Як тернополянину вдалося схуднути на 40 кілограмів

0
3129

40 кг за п’ять років позбувся Роман Суслов із Тернополя. Після одруження важив 130 кг при зрості 1,9 м. – пише “Газета по-українськи”.

— Скільки себе пам’ятаю, завжди мав зайву вагу. У першому класі — 50 кілограмів. Як навчався в інституті й пішов на роботу, мав стабільні 112. Потім ще поправився. Бо сімейне життя, гарно годують удома, — каже Роман.

Схуднути допомогла дружина Наталія. Вона — дієтолог.

— У Романа з’являлися перші прояви цукрового діабету, гіпертонія, високий тиск, задишка, важко було ходити, — говорить Наталія.

Харчування Роман змінював поступово. Відмовився від смаженого, гострого, маринованого, копченого, солодких газованих напоїв, алкоголю. Дружина змінила спосіб приготування. Запікала, відварювала, тушкувала. Роман їв усе, до чого звик — овочі, фрукти, м’ясо, рибу. Супи, але пісні — без засмажки. Щоб перші страви були смачніші, додавала помідори, перець. Овочеві салати поєднувала із м’ясом та рибою. Каші — з кисломолочними продуктами. Харчувався чотири-п’ять разів на день. Уранці обов’язково натще пив воду з лимонним соком, щоб запустити роботу кишківника.

— Друзі знали, що худну. Коли замовляв обід, казали: “Ти чо береш цілу порцію, давай половину”, — додає Роман. — Мене зі всіх сторін стимулювали. Перші періоди схуднення були тяжкі, але я не зривався. Найважче давалося зменшити порцію і не їсти після шостої вечора.

Наталія розробила спортивний режим для чоловіка. Разом ходили до спортзалу, на фітнес. Схуд до 89 кг.

— Зараз їм усе, — розповідає Роман. — Тільки відмовився від свинини, картоплі, фруктів із високим вмістом цукру, майонезу, кетчупу, консервацій, солодкої води. Каву перестав пити.

Наталія — лікар у третьому поколінні. Медиками були дід і батьки. За її допомогою позбулися зайвої ваги близько 100 пацієнтів.

— Українці далеко не стрункі, — говорить. — Це вже епідемія надлишкової ваги. Причини — неправильний спосіб життя і харчування, малорухливість. Поправляються від діток до людей зрілого віку. І чоловіки, і жінки. Якщо жінка кожних 10 років набирає 10 відсотків від своєї ваги, то це фізіологічно нормально. Для чоловіків це не прийнятно.

Романа і Наталію Суслових щодня можна зустріти в парках міста. Удосвіта перед роботою катаються велосипедами. На вихідних об’їздять села навколо Тернополя. Це близько ­40–50 км.

Наталя ЛАЗУКА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ