Тернополянину погрожують колектори через фейкові борги

0
795

– На моє ім’я невідомі оформили три кредити, – розповідає тернопільський рокер Андрій Вакуц. – Це сталося 30 липня.

Справу розглядають у Бучанському районному управлінні поліції Київської області.

Андрій  Вакуц – військовий-доброволець. Служив у 5-му батальйоні Добровольчого українського корпусу на Донбасі. Спілкуємося у кафе. Андрій замовляє лате і розповідає, що кредит на нього оформили в той день, коли у Тернополі відбувався рок-фестиваль «Файне місто».

– Ми з друзями, які приїхали до мене, збиралися на концерт. Як тут мені подзвонили з «Київстару». Повідомили, що мій номер заблокований і його хтось замість мене хоче відновити. Так як я колись працював у цій компанії, то знаю, як це відбувається. Але все одно попався на те, що мені надіслали код для відміни саме від «Київстару». Я повідомив цей  код і все. Бо, власне, так і відновлюють номери. Був тоді в русі, збаламучений, вдома гості і не надав цьому значення.

Уже через лічені хвилини на телефон Андрія почали приходити повідомлення, що він взяв кредит.

– Мене грабують. Так я і сказав своїм друзям, – додає Андрій. – Зрозумів, що мій номер зламали і через банк ID намагаються взяти позику в мікрокредитних організаціях –

ССLoan і Mister Cash. Я відразу їм зателефонував і попередив, щоб не надавали ніяких кредитів. Противні люди працюють в тих компаніях. Натомість прийшло повідомлення про дві позики на 3380 гривень і на 3000. Гроші не приходили на мою карту. Їх отримав хтось інший.

Я заблокував усі свої дані. Зокрема, акаунт на Google. Як мені пояснив юрист, кредитні організації не мали права видавати кредит на карту іншої людини. Шахраї прив’язали свої карти до мого банк ID. Хто ці люди, мені невідомо. Але кредитні організації мають номери карт, на які вони надсилали кошти. На жаль, цієї інформації вони мені не дають. Зможу її отримати лише тоді, коли буде витяг кримінального провадження.

Сім-карта стала неактивною відразу, як Андрій Вакуц звернувся у поліцію. Він відновив він свій номер вже безпосередньо в офісі «Київстар» і прив’язав його до паспорта. Також в той день пробували зламати електронну пошту, акант

– Наступного дня я знову звернувся у поліцію, – каже Андрій. – Там мені пояснили, що потрібна виписка з банку, що ці гроші дійсно не надходили на мій рахунок. Тому в мене є виписки зі всіх банківських карточок, що з тридцятого по друге число  кошти не поступали.

Потім я подзвонив у ті кредитні контори й повідомив, що написав заяву у поліцію і відкривається кримінальне провадження.  Заява пролежала у поліції кілька днів, але мені ніхто так і не зателефонував. Тоді зателефонував їм я. Спершу мені сказали, що заяву передали в інше відділення.  Наступного разу повідомили, що слідчий перебуває на лікарняному і порадили дзвонити в понеділок. А вже з понеділка мені дали виписку, що немає підстав для відкриття кримінального провадження за відсутністю доказів. Мою заяву закрили згідно статті 284 ч.1. Мене, м’яко кажучи, послали.

Читайте також: “Після 9 місяців на війні тернопільський рокер пішов працювати продавцем”

Чоловік ще раз звернувся до поліцейських. 12 серпня подав онлайн заяву в кіберполіцію.

– Мою заяву прийняли і передзвонили. Вона на розгляді в Бучанському районному управлінні поліції у місті Боярка Київської області. Згідно перевірки, в діях невстановленої особи вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою 190-ї статті. Це шахрайство. Мене дивує, що у кіберполіції вбачають 190 статтю, а в Тернополі – ні.

І тут на початку вересня мені знову приходить повідомлення уже з третьої мікрокредитної організації, що через три дні мені треба сплатити 13 тисяч гривень. Назва компанії Miloan. Саме це повідомлення мене збісило. Я беру ноги в руки і їду під Київ. Виходить, що два кредити по 3 тисячі і ще цей 13 тисяч, вже майже 20 тисяч разом. Я нічим не прикритий, хіба тільки тим, що мені надіслали з кіберполіції, що моя заява вже приєднана до кримінального провадження.

Третього вересня я приїхав у Бучанське районне управління поліції і сказав, що потрібен витяг. Мені відповіли: «Начальника нема, пишіть заяву». Я спитав, скільки мені треба чекати на відповідь канцелярії. Відповіли, що до 30 днів. Написав заяву на надання мені витягу. Так мене знову відфутболили. У  цій історії найбільше дратує те, що ніхто нічого не хоче робити. Усім абсолютно по барабану.

У вересні Андрієві почали телефонувати колектори.

– З компанії FinForce дзвонять і кажуть, що маю кілька днів для того, щоб сплатити борг. Я їм повідомляю, що в мене вже є заява-приєднання до кримінального провадження. За фактом вони не мають право нараховувати відсотки до з’ясування обставин. Я їм так і сказав, що не брав кредит і платити не збираюся. Але мені робот постійно телефонує. Вони, як папуги, постійно повторюють: сплатіть борг. З ними довго не говорю. Колектори вже до батьків дзвонять. Кажуть, що я набрав кредитів і щоб на мене вплинули, аби я їх віддав. Батькам пояснюю, що в мене зламали номер телефону, банк ID, що я не брав ніяких кредитів. Але вони не можуть цього зрозуміти. Показував їм документ про відкриття кримінального провадження. Але, на жаль, мої батьки ці дзвінки сприймають усерйоз. Колектори не мають права телефонувати стороннім людям і розповідати, що ніби людина вказала їх поручителями, але вони це роблять. Мене найбільше в цій ситуації дивує бездіяльність поліцейських. Ну я ще молодий, можу побігати, поїхати, витратити свій час. Але час – це все. Гроші можна заробити, та час я вже не поверну. Як потерпілий, я не повинен доводити свою невинність. Але чомусь це роблю. Якось все це навпаки у нас.

Колектори телефонують щодня. Хамлять. По 100 разів кажуть мені про борг, я їм по 100 разів пояснюю одне і те ж саме. Із компанії ССLoan подзвонила до мене пані. Повідомила, що займається моїм кредитом. Дала мені номер у Viber я і скинув документ із кіберполіції, що моя заява зареєстрована. Після того мені прийшло повідомлення, що будуть передавати на виконавчу службу і стягувати борг в примусовому порядку. Телефоную їй і повідомляю, що я просто зараз чекаю на витяг. Вона почала мені хамити. Заявила: «Я не буду витрачати на вас свій час. Фіксую, що ви не хочете сплачувати і все». Я вибив дзвінок, щоб не псувати собі настрій. Спілкування з їх боку абсолютно у хамській формі. Я нормально спілкуюся, а вона підвищує на мене голос. Тому що вона вже повідомляла, що в мене вже борг з відсотками із 3-ох вже набігло понад 6 тисяч. Разом вже більше, ніж 20 тисяч.

Колекторська компанія FinForce викупили два кредити – ССLoan і Mister Cash. Про третій кредит на 13 тисяч від Miloan зараз ні слухом, ні духом, що мене і бентежить. На момент моєї заяви до поліції були лише два кредити. Інформація про третій з’явилася аж в кінці серпня.

З вовками – по-вовчому. Не збираюся платити колекторам, бо я тих грошей не брав. Це справа кількох днів – вичислити, куди пішли ці гроші, на яку карточку. Хлопці в кіберполіції толкові, а в мене це розтягнулося на місяці.

Витяг з поліції мені так і не надіслали. Приблизно 29 жовтня  мені прийшов лист, не з витягом, а з інформацією, що моя заява долучена до кримінального провадження. В мене так і ніхто не брав свідчень, що погано, бо є ще третя контора, про яку я не засвідчив. А заявити про неї означає хіба нова заява.

Читайте також: «У нашому суспільстві культура упаковки», – розповів продавець-рокер з Тернополя

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ