Як зберегти здоров’я при підвищеній радіації – поради тернопільської лікарки

0
145

У світлі нинішніх подій в світі дуже доцільним є збільшення освіченості населення щодо заходів безпеки у випадку застосування радіоактивної зброї чи зростання радіаційного фону середовища. Тут є одне уточнення – якщо точно невідомо, що саме «бабахнуло», то і вживати молоко з кількома краплями йоду не факт, що потрібно.

Поки не встановлено, що підвищена саме концентрація радіоактивного йоду, то і потреби «блокувати» щитоподібну залозу «нормальним» йодом немає… Не будемо зараз вдаватися в подробиці, які саме радіоактивні сполуки бувають, для цього є знання з хімії та Google. І хай навіть поки «в Багдаді все спокійно», проте знати, як убезпечити себе навіть в умовах повсякдення – необхідно! Чому знання про антиоксиданти важливі? Та тому що банальні стреси, шкідлива чи неправильно приготована їжа здатні запускати в організмі схожі за механізмом ураження реакції, які називаються перекисним окисненням ліпідів.

Цей процес щоденно відбувається в нашому організмі, в кожній його тканині, та зазвичай не завдає шкоди, адже йому протидіє система антиоксидантного захисту. Проте є великий перелік ситуацій, коли ця система захисту не витримує непосильного навантаження, і тоді починаються різні ушкодження, починаючи від загального ослаблення і закінчуючи онкологічними процесами та захворюваннями, які можуть «зачепити» практично кожен орган.

Отож, кілька порад і перелік найважливіших продуктів, які повинні бути на вашому столі щодня.

ГАРБУЗ і вироби з нього (у вигляді каш, сирий з морквою, запечений в пирозі тощо) – через високий вміст антиоксидантів.

ПРОДУКТИ, ЩО МІСТЯТЬ СЕЛЕН ТА ЙОД– горіхи, пшениця, а також часник і цибуля, білий хліб. Селен – це мікроелемент, який не тільки сприяє о очищенню судин, збільшує їх міцність, а й запобігає утворенню пухлин, які можуть бути наслідком впливу радіаційного випромінення. Корисними в цій боротьбі також є біологічні добавки, що містять ламінарію та хлорелу, і само собою, морепродукти, оскільки в них багато йоду.

ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ, СМОРОДИНА ЧОРНИЦЯ – через достатній рівень антиоксидантів.

ЛІКОПІНВМІСНІ ПРОДУКТИ – томатний соус, томатний сік, кетчуп та соус для піци – високий вміст антиоксиданту лікопіну. Як стверджує Інститут проблем раку Dana-Farber Cancer Institute, якщо хоча би два рази в тиждень вживати томати, то в обстежуваної групи пацієнтів було знижено ризик захворюваності на рак простати на 34 %. Це також може бути дві склянки томатного соку двічі на тиждень.

ФАРМАЦЕВТИЧНІ РОСЛИННІ ПРЕПАРАТИ – «Корінь женьшеню» – по 40-50 крапель (дозування для дітей слід уточнювати з педіатром) перед їдою двічі на день або «Екстракт елеуторококу» – по 1/4-1/2 ч.л., розчинивши у невеликій кількості води вранці та в обід незалежно від прийому їжі. Ці засоби є адаптогенами, тобто такими, що збільшують опірність організму до стресів, нервового перенапруження, як додаткова терапія при різноманітних захворюваннях. Проте перш ніж їх вживати, порадьтеся з лікуючим лікарем щодо доцільності та тривалості вживання в конкретній ситуації.

При цьому в період потенційної радіаційної небезпеки СЛІД ВИКЛЮЧИТИ З РАЦІОНУ ТАКІ ПРОДУКТИ: гриби, м’ясо з кістками (чисте м’ясо можна вживати, оскільки в кістках та хрящах можуть накопичуватися радіонукліди, які тварини з’їдають із рослинами, всі види листової капусти, річкову та озерну рибу. Перед вживанням розрізані овочі (окрім томатів) можна потримати півгодини у прохолодній підсоленій воді – таким чином зменшите кількість нітратів.  Овочі та фрукти слід очищати від шкірки, а перед цим ретельно вимивати.

ЗАХОДИ ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ – при вході до дому ретельно мийте руки, обличчя, а ще краще – прийняти душ.  Проводьте вологе прибирання в квартирі кілька разів на тиждень, без застосування віника чи пилососа, при цьому вікна не відчиняйте.

ПИЙТЕ ДОСТАТНЬО (не менше 1,5-2 л) ЧИСТОЇ ВОДИ, не враховуючи рідину в напоях та рідких стравах.

Наталія ВОЛОТОВСЬКА

 

 

Загрузка...




БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ