Документи вказують, що тернопільську партію «Сила людей» фінансують олігархи?

0
15

Національне агентство з питань запобігання (НАЗК) під час проведення аналізу звітів політичних партій виявило порушення порядку фінансування  партії «Сила людей». Детективи Національного Антикорупційного Бюро України (НАБУ) вже розслідують цю справу. Про це йдеться в офіційному повідомленні НАЗК.

У звіті партії «Сила людей» встановлено факти здійснення внесків на їхні рахунки від осіб, сума доходу яких за останні 3 роки не дозволила б їм робити такі витрати. Це може свідчити про намагання приховати інформацію про реальні джерела фінансування партії.

Перекладаючи з «юридичної» мови на звичайну, окремі фізичні особи внесли на рахунок партії такі суму, які вони не могли б заробити за 3 роки. Тобто вони були підставними особами, через яких в партію заводили так звані «чорні» кошти.

НАБУ вже розслідує справу за частиною 1, статті 159-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку фінансування політичних партій). За це винні можуть отримати покарання виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як видно зі слідчих документів НАЗК, «чорні» кошти перераховувалися на рахунки Тернопільської міської організації «Сили людей». Лише через рахунок місцеві партійці «освоїли» на місцеві вибори майже півмільйона гривень. Тепер стає зрозуміло, чому весь Тернопіль був завішаний білбордами «Сили людей». Бо за зовнішню рекламу треба сплачувати саме з партійного рахунку. Тут «кеш» не проходить.

Таким чином, ще перед виборами, партійці декларували, що будуть використовувати для фінансування лише партійні внески та добровільні пожертвування, за які будуть звітувати. І ось назвітували – на кримінальну справу.

Отже, слідкуємо за кримінальним провадженням. Слідкуємо за реакцією партії «Сила людей». Можливо саме Тернопіль стане центром, де буде виявлена і доведена схема фінансування олігархами «кишенькових партій».

Назар Матущак

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ