Тернополянин зводить підводні палаци

0
700

Василь ПротасевичФортеці для акваріумів робить художник-декоратор Тернопільського драмтеатру Василь Протасевич. Виплавляє їх з тонкого пінопласту – поліуретану, яким утеплюють стіни. У цім захопленні виокремив три тематики.

– Перша – середньовіччя, замки і фортеці. – розповідає пан Василь. – Друга – це давня Греція. Ще маю ідею робити щось від  Південної Америки – піраміди майя, наприклад. Але поки не було бажаючих таке замовити.

Будь-що можна створити. Одним людям для акваріуму робив апокаліптичний пейзаж – повалені хмарочоси, зруйновані мости. Там можна було навіть поставити статую Свободи. Якось робив ще літаки, але це не нове, бо навіть у магазинах вже продають підводні човни тощо.

Акваріумами Василь Протасевич захоплюється давно. Взявся декорувати їх власноруч, бо те, що бачив у магазинах, не подобалося.

– Продають усе надто бутафорне. – продовжує художник. –  Як художник одразу бачу, де ширнепотріб. Тому почав творити. Спочатку зробив вежу зі звичайного пінопласту, але він не щільний, не міцний, як поліуретан. Приклеїв його до дна, перед тим, як заливав водою. Акваріум насправді – складна річ. Це екосистема і дуже важко втримати у ньому баланс, щоб ті замки трималися.

На один палац в митця йде кілька годин.

Спочатку вирізаю ножем, а всілякі деталі випалюю паяльником. – ділиться пан Василь. – Потім, коли вже виріб готовий,  малюю його рідким цементом. Але тепер розумію, що найкраща декорація для акваріуму – це рослини, коряги, каміння. Навіть рибки не є найголовнішим.

декорація акваріумівЯ не маю наміру робити з цього якийсь серйозний заробіток. Хоча б тому, що це токсично. Поки виплавляю, смердить. Краще не ризикувати здоров’ям, бо воно того не вартує. Кілька разів робив на роботі в театрі, то колеги крутили носом і я зрозумів, що краще відмовитися. Вдома тим більше не варто, бо є малі діти.

Наприклад, розробив ріденький цемент, потім пензликом малював –  те все потрапляло в умивальник. Раз повністю забив уесь стік. Мусів міняти каналізаційну трубу. Зрозумів, що це ще й дороге задоволення. Треба мати відповідні умови. Або надворі випалювати. Єдина перевага таких робіт, що можна творити, що завгодно. Хоч Ейфелеву вежу, хоч якийсь ажурний міст.

Чим більший акваріум, тим художнику цікавіше. Шкодує, що не може створити підводний світ в українському стилі.

– У нашій міфології нічого подібного на якесь затоплене місто нема. – пояснює – Хатка під стріхою не буде мати вражаючого вигляду. Тим більше, що ефектніше, коли замок не цілий, а напіврозвалений. Сліди руйнування, ерозії – це красиво в акваріумі. Крім архітектури, важливий ще й рельєф – скелі тощо.

Акваріум у своєму помешканні Василь Протасевич оздобив рельєфом.

– Внизу, як я її називаю – архітектоніка. – показує – Хотів створити терасу, щоб був перший рівень, де рибки мали б їсти рослини. Це серйозні хижаки. Вони і риб їдять.

Колись у гумористичній передачі почув, що в помешканні на балконі – лижі, велосипед і акваріум, який спочатку купили, щоб заспокоюватися. Але винесли на балкон, бо і він вже почав дратувати. Коли в домі є акваріум, перший рік – пік захоплення. Я міг по кілька годин сидіти і дивитися. Ловив себе на думці, що нічого не роблю, тільки в акваріум дивлюся. Зараз – набагато менше.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ