Як уберегти своє психологічне здоров’я під час війни, розповіла психолог з Тернополя

0
107

Війна зачепила кожного по-своєму.  Практично ми не можемо оминути свою порцію поганих новин і отримуємо дозу стресу щодня, а водночас і травму свідка. Ми бачимо як гинуть люди, переживаємо за наших близьких, які в окупації, читаємо жахливі новини, стежимо за попередженнями уряду.  Чи не щодня, а то упродовж усього дня, чуємо сирени. І їх не вимкнеш за власним бажанням. Звісно, що є люди, які свідомо ігнорують сигнал повітряної тривоги. Однак, вони так само прокидаються серед ночі через сирену і їхні тіла реагують на стрес.

Ми проживаємо багато психологічних станів і низку травматичних подій, що змінюються впродовж дня. Звична послідовність у реакції на стрес, а саме – шок, відторгнення, злість, відреагування, прийняття – не працює під час війни. Якщо ми  прокинулися у гарному настрою, то прочитавши новини чи поспілкувавшись з іншими, отримуємо дозу шоку. Чи навпаки, прочитали хороші новини про перемоги наших. І це нас окрилює. А потім знову погана новина. Відповідно, нас хитає в різні психологічні стани. Наш внутрішній стан залежить від зовнішніх обставин і того, як ми його сприймаємо. Тому потрібно прислухатися до власного внутрішнього стану. Так ми можемо вловити сигнал, що не все гаразд або з нами, або з обставинами, в яких ми перебуваємо. Якщо ми у небезпеці, тоді працюють інші закони психіки: сховатися, вижити, воювати, вбити ворога. Однак, якщо ми перебуваємо у безпеці, то тут йдеться вже про якість життя, що не виключає нашої боротьби чи допомоги тим, хто бореться. Ми робимо це, не руйнуючи себе.

Якщо перебувати тривалий у стресі, то у нас знижується імунітет, загострюються хронічні захворювання чи з’являються нові. Так само ті, хто працює понаднормово, з часом мають серцево-судинні хвороби, частіше підхоплюють вірусні захворювання. Перевтомлені люди ризикують отримати побутові травми. Виснажений організм не є чутливим до простору та ігнорує зовнішні сигнали про небезпеку. Тоді людина може не побачити червоне світло світлофора, чи випустити з під уваги сходинку, порізатися ножем, зламати кінцівку.

Є два шляхи навчитися прислухатися до власного внутрішнього стану. Це психотерапія, якщо у вас є ресурс і час. Це комфортний шлях, де вас супроводжують і допомагають. Люди, зазвичай, помічають себе, коли трапляється якась проблема. Тобто, людина захворіла чи розвалюється сім’я, або діти “зненацька” поводяться не так, як ви звикли. Тоді щоб виправити складно, потребує більших коштів і часу. А щоб не потрапити у такі стани, потрібно бути чутливим до своєї втоми, зважати на всій сон. Якщо ви неякісно спите, то вирішуйте цю проблему, налагодьте  харчування, фізичну активність, вирішіть конфлікти у родині та на роботі. Ці проблеми потрібно вирішувати ще до того, як вони зіпсують вам життя.

На жаль, у нашому суспільстві засуджують тих, хто прислухається до себе, мовляв, занадто себе любиш. Але правда життя в тому, що ми ставимося до інших так само, як і до себе. Люди, які себе виснажують,  рано чи пізно починають зриватися на своїх близьких, втрачають здоров’я і руйнують стосунки. А перебуваємо ми у ресурсі, коли ми дбаємо про себе. Тоді ми можемо допомогти не лише собі, а й іншим людям: можемо заробити більше грошей, побачити потреби своїх рідних.

Ми часто відновлюємося відомими способами. Приміром, так як навчили нас батьки  чи соціально значимі люди. Проте, якщо для одних якийсь спосіб відновлення підходить, але для інших він може мати руйнівну силу. Тому й так важливо бути чутливим до себе і розуміти, що вам потрібно саме у цьому стані. У кожного з нас є  своя психічна організація і свій спосіб переживати різні емоційні стани і наше завдання його знайти. Прислухайтеся до себе. Головне, щоб спосіб  підходив під ваші уподобання і той стан, у якому ви є зараз, а не конфліктував з ним. Як зрозуміти, що вам цей спосіб підходить? Ваш організм вам дасть відповідь на це питання, коли ви щось робите і організм не дає опору, навпаки, ви отримуєте задоволення. Приміром, зранку прокинулися і захотіли піти на пробіжку. Але коли ви шукаєте десятки причин, щоб вилізти з ліжка бо там дощ чи кросівки брудні, тоді цей варіант вам не підходить. Спробуйте щось інше.  Якщо ви хочете у парку зробити йогу чи пробігтися у швидкому темпі, то не відмовляйте собі ні в чому. Утім, коли ви виснажені, то не потрібно змушувати себе йти в спортзал – відпочиньте. Іноді допомагає спілкування з людьми, а іноді – аутизація. Потрібно шукати своїх людей, якщо вам допомагає спілкування з однодумцями Приміром, військові спілкуються з побратимами, які їх розуміють. Але є люди, які навпаки, не хочуть доторкатися до травми, і їм допоможе спілкування з тими, хто має ресурс і можуть вислухати чи допомогти без особливих травм для себе. Комусь потрібна природа, а комусь – комфорт і домашній затишок. Хтось релаксує, коли робить звичні речі, приміром, манікюр-педікюр чи йде у басейн, тренувальний зал, читає улюблені книги. Ще одним способом виходу зі стресу – це зробити щось нове.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ