«Коли пробувала пити каву без цукру, то волосся піднімалося дибки», – Наталія Червак про відмову від цукру

1
3174

Тернополянка Наталія Червак зробила виклик сама собі – майже місяць не вживає цукру. Зовсім. Відмовилася навіть від сухофруктів. Сайту Про Те розповіла, що змінилося у житті і як віддячило тіло за таку силу волі.

– Наталю, чому вирішила на тиждень відмовитися від цукру? Яка найсильніша мотивація?

– Ідея назрівала довго. Я – передусім мама і піклуюся про здоров’я своєї дитини. Коли почала вводити прикорм, то стала читати багато літератури про дитяче харчування. Часто натрапляла на застереження щодо солодощів і про те, як вони впливають на маленький юний організм, на психіку дитини, на травлення. Стало цікаво. Прочитала, як цукор впливає на організм дорослої людини. Задумалася. Моєму синові тоді було лише 1,6 року, а він вже любив смакувати льодяники на паличці. Так, рано. Хтось з бабусь потішив малюка і він відтоді щоразу в магазині вимагав нову дозу чупа-чупса. При відмові починалися істерики.

Я знову почала читати і зрозуміла свою помилку. Навчити таку малу дитину можна лише власним прикладом, бо вона не розуміє – чому не можна, якщо мама то їсть.

Але останнім поштовхом став фільм “Цукор”. Щоправда я його подивилася після того, як написала пост в Інстаграмі про те, що я вирішила відмовитися від цукру на 7 днів. З фільму зрозуміла, що ніякі 7 днів не дадуть бажаного результату, адже повна залежність від цукру і відновлення печінки від його шкідливого впливу проходить за 6 тижнів! Але у мене вже з’явилася підтримка кількох подруг і я вирішила, що таки спробую. Сьогодні вже 28 день.

– То відмова від солодощів взагалі? Навіть від сухофруктів?

– Суть челенджу звикнути до несолодкої їжі і відчуття того, що коли сумно чи важко –то треба з’їсти щось солодке. Сухофрукти могли б допомогти, але водночас і знецінити всю силу мого відновлення. Крім того, у сухофруктах міститься багато фруктози, яка теж нічого доброго для організму не приносить.

Хто хоче сперечатися – сперечайтеся. Будь-який різновид цукру – фруктоза, глюкоза, сахароза – у великих кількостях шкодять. Фрукти можна було їсти, але теж в міру. Ніяких соків, фрешів чи смузі – при віджимі ми викидаємо клітковину і залишаємо… цукор. Навіть, якщо ви не їсте рафінований цукор – все одно можна “переборщити” з цукром, навіть, якщо їсти лише здорову їжу.

Що тепер? Невже челендж був даремний? Ні. Я поставила собі завдання – скоротити кількість цукру. Якщо раніше я пила чай чи каву з 2 чайними ложками цукру, а також додавала шоколад або згущене молоко і обов’язково закушувала тортиком, або печивом, то моя добова доза зашкалювала. Я прагнула, щоб загальна доза з фруктів та продуктів з прихованими цукрами скоротилася до 6 чайних ложок на день. Тому доводилося щоразу шукати в інтернеті інформацію, скільки цукру міститься, у яких продуктах він є. А також замовляти продукти у спеціальних магазинах.

– Що далося найважче? Коли хотілося зірватися?

– Та перший тиждень не був важким зовсім. Я легко перейшла на каву без цукру. Перестала хомячити печиво і цукерки. Лише один раз мені снилося, що я їм морозиво…. Але найважчий період, тривалістю в 2 дні, розпочався наступного тижня. На 10-й день мене почала боліти голова – різко псувався настрій і все дратувало. Раніше, я б просто з’їла шоколадку або дві і мені б на кілька хвилин стало б легше… потім я б з’їла ще одну. А тут…відмова від цукру. Я картала себе за цю ідею, але друзі у соцмережі підтримували, писали в повідомленнях, що я їм допомогла, що я мотивую їх і що хтось навіть схуд за ці кілька днів. І це допомогло.

– Що далося дуже легко, що аж здивувало? Від чого відмовитися важко було лише на перший погляд?

– Коли я пробувала пити каву без цукру, то волосся піднімалося дибки. Чоловік з мене сміявся, а я кривилася і пила через силу. Потім пробувала з медом, але мені не зайшло. Тоді моя перукарка (на півставки – мій психолог), порадила мені особливий смак кави. Я спробувала без цукру і… закохалася! Нарешті! Це був для мене знаковий крок!

– І чого досягнула в результаті цим? Більшого розуміння себе і своїх можливостей? А як віддячило тіло?

–  За 4 тижні без цукру змінилося багато чого. Я відчула, що стала більш витривалою. Нині можу стрибати на скакалці по 500-600 стрибків не збиваючись. Легко. Раніше –чомусь вже після сотого стрибка відчувала втому. Це так, для порівняння.

Ще я стала легко прокидатися вранці і йти на стадіон. Мої перепади настрою кудись поділися, так само, як і прищі, які турбували мене ще з підліткового віку. Це був знак того, що моя печінка почала очищатися від шкідливого впливу цукру. Я схудла на 1,5 кг хоча це не було моєю метою. За останні півроку я втратила 27 кілограмів і тепер почуваюся комфортно у своїй вазі.

Помітила, що у мене покращилася пам’ять – це дуже допомагає у вивченні англійської мови. Але найважливіше – те, що я змогла пройти власний челендж і виконати обіцянку, яку дала сама собі – не їсти солодощів 21 день. Так, мій челендж продовжується. Я й далі читаю складники на продуктах, коли купую в магазині, але тепер сніданки з каші і фруктів видаються дуже смачними, хоча раніше вони були “ніякі”.

– Як люди реагували в соцмережах і оточуючі взагалі? Що здивувало і їх, і тебе в них?

– По-різному. Як і реагують, коли сказати, що не їси м’яса, чи ще щось робиш не так, як всі. Хтось хотів постійно заперечував і переконував, що це марна трата часу, але я не зважала – не їхній же час я потрачу, а лише свій.

Дехто взагалі не зрозумів суть виклику, бо одразу писали, що не їдять цукру вже багато років – але поза тим у когось “не їсти цукру” – це лише не покласти його в чай чи каву, але соуси, хліб, йогурти, газовані напої, швидкі сніданки вони вживають залюбки. А це вже не життя без цукру. Цукор є всюди, повторюся. Якщо в магазині забрати продукти з вмістом цукру, то на полицях залишиться лише 20 відсотків товару. Ми ніколи не зможемо себе повністю відокремити від цього, але можемо контролювати вживання таких продуктів. Пам’ятаємо про 6 чайних ложок.

– Якими на смак тепер солодощі після челенджу? Інші? Їх хочеться більше чи менше?

– Я не вживаю солодощів. Мій челендж триває. Я хочу пройти всі 6 тижнів без солодкого, щоб не зупинитися на півдорозі. Крім цього, з понеділка 19.08 я розпочинаю новий виклик для тих, хто надихнувся і хоче випробувати свої сили. Челендж #без цукру теж передбачатиме корисні подарунки для тих учасників, які виконають всі умови і робитимуть щоденні завдання.

Для початку потрібно зробити публікацію із #хочучелендж #безцукру, а також відмітити мене в сторіз @chervaknataliia. Щодня я публікуватиму нові завдання, які передбачатимуть спортивні навантаження, психологічні тести, різні самозаборони, перегляд відео для мотивації. Це чудова можливість побачити, як відмова від цукру впливає на ваше тіло, на самопочуття, на вагу. Всі, хто хоче спробувати – запрошую.

– Що думаєш по вислів «Не псуйте каву цукром, а кохання – шлюбом»?

– Думаю, що і кава, і шлюб – це особиста справа кожного. І добре, коли і те, і те – міцні, справжні і не потребують підсилювачів чи замінників солоду.

– Яким є твоє розуміння слів – солодка жінка? Коли буваєш солодкою?

– Солодка жінка – кохана жінка. Я солодка жінка, незважаючи на те, що не вживаю цукор. Дякую!

Спілкувалася Наталія ЛАЗУКА

1 коментар

  1. Если пить нормалтный кофе, а не какую-то коричневую жижу, то сахар в принципе лишний.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ