Як давати собі раду в складних життєвих обставинах, – поради психолога

0
605

“Життя прожити – не поле перейти” і це дійсно так, адже поруч з приємними, щасливими моментами, також існують труднощі, розчарування та невдачі, що є невід’ємною частиною нашого існування, подобається нам це чи ні. То ж, хочу сьогодні поділитися своїм “рецептом”, як справлятися зі складними життєвими ситуаціями, особливо, коли здається, що обставини сильніші і мало не весь світ іде війною на вас.

Отже, ПЕРШЕ: в будь-якій складній ситуації, не важливо з чим саме вона є пов’язана чи з особистими моментами, чи з професійними, я завжди повторюю собі, що ЯКЩО ЦЯ ПРОБЛЕМА ЛЯГЛА НА МОЇ ПЛЕЧІ, ЗНАЧИТЬ В МЕНЕ Є ДОСТАТНЬО СИЛ ТА РЕСУРСІВ, ЩОБ ЇЇ ВИРІШИТИ, тим самим беручи відповідальність за пошук виходу на себе, не заперечуючи та не втікаючи від труднощів.

Це, напевно, саме найважливіше і найскладніше – ПРИЙНЯТИ ДІЙСНІСТЬ такою, як вона є, не применшуючи та не перебільшуючи реальних небезпек, не роздуваючи з мухи слона та не ховаючи голову у пісок як той страус перед зовнішньою загрозою. Вже одне це дуже добре стабілізує, позбавляє зайвої метушні і дозволяє докласти максимум зусиль, щоб справитись з важкою ситуацією. Тим більше, що мій колишній досвід давати раду в скрутних ситуаціях завжди допомагає мені в цьому. Адже, якщо я змогла впоратись раніше, зможу це зробити і зараз!

НАСТУПНИЙ КРОК – Я ДОЗВОЛЯЮ СОБІ ПРОСИТИ ПРО ДОПОМОГУ В ІНШИХ ЛЮДЕЙ ТА ВИЩИХ СИЛ у вирішенні моєї проблеми. Саме так, адже я не всесильна і прохання про допомогу є цілком природним за певних обставин. Я впевнена, що вищі сили завжди чують наші молитви і у відповідь на них скеровують у наше життя саме тих людей, які є найбільш потрібними на даному життєвому етапі.

Часом випадковості зовсім не випадкові! Потрібно лише ВМІТИ ЦЕ ПОМІЧАТИ. Саме тому наступним інградієнтом у моєму “рецепті” справляння зі складними ситуаціями є НАЛАШТУВАННЯ СЕБЕ помічати та бачити ВСІ можливості та шанси для вирішення моєї проблеми, які будуть відкриватися переді мною в самих найрізноманітніших формах.

Так, це може бути випадкова зустріч з людиною, що посприяє у пошуку виходу, або вчасно прочитана стаття, чи неочікувана розмова, що пролиє світло на обставини, яким раніше не надавалось належне значення. Насправді все є важливим, якщо ми відкриті до пошуку рішення і наша увага до дрібниць, які часто далеко не є дрібницями, добряче в цьому допомагає.

І ОСТАННЄ – ВДЯЧНІСТЬ. Навіть, якщо я ще не до кінця справилась з тими проблемами, які навалилися на мене, Я ЗАВЖДИ ОБІЦЯЮ СОБІ, КОЛИ НАРЕШТІ ВСЕ ВЛАДНАЄТЬСЯ, Я ОБОВ’ЯЗКОВО ЗДІЙСНЮ ЯКУСЬ ПОСИЛЬНУ МЕНІ ДОБРУ СПРАВУ. Тим самим підсилюючи свою віру, що я впораюсь, а також обіцяючи собі нагороду за подолані труднощі, адже добрі справи, які ми робимо для інших, в першу чергу наповнюють нас. Це може бути будь що – добровільна пожертва коштів тим, хто гостро потребує цього, чи допомога у вигляді затраченого власного часу і фізичних зусиль, по великому рахунку форма вдячності не має значення.

Ось такий “рецепт” як давати собі раду в складних життєвих обставинах. Для мене він працює, сподіваюсь, буде корисним і для вас.

Наталія Гаєвська, психологиня

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ