Тернопільських дачників кличуть до бібліотеки

0
285

розсадаВідпочинок у городників дуже короткий. Клопотів вистачає навіть взимку. Підвищення температури нагадує про швидкий прихід весни, що заставляє заповзятливих господарів уже готувати насіння. Перші посіви припадають на кінець зими аби коли температура стане оптимальною можна  було б висаджувати розсаду. Та насамперед добрий урожай починається із підготовки насіння.

Зазвичай, його купують вже після новорічних свят. Адже потрібно правильно вибрати, обробити від шкідників, а ще підготувати ґрунт під розсаду. Молоде коріння потребує більш розпущених і менш щільних ґрунтів, ніж дорослі рослини. Усе це знають досвідчені господарі. А для початківців у пригоді стануть відповідні журнали і книги. Саме їх згромадили у виставку в обласній універсальній науковій бібліотеці.

– Висівати насіння можна у касети, торф’яні таблетки або безпосередньо у ґрунт. – Зазначає бібліотекар відділу сільськогосподарської літератури Валентина Скоренька. – При посіві спочатку потрібно полити землю, щоб ґрунт просів, потім розкласти насіння зверху і присипати вологим ґрунтом. Так будуть створені ідеальні умови для проростання – знизу насінин буде вологувата земля – зверху повітря. Оптимальна глибина загортання 1-1,5 см. Оскільки тепло і світло – основні умови для успішного вирощування рослин, ящик з посівами слід поставити в тепле місце(25-27 С).

Одне з головних правил, яким часто нехтують господарі – ящик з розсадою на підвіконник виставляють тільки тоді, коли зійде більше половини насіння. А ще варто уникати сусідства із кімнатними вазонами, які можуть бути джерелами шкідників, як павутинний кліщ, тля, трипс, білокрилка.

– Посіяне проростає дуже швидко. – Продовжує Валентина Скоренька. – Сходи пасльоновий з’являються на 6-8й день, огірків на 4-5й. Поливати рослини потрібно щодня, обприскуючи ґрунт з пульверизатора теплою водою. Для загартовування розсаду слід виносити вдень на відкрите повітря, поступово збільшуючи час.

І останнє, проте не менш важливе правило – потрібно витримати паузу перед посівом насіння. Найоптимальніший термін – друга половина березня. Якщо посіяти раніше, рослини переростуть свою визначену фазу і сильно витягнуться. Розсада стане тоненькою, витягнутою, низької якості, буде хворіти і гірше приживатиметься при пересаджуванні.

Кого зацікавила ця тема, у відділі сільськогосподарської літератури в обласній універсальній науковій бібліотеці діє книжкова виставка, де представлені різні журнали й книги з детальною інформацією.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ