Тернопіль – четвертий тиждень війни: відновлено навчання у школах, організовані продуктові ярмарки, потребуючі отримують ліки

0
87

Україна та Тернопіль вже четвертий тиждень живе в умовах війни. Від російських ракет гинуть люди по всій Україні. Тернопіль має бути готовий будь-який момент дати відсіч та захисти людей. Як тернополян, так і вимушених переселенців, які знайшли прихисток у нашому місті. Як живе та готується до оборони Тернопіль?

Оборона міста

  • Постійно працює система оповіщення про можливу ракетно-бомбову атаку по місту. За сигналом тернополяни переміщаються в укриття. Сповіщення дублюються у вайбер та телеграм каналах «Надал ONLINE»
  • Запроваджена комендантська година з 22:00 до 06:00 год. Виходити на вулиці і перебувати в громадських місцях можуть військові, медики, волонтери, держслужбовці та люди, які відповідають за безпеку в місті та забезпечуються життєдіяльність Тернополя (працівники комунальних підприємств тощо). Також в цей час забороняється рух власним транспортом.
  • О 21:00 у Тернополі, за вимогою військових, починається «режим темноти» – вимикається зовнішнє освітлення, людям рекомендують виключати світло у квартирах.
  • Триває мобілізація до Збройних сил України. Сформована та укомплектована Територіальна оборона Тернопільщини. Підрозділи отримали зброю, забезпечені військовим майном та готові до оборони Тернополя та України.
  • Проводяться військові навчання та навчання з цивільної оборони для всіх бажаючих тернополян та вимушених переселенців. Навчання проводяться на базі колишньої бази «Орбіта», яка знаходиться на вулиці Чумацькій, 5а (за територією Дальнього пляжу). Заняття відвідали уже більше 2300 тернополян! Телефон для попереднього запису: +380674472560.
  • Впорядкована робота блок-постів, які контролюють в’їзди у Тернопіль. На блок-постах працюють працівники поліції, військовослужбовці Нацгвардії та Тероборони. Робота блок-постів організована так, щоб мінімізувати автомобільні черги та максимально спростити проїзд гуманітарних вантажів.
  • Тривають роботи по облаштуванні укритів. У захисних великих приміщеннях встановлюються потужні генератори. 10 найбільших сховищ міста вже обладнані генераторами резервного живлення.

Навчання дітей

У Тернополі відновилося навчання у школах. Навчання відбуватиметься у дистанційному форматі. Хто не зможе вчитися он-лайн, може згодом переглянути відео уроки та перейти на навчання екстерном.

Навчаються не лише тернопільські дітки. Вже понад 300 дітей з числа тимчасово переміщених були зараховані до наших закладів  освіти. Моніторинг щодо кількості дітей з інших регіонів України щоденно здійснює управління освіти і науки Тернопільської міської ради.

Закладам освіти для здійснення дистанційного навчання рекомендовано використовувати  платформи «Єдина школа», «Моя школа», «Moodle» та надано перелік додаткових інструментів дистанційного навчання для широкого використання педагогами в освітньому процесі.

Забезпечення продуктами

У Тернополі щотижня організували сільськогосподарські ярмарки, де жителі громади можуть придбати сільськогосподарську продукцію, товари підприємств харчової та переробної промисловості.

Щосуботи ярмарки працюють на масивах «Дружба» та «Східний» за адресами: вул. Лесі Українки, 39 та на перетині вулиць Миру-Дружби.

Придбати за доступною ціною можна яблука, куряче м’ясо, риба, олія, ковбасні вироби, мед. Біля деяких прилавків люди ставали у чергу за овочами, фруктами чи м’ясом.

Ярмарки у Тернополя будуть щотижня.

Доступні ліки

Попри війну у Тернополі триває програма «Доступні ліки». Ліки можна отримати за електронним рецептом, який виписує сімейний лікар, терапевт чи педіатр через електронну систему охорони здоров’я.

Препарати за цією програмою можуть отримати пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу безкоштовно.

Програмою «Доступні ліки» можуть скористатися також переселенці, коли підпишуть декларацію з лікарем.

Українці допомагають українцям!

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ