На Тернопільщині миші попереджають людей про дуже холодну зиму

0
3700
Копичинці Гусятинського району. Багатоповерхівка, де завелися миші

У селах Тернопільщини – нашестя мишей. Люди розповідають, що не пригадують, аби за останні роки було стільки гризунів.

– Такі миші цього року, що страшне, –  каже пенсіонерка Марія з Чортківського району. – Роками їх вже не було вдома. Ночами не дають спати. Гонять по хаті, як коні. Вже їх трохи менше. Три тижні тому в одній кімнаті насипала їм дві літри отруєного зерна. З’їли все. Навіть не уявляю, скільки їх там було. То поздихали. В кімнаті пару днів стояв такий запах, ніби там труп лежав. Вікна відкривала.

Миші цьогоріч звелися і в багатоповерхівках. Таке явище є в Копичинцях.

– У нас чотирьохповерховий будинок, – розповідає житель Копичинців Роман Островський. – Вилазять по каналізаційних трубах і до квартир ідуть. Це при тому, що у нас дуже багато котів є. Раніше сусіди тримали на горищі зерно, кукурудзу. Вони без проблем долазили і на горище. Зараз мандрують собі між стінами, роблять дірки. Не встигаєш замастити одну діру, а вже з’являється друга. Дадуть люди трійки, вони з’їдять  і нічого. Миші адаптуються до того тріла. Так само, як ми до ковбаси адаптувалися.

Миші наче своєрідні хатні синоптики. Вважають, що їх нашестя передбачає холодну зиму. Є прикмети і для господарів дому. Людям доведеться долати неприємності і нещастя. Є і добрі прикмети – одинокий гризун означає поповнення сімейства.

– За народними спостереженнями, якщо в хаті заводяться миші, значить, вони когось виганяють з хати, –  додає пан Роман. – Це перевірено. Знаю випадки з життя. Часто бувало таке – як розлучаються, жінка з хати виганяє чоловіка чи чоловік жінку, то перед тим у домі заводилися миші.  Якщо в домі з’являються гризуни, щось передбачається. Буде щось негативне, хтось піде або якась втрата. Боротися з ними треба, але вони передвісники чогось незвичайного, небуденного. Або ж провіщують погоду. Побачимо, чи буде холодна зима.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ