Микола Томенко повідомив, що у місцевих виборах зможуть взяти участь тільки дуже багаті люди

0
618

Лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко повідомив, що він стривожений ситуацією, яка склалася в парламентському середовищі. За словами політика, сьогодні вибудували такі правила гри, за якими місцеві вибори можуть провести лише для «вибраних» і для тих, хто в парламенті. Публікуємо найцікавіші тези, які озвучив Микола Томенко, пебуваючи у Тернополі.

Ті, хто нині поза парламентом, не мають жодних шансів брати участь у виборах. Найстрашніше – виборчий кодекс, за який всі проголосували. Як завше, обнялися, заспівали гімн, а потім прочитали текст. За цим текстом, щоби мені балотуватися, наприклад, до Тернопільської міської ради, треба заплатити 355 тисяч гривень застави. А щоб іти до Тернопільської обласної ради, треба заплатити більше як півтора мільйона гривень. А може я ще в мери Тернополя хочу балотуватися? Звичайно, реалістичніше сприймаю. От Томенко хоче балотуватися в мери Києва. Знаєте, скільки мені потрібно заплатити? Вісім мільйонів і 240 тисяч гривень.

Чому їх це влаштовує? Бо мають бюджетне фінансування. Так, Томенко половину забрав від них. Я свого часу зареєстрував петицію, яку підтримав український народ. І Зеленський вніс законопроект про зміну формату фінансування. Але він не хотів конфліктувати з парламентськими партіями, бо вони мусіли внести зміни до закону про партії. Значить, він забрав позапарламентських – Шарія, Ахметова, Кернеса не будемо фінансувати. Адже за законом мусіли фінансувати. Кернес із Допкіним з голоду помирають і Шарій, який розповідає, що ми малороси. Ще й з бюджету їх фінансували. Ці гроші ми забрали. Загально, ми скоротили фінансування десь на пів мільярда в рік. Але все одно партії отримують 300 мільйонів на рік. Тож їм є з чого платити заставу. Бо вони наші гроші отримують. Вважаю, що в наших умовах, де взагалі не розписано, на що ці гроші витрачають, ми мусимо ці 300 мільйонів повернути назад. Вони зарплати отримують, у них помічники, відрядження і так далі. На утримання Верховної Ради в Україні і так йде біля 2 мільярдів гривень.

Є ідея, щоб остаточно добити інші політичні сили.  Мої колеги, які ходять на круглі столи, говорять, що коли ти зелений або ще якийсь, тоді можеш бути депутатом. Як це зробити? Реєструвати тільки ті партії, які висунули своїх кандидатів у двох третинах областей в обласній і міській радах. Наприклад, через різні обставини молода політична команда не висуває кандидатів у двох третинах регіонів і не реєструється. Тобто спочатку страшні гроші, а потім заборонили нам брати участь у виборах. Чи є ще якась країна у світі, де були б такі правила участі у місцевих виборах?

Наша позиція. Ми ведемо переговори із представниками різних середовищ, із відомими людьми. Прагнемо об’єднати позапарламентську проукраїнську, проєвропейську опозицію. Чому позапарламентську? Тому що в парламенті у них все добре – чи вони в опозиції, чи при владі.

Слід змінити правила проведення місцевий виборів. Щоб вони були демократичні і дозволяли брати участь у виборах всім політичним силам, які бажають цього. Я не проти застави. Але застава на попередніх виборах для однієї політичної сили була в десять разів меншою. Тоді сума була на 100 тисяч виборців. Зараз ця сума на 10 тисяч виборців. Дуже важливо переконати багатьох людей в Україні, що ми маємо визначити загальні демократичні європейські правила і змусити Верховну Раду їх змінити. Тому що інакше – давайте  просто зробимо аукціон, будемо продавати місця.

Біля 100 мільйонів гривень.  Таку суму потрібно для того, щоби одна політична сила змогла взяти участь у виборах по всій Україні. І це тільки застава. А виборчу кампанію за що проводити? Правила гри треба міняти.

Історія, яку я не розумію. І ніхто у Верховній Раді не може дати відповідь на це. Кого і під які повноваження ми вибираємо? Вожді «Слуги народу» найрозумніші. Сказали про те, що вони зараз вносять зміни до Конституції і тоді за новою Конституцією будемо обирати. Офіційна виборча кампанія до місцевих рад має початися 11 вересня. Вони вважають, що можуть внести зміни до Конституції і до 11 числа встигають. Але навіть якщо 4-го вересня будуть зміни до Конституції, то треба всі закони переписати.

Виглядає це так – нам кажуть, що колись у вересні в нас будуть місцеві вибори, в яких більшість не може брати участі. Тому що або грошей не буде, або ще щось. Але ті, хто братиме участь, вони будуть балотуватися в ради невідомо які із невідомо якими повноваженнями. Оскільки може у вересні ми внесемо зміни до Конституції, а може і не внесемо.

Я вже бачив у нашій країні хаос і анархію. Але от такого маразму не пригадую. Ми йдемо до виборів і невідомо кого та куди вибираємо. Чи будуть районні ради – ніхто не може сказати. Може окружні ради будуть. Що з тими ОТГ і так далі? У нас нема конституційної комісії, до якої входили б авторитетні люди. При її наявності сказали б – давайте, поки вибираємо під діючу Конституцію. Як ми можемо вибирати, коли ми не знаємо – буде Тернопільська область і райони чи буде п’ять округів? Тобто мусить бути якесь розуміння того, що відбувається.

Виборчі правила і статусні речі треба визначити до початку виборчої кампанії. Щоб ми розуміли, до чого готуємо людей. Адже як показує досвід трускавецької школи пенсійного права, мало трьох днів для того, щоб навчити людину і пояснити, що таке місцевий бюджет, що таке – центральний бюджет тощо.

Також  Микола Томенко відповів на запитання журналістів, як врятувати Суспільне мовлення у регіонах. Про це йдеться у статті «Точку неповернення ми ще не пройшли», – Микола Томенко у Тернополі озвучив, як врятувати Суспільне мовлення.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ