Говорили вчора про секс. Ну яка ж нарада без цього?

0
1232

Говорили вчора про секс. Ну яка ж нарада без цього. Насправді ж про секс і стиль, і чому сучасне покоління Z називають асексуальним, а психотерапевти беруть за теми своїх конференцій «смерть сексу».

І тут згадалися слова однієї моєї улюбленої поетки (яка могла б запхати за пояс Керрі Бредшоу, якби писала про секс, і очевидно, що то був би пояс для панчіх). Коли я їй запропонувала, Напиши про секс — «Секс заїбав» — відповіла вона. Це справді звучало як тату, як зауважили присутні і не менш улюблені митці. Або як назва для книжки, подумала я потім.

От наприклад, приходжу я до кав’ярні пообідати — а там з величезних екранів мені показують ну майже секс — так у нас виглядають зараз усі музичні кліпи. Так, «секс заїбав». І взагалі, я їм — а мені крупним планом на екрані ті частини тіла, якими вибачте — какають.

Ви помітили, як контрастує стиль нинішніх підлітків з тим, що носила молодь десять і двадцять років тому. Як сказали ми на нараді хором, у наші підліткові часи модно було одягатися «як простітутка». Причому, у тих міні-спідницях, таких коротких, що пасує навіть більше не міні-, а мікро- чи нано-, я не усвідомлювала, що виглядаю «як простітутка». Бо так виглядали усі — в житті, на екранах, у модних журналах і кліпах. Такий був канон стилю. Сексуальна розкутість та привабливість були частиною цього канону.

Нинішні підлітки одягаються підкреслено асексуально. Вірніше — підкреслено байдуже. (Важливо: я не оцінюю, а описую, не кажу, як добре і як погано — хоча «як простітутка» радше погано). Цей стиль виглядає наче навмисно комбінували будь-які випадкові речі, зважаючи на те, щоб це все виглядало антиеротично та антиестетично. В цьому і є естетика. І еротика. А головне — це теж виклик.

Це — виклик сексу. Сексу, який нам нав’язують, навішують, який пре на нас звідусіль, який останні років 20 використовували в рекламі за головний принцип sex sells, без напівоголених жіночих принад не обходилася навіть реклама бетонних конструкцій, а без чоловічих кубиків та м’язів на рекламі ніхто би не купував ті тістечка бонжур. Секс, який втратив інтимність і став публічним.

Ще однією з причин показного антиеротизму сучасних підлітків може бути те, що вони все більше бояться особистого спілкування. Цифрові аборигени, ці підлітки не вміють говорити про почуття наживо, без посередництва гаджетів. Вони не вміють нормально брехати — бо звикли обманювати в чатах, а вживу їх палиш за три секунди. Мало того, що їм і так складно, бо вони підлітки — то до цього додався тягар невміння впоратися з будь-чим у нецифровому світі. Де не можна так просто зникати, як вони звикли вимкнувши гаджети і заблокувавши номер. А тут ще весь оцей секс. Реально. Заїбав.

А в інтернеті є ще одна проблема — тут важче не побачити зміст порнографічного характеру, ніж побачити. Навіть якщо ти його не шукаєш. Навіть якщо заблокований сензитивний контент — все одно наткнешся на чиїсь «нюдси». Сучасні підлітки живуть із усвідомленням, що це нормальна практика — надсилати комусь свої оголені фотографії. Потім можуть хизуватися отриманим перед усіма друзями чи шантажувати когось ними. Але усі так роблять, а ти ні? Кібербулінг, самогубства — і все через це. А також, що вже не одне дослідження підкреслювало — викривлені уявлення про себе та світ, картинку якого ці діти будують на основі порно. А до нього зараз необмежений доступ — це набагато легше, ніж вкрасти у батьків касету з дорослим відео чи підглядати за кимось у шпарину. Але це зовсім окрема тема.

Я колись жартувала, що якщо добре погуглити, можна побачити третину своїх знайомих голими. Бо якщо раніше коли у жінки було щось погане в житті, достатньо було зробити нову зачіску. А тепер менше ніж еротичною фотосесією не обійдеться. А можливо, ми повертаємося до цінностей античного світу, де оголеність перестає бути чимось потаємним, забороненим і по-середньовічному гріховним. Нова цифрова античність. З її оргіями і доброчесністю.

Олена ПАВЛОВА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ