Вибори – причина юридичної атаки на громадський транспорт Тернополя

0
69

Популісти підбивають людей на злочин

Нещодавно окремі політично-вмотивовані юристи намагалися через суд домогтися скасування тарифів на проїзд у громадському транспорті Тернополя, зокрема проїзд тролейбусами. Вони хотіли повернути тарифи до рівня 2014 року. Навіть звучать ультра популістські заклики до тернополян взагалі не платити за проїзд.

Однак, як стверджують у міські раді Тернополя, це позови, які мають на меті лише підняти громадський розголос. Вплинути на розмір тарифів вони не можуть. А спроби окремих громадян, які купуються на заклики «активістів», не платити за встановленими тарифами, мають ознаки злочину. Тобто юристи банально підбивають людей на злочин.

«Зараз ведуться певні деструктивні дії з боку так званих правозахисників, які намагаються довести Тернопіль до транспортного колапсу. По-перше, хочу пояснити, що в судах не піднімається жодного питання щодо розміру тарифу. Розглядаються суто формальні обставини прийняття рішень. Тобто судові процеси не впливають на розмір тарифів. Вони залишаються діючими (5 гривень за електронним квитком і 6 гривень – готівкою). По-друге, спроби окремих громадян не сплачувати за проїзд у громадському транспорті за діючими тарифами – є незаконними і можуть тягнути за собою адміністративну і навіть, кримінальну відповідальність», – заявили у юридичному відділі Тернопільської міській раді.

У Тернополі діють соціальні тарифи

Комунальники також пояснюють, що знизити тарифи не можливо фізично. Це спричинить зупинку усього комунального транспорту Тернополя.

«У Тернополі вартість проїзду в тролейбусах та автобусах не може бути на рівні 2014 року. Це спричинить транспортний колапс, знищення транспортної системи міста. Системи, яка гарантує безкоштовний проїзд людям похилого віку, нашим батькам, гарантує пільговий проїзд для всіх пільгових груп без обмежень. Для решти діють максимально можливі низькі соціальні тарифи на проїзд» – повідомляють у «Тернопільміськелектротрансі».

Більше того, навіть теперішня ціна на проїзд є збитковою. Кількість пільговиків значно перевищує кількість пасажирів, які їздять по повному тарифу.

«За рік ми плануємо перевезти 16 мільйонів пасажирів. З яких 10 мільйонів платні, 6 мільйонів – безкоштовні, пільгових категорій. Коли розділити витрати на загальну кількість тих пасажирів, яких ми маємо перевезти, то наш тариф виходить 6,8 гривень, собівартість – 6,2. А нам встановили тариф 5 за карткою тернополянина і 6, які платять готівкою», – пояснили у фінансово-економічному відділу КП «Тернопільелектротранс».

Як заявляють в управлінні транспорту, жодних звернень чи скарг від тернополян щодо розміру тарифів до міської ради не надходило.

Вибори – причина атаки на громадський транспорт Тернополя

Кампанію проти громадського транспорту Тернополя ведуть юристи, які насправді є партійними юристами політсил, які програли президентські вибори. Вони намагаються використати гостро-соціальну тему для збільшення поки що мінімального рейтингу їх «материнських» партій. Тобто реальна причина такої кампанії – політичний піар. І до цієї теми варто ставитися, як до дешевого піару популістів.

У свою чергу, у міській раді повідомили, що продовжується процес створення єдиної комунальної транспортної компанії Тернополя і на вирішальний етап вийшов процес закупівлі нових великих екологічно чистих автобусів. Поки одні займаються популізмом, інші працюють. Альтернативі європейській транспортній системі у Тернополі немає.

Варто звернути увагу на те, що у рейтингу найбільш «дорожчих» за вартістю проїзду у громадському транспорті міст України – Тернополя немає:

Дніпро. У маршрутках Дніпра ціни на проїзд збільшені з 8 до 12 грн. Відповідний проект рішення з’явився на сайті міськради Дніпра (22.12.2018). Тариф на автобусних маршрутах загального користування збільшений до 8 гривень. У маршрутках №77 та №141 ціна проїзду складає 11 гривень, а на маршруті №90 – 12 гривень.

Київ. Від 14 липня 2018 року разова поїздка в метро, тролейбусі, трамваї, комунальному автобусі, на фунікулері та в міській електричці коштує 8 грн. У мерії Києва запевняють, що такі ціни залишаться актуальними виключно для киян-власників «Карти киянина». Для інших ціни знову збільшать.

Харків. 8 гривень за поїздку в метро, 6 гривень – в трамваях і тролейбусах. Виконком Харківської міськради 6 лютого 2019 року встановив нові тарифи на проїзд в електротранспорті. До 8 гривень збільшилася вартість проїзду у маршрутках.

Кривий Ріг. У Кривому Розі міськрада ще в січні вирішила підвищити вартість проїзду в міських маршрутних таксі з 6 до 8 гривень. Таке рішення прийняли на користь перевізників, які скаржилися на здорожчання пального, запчастин тощо.

Львів. Виконавчий комітет Львівської міської ради встановив тариф на проїзд у маршрутках. Вже із початку лютого львів’яни платять за проїзд не 5, а 7 гривень. Тариф на проїзд в електротранспорті становить 5,5 грн на 90 хв проїзду.

Одеса. Проїзд в електричному транспорті Одеси становив 5 гривень за одну поїздку, але з 15 січня 2019 року проїзд в маршрутних таксі Одеси подорожчав на 40% – до 7 гривень. Міська влада пояснила це «економічною необхідністю», обумовленою суттєвим зростанням в Україні вартості пального.

У решті обласних центрів та великих містах України вартість проїзду у електротранспорті коливається на рівні 4-6 гривень. В автобусах та маршрутках – 5-7 гривень.

Петро Костельний

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ