Що в першу чергу треба на заробітках в Англії

0
414
Консультант із працевлаштування Антон Угляр: “Фінансовий рік в Англії починається 6 квітня. Протягом року роботодавець платить за працівника податки”

На заробітках у Великій Британії найголовніше знайти житло і хоч якусь роботу. – пише gazeta.ua.

Про це в інтерв’ю gazeta.ua розповів Антон Угляр, який дев’ять років живе і навчається в Лондоні.

“Українки часто влаштовуються прибиральницями або доглядають за дітьми. Іноді працюють у ресторанах. Чоловіки – на будовах. Для цього достатньо мати CSCS-карту. Це підтвердження, що людина склала екзамен із техніки безпеки і має право бути на будівельному майданчику. Із цією картою не питають ні паспорта, ні еміграційного статусу. Інше питання – як платитимуть. Щоби розрахувалися офіційно, треба мати рахунок і податковий номер”, – каже Антон Угляр.

Він допомагає заробітчанам отримати необхідні документи, інколи – знайти роботу.

“Отримання номеру платника податку – National Insurance Number – виглядає так. Людина дає паспортні дані, адресу та контактний телефон, а також дату, коли приїхала до Британії. Я від імені цієї людини телефоную у центр працевлаштування. Домовляюся про дату інтерв’ю. Така зустріч потрібна – щоб підтвердити особу заявника та справжність його документів. Через два-три дні йду з ним як перекладач. Черг там немає – усе за попередніми записами. Та якщо запізнився більше як на 15 хвилин, просять записатися заново”, – продовжує Антон Угляр.

Через два-три тижні людина по пошті отримує номер платника податку. Його видають довічно, тобто ніколи не міняється. Також податковий номер можна купити – європейці їх виготовляють в Англії і дають у користування або продають.

Протягом року роботодавець платить за працівника податки.

“Я допомагаю повертати частину з них. Подаємо декларацію про доходи у податкову службу, рахуємо, скільки людина заробила та скільки сплачено податків. Вказуємо, які вона мала бізнес-витрати. Ця сума й дає право претендувати на повернення частини грошей”, – каже консультант.

За таку послугу бере 8-10% від суми, яку повернула держава.

У Міністерстві соціальної політики України вважають, що міграція українців за кордон суттєво скоротиться через 2-3 роки. Саме тоді середній рівень зарплати в Україні сягне 15 тис. грн.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ