У селі на Тернопільщині винайшли гальма до воза

0
3467

Михайло РашидовГальма до воза придумав житель Космирина Бучацького району Михайло Рашидов. Гальмівний механізм – як в тракторі.  Біля підніжжя залізна педаль.

– Як їду фірою згори, притискаю,  щоб кінь мене тримав. – розповідає чоловік. – Можна тільки трошки пригальмувати, можна і більше. Полегшив життя і собі, і коневі.  Але коневі – більше.

Проект гальм до воза у нього вже  запозичили селяни з Івано-Франківської області.  Винахідником Михайло Рашидов став вимушено – через географічне розташування села.

– Додумався до такого, бо в нас гориста місцевість. – каже він. – До річки з’їхати – треба згори. На сусіднє село Сновидів – також згори. А кінь був молодий, діти їздили. І я тому так придумав, щоб не переживати за них.

гальма до возаМихайло Рашидов має десятеро дітей. Вищої освіти не здобувають.  У Космирині жінки займаються господаркою. Чоловіки – будівельники. Половина жителів їздять на заробітки. Чимало  не дивляться телевізор, не користуються електрикою, не мають телефонів, не підводять газу. Вважають, що це – розкіш. А розкіш – гріх. Михайло Рашидов відмову від благ цивілізації пояснює по-своєму. Каже, що це елементарна безпека.

– Газу не маю і не хочу. – каже. –  Боюся його, щоб де що не зірвалося.

Лише кілька років тому  до оселі провів електрику.

– Мені було легше,  я менше робив.  – пояснює чоловік. –  Зараз маю більше роботи, бо всього більше треба. А раніше потреби були меншими. Світловий день закінчувався і ми лягали спати.

У Космирині звичайна хата коштує більше, ніж однокімнатна квартира у Тернополі.  35 тисяч євро  і більше – таку ціну назвуть жителі Космирина тому, хто  вирішить придбати там житло.  Причина – стрімке зростання населення і відсутність землі на будівництво.  Тут постійні земельні конфлікти.  Щороку народжується багато дітей.  Маленька сімейка – 10 чоловік. Є по 18.  Через релігійні переконання місцеві кажуть, що жінка має народжувати, як земля. Громада сповідує кілька релігійних течій.  Є свідки Єгови, євангелісти, греко-католики, православні, аміші.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ