Як працює ФОП, його переваги, податки і відповідальність

0
189

У даній статті ми допоможемо вам розібратися з основними моментами в роботі приватних підприємців – ФОП, які податки нараховуються та особливості ведення бухгалтерії на даній формі власності. Ви можете звернутися до фахівців і делегувати всі клопоти по контролю, відкриття і звітності за незначні гроші.

Чи не зайвим буде нагадати що відкриття бізнесу це відповідальний крок і варто детально його осмислити з чим ми і допоможемо розібратися. Якщо ви не впевнені яка форма ведення бізнесу (підприємництво / підприємство) вам підійде, ви знайдете необхідну порівняльну інформацію тут.

Що являє собою: ФОП / ФЛП / СПД

ФОП – абревіатура, яка означає «Фізична особа підприємець». Приватним підприємцем є громадянин своєї країни в нашому випадку України, який зареєстрований в державних органах України як приватний підприємець. Істотний плюс подібного виду діяльності – це швидкий старт вашої діяльності без великих фінансових вливань, c мінімальним контролем з боку контролюючих органів до вашого бізнесу і звітом, вигідна податкова система, що на етапі зароджується бізнесу дуже суттєво.

Для чого реєструють ФОП / ФЛП / СПД

– це дозволяє відкрито ввести свої справи і тим самим завойовує необхідну довіру до вас ваших майбутніх клієнтів;

– ви накопичуєте пенсійний стаж і керуєте відрахуваннями податків за себе (дбаєте про гарну пенсії сьогодні);

– вам стане доступним кредитування для бізнесу за низькими тарифними ставками (у порівнянні з приватними позиками) – дає можливість брати участь у тендерних в торгах. – захист ваших законних інтересів, укладення договорів з постачальниками підрядниками, а також покупцями / замовниками. – дозволяє вам заробляти в кінцевому підсумку більше і відкривати високорентабельний бізнес.

Податки ФОП / ФЛП / СПД

Невід’ємним податком, з яким щомісяця доведеться зіткнутися – це єдиний соціальний внесок єдиний соціальний внесок. Цей внесок забезпечує підприємця майбутньою пенсією, розмір ЄСВ становить 22% від мінімальної заробітної плати. Примітка: якщо ФОП має намір наймати працівників, то за кожного працівника слід заплатити ЄСВ в розмірі 22% тобто не менше 1320 грн, в разі повної зайнятості. Важливим буде пояснити, що податок підприємцям за працівника повинен сплачуватися виключно підприємцем, а не утримуватися із заробітної плати працівника.

Єдиний податок

Даний податок добре знайомий більшості приватних підприємців, оскільки він найбільш вигідний в співвідношенні: прибуток/податки. Наприклад підприємцю продає свої товари не на ринку, даний податок обходитиметься 20% від мінімальної зарплати. Якщо підприємець планує продавати свої товари підприємствам і не турбуватися на який вони податковій системі, йому підійде 3-а група Єдиного податку зі ставкою 3% або 5% від виручки надійшла на розрахунковий рахунок.

Податок на додану вартість (ПДВ)

ПДВ – це щомісячний податок в плані звітності, може мати ставки: 0,7,14,20%. (Для прикладу: 14% -сельхозпродукція від виробників, 7% -ліки, 0% – експорт, 20% – в інших випадках). Податок підлягає сплаті як на спрощеній системі оподаткування так і на загальній системі оподаткування. Спрощена система оподаткування має безліч обмежень а загальна система має вимоги до докладного обліку доходів і витрат.

Як вибрати найкращу систему податків для ФОП / ФЛП / СПД

– необхідно вибрати майбутню діяльність і підібрати для неї відповідний код згідно національного класифікатора України;

– визначитися з кінцевим бенефіціаром ваших послуг (населення, інші фоп, підприємства, організації та їх системи оподаткування);

– визначити суму бажаного доходу на майбутньому в ФОП; – вибрати найбільш підходящу систему оподаткування із запропонованих вам податкових систем; Примітка: при реєстрації ФОП / ФЛП / СПД, ви можете вказати на якій податковій системі збираєтеся почати працювати.

Реєстрація ФОП / ФЛП / СПД

Ви можете самостійно подати заяву та всі необхідні документи в онлайновому режимі на сайті Міністерства юстиції України або скористатися державним сервісом «Дія». Чим відповідає ФОП / СПД / ФОП ФОП несе відповідальність перед партнерами, державою офіційно зареєстрованим на нього рухомим і нерухомим майном, так як бізнес оформляється персонально на приватного підприємця.

На закінчення до цієї статті хочемо побажати вам успіхів у початківців вами справі. Будьте енергійні і заповзятливі й ваш успіх не змусить себе довго чекати.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ