Завдяки нардепам виросли суми у платіжках тернополян

0
63

Верховна рада внесла зміни у законодавство – власники індивідуального опалення також платитимуть за “спільні площі” і “спільну воду”

  • Що відбулося?

Мешканці багатьох тернопільських квартир, особливо власники індивідуального опалення отримали нову графу у платіжках і були щиро обурені. Відтепер вони змушені додатково платити не лише за себе, але і за спільні площі у багатоквартирному будинку. Такий обов’язок на них наклала Верховна Рада, яка змінила порядок нарахування за послуги теплопостачання та постачання гарячої води.

Головне. З грудня минулого року вступили в дію постанова Кабінету Міністрів України № 1022 та постанова № 1023 від 08 вересня 2021 року. Ці документи прийняті на виконання вимог Закону України “Про житлово-комунальні послуги” від 09 листопада 2017 року N2189-VIII, Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” від 09 червня 2018.

  • Що змінилося?

Закон проголосований народними депутатами, а також затверджена урядовими постановами методика нарахування комунальних платежів передбачає наступні ключові зміни:

  • З грудня нарахування змінюється на все тепло і гарячу воду, які були поставлені до будинку. Раніше підприємства теплокомуненерго здійснювали нарахування, починаючи від квартири, тобто мешканці платили за тепло відповідно до площі квартири. Зараз же мешканці будинків, включно з тими, хто має індивідуальне опалення мають платити також свою частку за опалювання спільних площ (під’їздів, коридорів).
  • Також згідно рішення Верховної Ради, відтепер комунальники зобов’язані виставляти рахунки за всю гарячу воду, яка була подана до будинку. Тож тим, у кого є лічильники, нарахування здійснять за кількість спожитих кубів. Решту води, яку покаже будинковий лічильник, згідно законодавства, розподілять між усіма споживачами. Для абонентів, які мають квартирні лічильники, нічого не зміниться. Вони сплачуватимуть за показниками квартирних власних приладів обліку.
  • Разом з тим, закон вимагає усю різницю між показниками комерційного (будинкового) лічильника і суми розподільних (квартирних) лічильників ділити між мешканцями, які не мають приладів обліку у своїх помешканнях. Таким чином, ті, хто не мають лічильників, зобов’язані платити за усю “зайву воду” рівними частинами, незалежно від того, скільки людей проживає у помешканні.
  • У будинках, де 100 % квартир обладнані лічильниками тепла, за “зайву воду” (різницю суми показів квартирних лічильників і домового) платитимуть пропорційно, залежно від кількості спожитої води (хто менше споживає, той менше платить).

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ