Ювелір з Хмельниччини потратив сім років щоб створити унікальні шахові фігури (фото)

0
753

Ювелір Август Вольський зі Славути, що на Хмельниччині, створив унікальні сувенірні шахи “Велич історії”. Для на бору знадобилося чотири кілограми срібла, майже два з половиною кілограми бурштину, горіхове дерево та 7 років життя, – пише #ШОТАМ

Фігури тут — історичні постаті: з одного боку князі Острозькі, з іншого — османи на чолі з султаном Сулейманом. Він увійшов в історію, як могутній правитель Османської імперії. Королева, його дружина Олександра Лісовська, або ж Гюррем Султан, Роксолана. З боку українців — князі Острозькі: король — князь Василь-Костянтин, у ролі королеви його племінниця княжна Гальшка.

Турецького султана та його оточення ювелір обрав для протистояння Острозьким князям на шахівниці, бо приблизно той самий період та – рівноцінні для історії постаті.

На 32 шахові фігури ювелір використав 4 кілограми срібла. Скульптурки стоять на бурштинових підставках діаметром 4 з половиною сантиметри. Шахівниця 51 на 51 сантиметр, із бурштину різних відтінків. Камені Август Вольський замовляв у Рівному. Каже, що всі 70 сонячних каменів пройшли експертизу, про що автор має висновок державного гемологічного центру України.

Шахи складаються у дві шухляди інкрустованого бурштином, різьбленого дерев’яного столу. Ніжки столу — металеві, ручної ковки. Ювелір розповідає, що працював над комплектом 7 років і підрахував вартість виробу: “десь два мільйони”.

Зараз Август Вольський працює над деталями дукача — жіночої нашийної прикраси, всередині якої монета. Цього разу ювелір використає власноруч виготовлену копію срібної монети князя Острозького.

Фото: suspilne.media

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ