Спілкуватись без конфліктів та агресії навчатимуть підлітків у Тернополі

0
464

Дитяча група професійних переговорників з’явиться у Тернополі. Майбутні “шерлоки” навчатимуться в рамках програми “Розговорити та домовитись”, автором якої є український переговорник та бізнес-медіатор  Вадим Рахліс.

– Тернопіль – перше місто в Західній Україні, де реалізується даний проект, – розповідає тренер Вадим Рахліс. – Два роки тому я проводив навчання для 12-річного сина та його однокласників.  Результати цієї роботи мене потішили – шестеро учасників моєї програми отримали європейські сертифікати й можуть консультувати в Європі.

Фах переговорника – це професія майбутнього, вважають організатори навчального центру “HolmesVSMoriarty”, яке діє на базі детективного агенства “Холмс”. А навички, необхідні для цього фаху, актуальні сьогодні як для бізнесу, так і в щоденному житті.

– Не треба думати, що професіоналізм переговорника найяскравіше розкривається у екстремальних ситуаціях, у розмовах з терористами, суїцидальними особами, викрадачами дітей, – продовжує Вадим Рахліс. – Немає переговорів правильних/неправильних, солодких/кислих, віртуозних/екстремальних. Є неординарні умови, в яких треба швидко і правильно діяти.

Вміти ставити відкриті питання, спілкуватись та аналізувати, брати відповідальність за слова, поважати  співрозмовника, прислухатися до інтуіції. У рамках курсу тінейджери “прокачають”  ці навички на практиці.  Також буде курс надання першої медичної допомоги, самооборони, курс основ юридичної практики, дітей навчатимуть бути медіатором у вирішенні будь-яких конфліктів.

– Нема поганих людей, є проблемні ситуації, які треба вирішити. Отож важливо на практиці навчити дітей домовлятись з будь-якою людиною, – каже експерт Вадим Рахліс. – Як вирішувати конфлікти, як поводитись у складних ситуаціях, як переконати опонента у своїй правоті. Як все це використовувати у щоденному житті, але без образ, обману та маніпуляцій.  Ці навички потрібні сучасним тінейджери, щоб стати успішними, впевненими та самостійними в майбутньому. Їх вчитимуть позитивно налаштовуватися, щоб переключати негатив опонента на позитив, бути лідером, вміти планувати свій час.

Програма майбутніх переговорників розрахована для хлопців та дівчат від 12 до 17 років. Триватиме курс 2,5 роки.

Також у Тернополі тривають майстер-класи для батьків, які проводить Вадим Рахліс щотижня. Як безконфліктно вступати в діалог з дитиною, поважати бажання дітей та мотивувати їх до досягнення цілей, розвинути самостійність та відповідальність дитини шляхом  прийняття рішень, як не нав’язувати власні бажання, а допомогти дитині у розв’язанні її власних. Про тонкощі  спілкування та взаєморозуміння батьків та дітей йтиметься на новому  майстер-класі для батьків, який відбудеться 10 лютого.

Довідка
Вадим Рахліс – професійний переговорник, сертифікований медіатор Євросоюзу, експерт зі звільнення заручників. Засновник і директор Міжнародної палати вирішення спорів та Бюро переговорів. Автор першої в Європі дисертації на тему переговорів. Автор унікальної програми “Розговорити та домовитись”. Батько двох дітей.
Анеля ПРОТАСЕВИЧ

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ