, вони сигналізують про щось дуже важливе. Саме з жахіттями і снами, що повторюються потрібно працювати, щоб зрозуміти, що саме з вами відбувається і яку інформацію несе вам сон.

– Пані Наталю, а як  саме працювати з жахіттями?

– Один із варіантів – проживати його до кінця, тобто, коли ви пригадуєте свій жахливий сон, потрібно повернутись у цей сон і спробувати його вивчити далі: що там такого страшного і жахливого?, що може з вами статися, якщо ви побудете ще там деякий час і відчуєте цей страх повністю, які складові цього страху, що він означає?, які сили у вас з’являються чи куди вони щезають?, до кого можна звернутись по допомогу?  Можна уявити себе персонажем вашого сну – тим, що вас лякає і пофантазувати, з яким монологом він би міг до вас звернутись. Зрештою – це ваш сон і ви можете додавати туди персонажів, котрі вам допоможуть, або свідомо змінювати сюжет і фантазувати, яким може бути закінчення сну, у якому вам було б комфортно. Потім проаналізувати, що ж ви таке додали до свого сну, що вам стало спокійно. Прикласти аналіз сновидіння до вашого актуального життя. Це бажано  робити з психологом, який зможе задати вам навідні запитання. Самому зробити це може бути важко через сильний психологічний опір.

– І на завершення нашої розмови, протягом усіх століть люди чули про таке загадкове явище, як усвідомлені сновидіння. Чи знайома психологія з поняттям усвідомлених сновидінь? Які це сни?

– Усвідомлені сновидіння тільки зовсім недавно почали вивчатись. Інша назва їх – «прозорі» сновидіння. Це сни, котрими людина може керувати: це сон у сні. Можна просто за ним спостерігати, а можна і змінювати сюжет, місце дії, події, образи.  Мабуть, багатьом снились такі сни, де ми знаємо, що ми спимо і водночас знаємо, що дивимось сон. Це і є найнижчий рівень усвідомленого сновидіння. Щоб розвинути свої можливості в «прозорих» снах, потрібно довго тренуватись і дуже цього хотіти. Вищі рівні усвідомлених сновидінь відносяться скоріше до духовних практик, ніж до психології, там має бути певна готовність і тіла, і психіки. Цей досвід можливо набути при певних тренуваннях, це майстерність, якої можна досягти.

Про усвідомлені сновидіння тібетський майстер-буддист Тартанг Тулку писав: «Сни – це скарбниця знань і досвіду, однак їх часто недооцінюють, як засіб пізнання дійсності. У стані сну наше тіло відпочиває, але ми бачимо і чуємо, пересуваємось і навіть здатні навчатись. Правильне використання стану сну рівнозначно збільшенню нашого життя в два рази».

Ірина СКОРОБОГАТА

 

1 коментар

  1. Крута тема!!
    матеріали Ірини Скоробогатої все цікавіші й цікавіші, хотілося б частіше читати цього автора

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ