Тернопільські альтернативні котельні почали отримувати екологічні дозволи (документи)

0
294

Профільний державний Інститут громадського здоров’я, після багатьох екологічних аналізів, громадських слухань та вивчення дозвільних документів, дозволив Держпродспоживслужбі України видати дозвіл на роботу котелень на альтернативному паливі у Тернополі. Зокрема котельні на альтернативному паливі за адресою м. Тернопіль, вул. Просвіти, 9. – повідомляє Файне місто Тернопіль

Котельні отримали екологічне схвалення з Києва

Таким чином тернопільські котельні на альтернативному паливі почали отримувати екологічні дозволи.

Головні екологічні висновки інституту:

Діяльність котелень на альтернативі, враховуючи належний стан технологічного обладнання та систему поводження з вторинними відходами КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», відповідає всім екологічним нормам. Тобто альтернативні котельні Тернополя не забруднюють повітря та територію, на якій встановлені. Проживати біля них екологічно безпечно.

Акустичний вплив від роботи котелень не виходить за межі санітарно-захисних зон. СЗЗ – це відстань від димоходу чи місця зберігання палива до найближчої житлової забудови. Це означає, що рівень шуму під час роботи котельні на альтернативі повністю відповідає українським та європейським нормам.

Котельні на торфі у Тернополі за показником допустимих викидів пилу в атмосферу  навіть менші за європейській нормі – 50 мг/м3. В Україні така норма становить 150 мг/м3. А показник очищення рукавним фільтром складає 99,6%, що відповідає європейським нормам.

Котельні зробили екологічно безпечнішими

Ще перед висновком київських експертів була проведена чимала робота, щоб зробити тернопільські котельні на альтернативі ще більш екологічно безпечними.

Так димові труби трьох котелень на альтернативі у місті подовжено до понад 30 метрів. Внесено зміни до проектів котелен на вулицях Київській, Івана Франка, Лемківській до 34 м. Труба котельні, що на вулиці Купчинського, була вмонтована в стару цегельну, довжиною понад 50 м. Котельні на вул. Лесі Українки та вул. Живова для відводу димових газів використовують вже існуючи труби, які від початку були понад 30 м.

Не «голий» торф. Чим будуть палити котельні на альтернативі

Також зауважимо, що тернопільські котельні на альтернативі не будуть працювати на «голому» торфі, як продовжують заявляти окремі активісти.

Насправді котельні будуть використовувати паливну суміш, в яку входять різні органічні  компоненти, зокрема у котельні за адресою Р.Купчинського, 14. плануються використовувати деревні пелети. Цю котельню облаштовують за кошти програми НЕФКО.

Нагадаємо, що нещодавно міський голова Тернополя Сергій Надал заявив, що жодна котельня на альтернативі не запрацює, поки не буде отримано всі українські та міжнародні дозволи та дотримано всі екологічні норми.

Іван Ільків

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ