Жителю Тернопільщини корова допомагала збирати гриби

0
3620

– Знаю всі місця у Бучацькому районі, де ростуть гриби. Працював у різних населених пунктах. – каже Ярослав цісарчук. Коли починаються перші приморозки і припорошує снігом, йому добре смакує гарячий чай із засушених трав і юшка із сушених грибів. Ярослав Цісарчук переконаний, що найкраща юшка із білих грибів. Він – колишній лісничий. Сам живе у лісі за три кілометри від Золотого Потоку. Про це раніше розповідав в інтерв’ю. Розуміється на всіх грибах.

–  Найсмачніший – їстівний гриб-боровик, – розповідає. – Чому боровик? Тому що росте в борах і дібровах. Він не буде рости в осикових, тим більше, де верба або лоза. Тепер ліси, діброви повинищували. Якщо не буде дібров, то і грибів не буде. В осичинах ростуть підосичники. В березинах – підберезники. А в дібровах, борах ростуть отакі гарні гриби. Маю грибні місця. Знаєте, гриби не шукають. Гриби збирають. Знають місця, де вони ростуть, приходять і збирають.

Чоловік любить розказувати про мудру корову, яка шукала гриби.

– Коли ще ходив до школи, ми мали таку  корову, що вона за запахом шукала гриби, – продовжує. – Внизу були луги. Ми там пасли. Я йшов по гриби і корова за мною. Вона скоріше знаходила, ніж я. Показувала мені, де гриби. Збирала їх.

Дуже люблю гриби. Взимку сушені кидаю в суп.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ