Незважаючи на «тарифну свиню», Тернопіль готовий до опалювального сезону

0
96

Тернопіль активно готується до зими. Практично завершені роботи з ремонту тепломереж, а поточні аварії оперативно усувають. Проте набагато більшою проблемою цього року виявилися захмарні тарифи встановлені “з центру” для тепловиків. Попри труднощі, у міській раді заявляють, що в оселях тернополян буде тепло. – повідомляє Файне місто Тернопіль

Тарифна свиня” для комунальників

В Україні багато говорять про пільги і субсидії для населення. Ця система допомагає людям сплатити за комунальні послуги. Проте не обходиться і без неприємних сюрпризів від НАК “Нафтогаз України”. Цього року головний газовий оператор різко підняв ціни на газ для комунальних підприємств, зокрема для міських котелень. Понад 85 % вартості виробленого тепла — це саме витрати комунальників на газ. Як повідомляв раніше Директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак, цього року газ продають за ціною на 60 % вищою ніж та, яку платять комерційні установи і звичайні споживачі.  За словами комунальника, такі дії з боку “Нафтогазу” призвели до подорожчання більше ніж на 40 % вартості виробленого тепла, яке постачається сьогодні у дитячі садочки та школи. Комунальникам буде важко. Місту доведеться виділити додатково 5 млн. грн на опалення.

Порятунок в опорі на власні сили

“Бабине літо” подарувало тернополянам кілька теплих днів. Цей час використовується для продовження робіт, які повинні знизити енергоспоживання. Насамперед йдеться про встановлення ІТП (індивідуальних теплових пунктів).

“Ми продовжуємо роботи зі встановлення ІТП та переходу на двотрубну систему, що дозволить підігрівати воду безпосередньо у будинку та зменшити витрати на підготовку гарячої води. Використовуємо для цього кожен момент. Це єдиний порятунок в умовах, коли ми не впливаємо на встановлення тарифів”, – зазначив міський голова Сергій Надал.

У Тернополі загалом планується встановити 750 ІТП. Нове обладнання встановлюється за сприяння міжнародних донорів. Лише цього року встановлено 70 ІТП. Очільник міста також навів статистику, яка вказує на позитивні результати від модернізації комунального господарства.

“Протягом останніх чотирьох років за рахунок модернізації, заміни устаткування, насосів, встановлення нових систем управління нам вже вдалося знизити споживання газу щонайменше на 25 %. Це резерв, який дозволив нам втриматися зараз. Встановлення ІТП дозволить витрачати ще менше дорогого газу. Будинки більш «розумно» використовуватимуть тепло, у виробництві якого використовується газ”, – зауважив Сергій Надал

Тернопіль буде з теплом завдяки системі

Звичайно хотілося б швидше отримати результати. Але жодна реформа не проходила без корекцій і труднощів. Особливо це актуально в українських реаліях, коли важко спрогнозувати, що буде завтра, який буде тариф.

“Ми б хотіли, щоб рахунки за тепло були меншими, особливо зараз, коли через економічні причини тернополяни відмовляють собі в самому необхідному. Не розумію позицію НАК “Нафтогазу України” в піднятті ціни на газ для комунальних установ, а тим самим для городян. Звичайно хотілося б, щоб ми швидше завершили модернізацію житлового фонду і опалювальної системи. Комунальники, працівники міської ради справді докладають до цього максимум зусиль. Наша мета — зробити Тернопіль незалежним від постійного “тарифного тиску”. Цю мету ми визначили ще у 2010 році, коли запланували масштабну програму термомодернізації. Сьогодні спільно з громадою, людьми, ми цю програму реалізовуємо. Вже пройшли більшість етапів тестування та адаптації нових технологій. Зараз вийшли на етап поступового масового впровадження. Вірю, що вже у ближчі кілька років питання гарячого постачання, вчасного та належного опалювального сезону не будуть настільки болючими. Над цим ведеться системна робота за планом. Вдячний тернополянам, які з розумінням ставляться до нашої роботи. Всі ми працюємо над забезпеченням комфорту у нашому місті”, – підсумував міський голова Тернополя.

Віра Сотник

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ