На Тернопільщині учасники вишколу замаскувалися настільки, що позмінювали імена

0
57

Відбувся Польовий вишкіл ШВД для організаторів курінних таборів гри “Джура” Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл»(«Джура»), який проходив поблизу с. Саранчуки Бережанського району Тернопільської області на таборовій оселі “Соколиця”.

Учасники вишколу з різних куточків України (Буковина, Галичина, Волинь, Київщина, Поділля, Черкащина, Січеславщина, Полтавщина, Донецький край).

Вишкіл відтворював рольову модель курінного табору, в якому діє дитяче самоврядування, Рада ройових стає курінним проводом. Курінний табір – це підсумковий захід річної програми діяльності куреня. Щодо тривалості, то в ході обговорення дійшли висновку, що оптимально було б орієнтовно 10 днів принаймні.

Рої були сформовані наперед, підбирали собі виряд, спорядження, а на початку отримали завдання: розкласти свій підтабір, збудувати кухню, зробити всі необхідні споруди, придумати назву, емблему, гасло та представити на вечірній ватрі де відбулося знайомство з іншими роями.

Відбулось занурення в козацьку легенду – всі таборовики отримали нове ім’я і звертались один до одного по «псевдо». Провівши курінну раду, рої утворили курінь ім. І.Гавдиди, оскільки ця постать дуже багато зробила для молоді, започаткувала таборування на Соколиці ще в 1991 році.

Кожен ранок починався із руханки після чого відбувалося урочисте відкриття дня, з піднесенням державного прапора і читання наказу. Для навчання провідництву учасники кожного дня змінювали ролі бунчужного, писаря, ройового, заступника ройового та інтенданта.

Усі 4 дні були дуже насиченими різними формами роботи: організаційні роботи в таборі, таборові роботи, приготування їжі, міжройові змаги, активні спортивні дозвілля, навчальні заняття, алярми, ройові вогники, тактична підготовка, теренові ігри та змаги. Дуже захопливою була мандрівка до криївки, під час якої ми не просто мандрували, а мали поставлені завдання: з компасом і картою добратися до вказаних точок але щоб інший рій не визначив номер, який був прикріплений на спині одного із учасників – маскування та розвідництво.

З думок однієї з учасниць, подруги Дзвінки: “Великим досягненням усіх учасників на Польовому вишколі ШВД була ночівля адже мало хто може витримати ранковий морозець -4 ….коли намети замерзлі, рукомийники також, під ногами тріщить замерзла трава …і коли вогнище не таке аж і тепле але руханка і слухання наказу про порядок денний приводили нас до тями”.

70657348_490591015116978_6133246932576894976_n

Закриття дня відбувалось також урочисто і продовжувалось курінним чаюванням біля вогнища, де мали змогу обмінюватись досвідом, збагатити свій кругозір та просто поспілкуватися і пожартувати на різні життєві теми.

Польовий вишкіл завершився і учасники роз’їхались із твердим наміром планувати на наступне літо курінні табори, а також популяризувати цю ідею серед інших виховників гри Джура.

Зазначимо, що цієї осені буде завершено цикл підготовки тренерів ШВД і ті, хто виконали всі завдання, отримають сертифікати. Далі буде планування циклу ШВД на наступний 2019-2020 роки.

Захід відбувся за фінансової підтримки відділу національно-патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту в рамках конкурсу проектів НПВ на 2019 рік

Слава Україні!
#dzhura_2019

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ