Уряд і парламент злукавили. Оплату за комунальні послуги лише відтермінували

0
37

За спожиті комунальні послуги все одно доведеться рано чи пізно заплатити. Але вже із борговими відсотками. 

Чому “комуналка” – це важливо

Епідемія коронавірусу стала важким випробуванням не лише для українців. У більшості країн світу економіка переживає непрості часи. Багато сімей і родин опинилися у непростій ситуації. Кожен намагається обмежити зайві витрати.

Разом з тим — є ситуації коли потрібно подбати про спільне — щоб захистити себе і свою родину.

До таких сфер належить комунальна, тобто постачання та підігрів води, електрика, каналізація та водовідведення. Це ті, з одного боку прості, а з іншого — надзвичайно важливі речі, без яких у місті не зможе обійтися жодна людина.

Належна робота комунальної сфери напряму впливає і на нашу протидію теперішній епідемії. Якщо глянути у історію — саме поява водогонів з проточною водою завдала остаточного удару по страшних епідеміях минулого, коли помирало до половини населення міст. Причина — у можливостях підтримувати високу гігієну. І сьогодні — саме підтримка чистоти, вчасне відведення каналізаційних вод, надійне їхнє очищення та знезараження є одним з головних форпостів протидії поширенню епідемії.

Як не крути, а без комуналки у великому місті ніяк.

Чому маємо платити за “комуналку!

По-першеуряд та парламент традиційно вжили половинчатих рішень. З одного боку — “нагорі” дозволили людям не платили за комунальні послуги та заборонили комунальникам припиняти надання послуг. Як наслідок — по Україні сьогодні сплачує за комунальні послуги 30-40 % населення.

З іншого боку — комунальні підприємства. Держава не дала комунальникам жодних суттєвих пом’якшень, жодних дотацій, жодних пільг по платежам. Вони змушені й надалі платити за кредити, оплачувати ремонтні роботи, розраховуватись за електроенергію та інші послуги, щоб у домівках городян щодня була вода, працювала каналізація, вивозилося сміття.

Сьогодні, з кожним днем, комунальні підприємства отримують все менше платежів від населення, а витрати залишаються незмінними. Тож цілком можливою є ситуація, коли, для прикладу, насоси Водоканалу зупиняться, бо їх відімкнуть за борги.

По-друге, плата за комуналку не скасованаУряд і парламент злукавили. Своїми рішеннями парламент та уряд лише відтермінували її. Тобто за спожиті послуги все одно доведеться рано чи пізно заплатити. З кожним місяцем борг для споживача лише зростатиме. І до боржників вживатимуть усіх передбачених законом заходів.

По-третє, сплачуючи за комуналку ми насправді забезпечуємо захист себе, своїх рідних і свого рідного міста. Не варто сподіватися на “допомогу згори”. Вона може не надійти, а якщо й надійде, може бути занадто пізно. Щоб зрозуміти, чого варте нормальне функціювання водогону варто проїхати якихось пару сотень кілометрів у зону бойових дій на Сході. У багатьох містах і селищах досі немає тих послуг, до яких ми звикли.

Комунальники сьогодні на передовій протидії епідемії. Вони щодня виходять на роботу, щоб гарантувати нам постачання води, водовідведення, вивіз сміття. І наш обов’язок допомогти їм зараз. Адже кожна сплачена гривня — це вкладення у безпеку нашої громади, якій сьогодні доводиться опиратися виключно на свої ресурси.

У цій ситуації доречно згадати слова Папи Франциска: “Ми всі народжені допомагати один одному. Неважливо наскільки це складно”. Сьогодні ми всі у складній ситуації — і наша спільна мала батьківщина, наш Тернопіль також. Тож наш обов’язок — допомогти зберегти комфорт, затишок та безпеку.

Як допомогти своїм рідним і своєму місту 

Більшість тернополян є сумлінними та відповідальними членами громади. Однак сьогодні для значної частини з них проблемою є сплата комунальних послуг, бо не всі освоїли онлайн можливості для сплати за комуналку. Тож кожен, хто має рідних та близьких поважного віку, може їм допомогти розібратися з оплатою через інтернет. Тим самим Ви зробите свій крок на підтримку рідного міста і кожної родини, що проживає у Тернополі.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ