Як житель Тернопільщини змусив Леніна пасти козу

0
193

Цю бувальщину розповів колега, журналіст і публіцист Ігор Фарина. У Залозцях (нині смт Залізці Зборівського району) був споруджений пам’ятник, де Ленін по-дружньому обнімав Сталіна. Мабуть, Володимиру Іллічу дуже не подобалася компанія Сталіна (Джуґашвілі), та й звісно кому б подобалося обнімати «вусатого», коли поруч ходили гарні залозецькі дівчурі. – пише Свобода

Після смерті Й. Сталіна в березні 1953 р. настали зміни в суспільно-політичному житті СРСР. ХХ з’їзд КПРС, який відбувся в Москві 14–25 лютого 1956 року засудив культ особи Й. Сталіна. І в ночі тихенько скульптуру Сталіна від Леніна забрали і десь втопили у болоті. Так і залишився сидіти самотньо Ленін з простягнутою рукою. Один чоловік біля пам’ятника пас козу. Зранку йому було дуже кепсько і бідачисько вирішив побігти до крамниці, щоб поправити здоров’я, а щоб коза не наробила шкоди, прив’язав її до руки Леніну. Коли повернувся, «бородату» яка жалібно бекала вже пас не Ленін, а міліціонер. Забрали чолов’ягу до міліційного відділку вилупили добре і ще й дали 15 діб.

Подібні випадки на Тернопільщині були непоодинокі то хлопці куфайку могли натягнути на вождя пролетаріату, то в руку всунути ґаранчак самогонки накритий окрайцем чорного хліба. Основне було не попастися на гарячому. Нині молодшому поколінню здається, що то були батярські забавки, але у ті часи за це можна було довго «чіхати спини білим ведмедям».

У Буданові на Теребовлянщині в 1954 р. молоді патріоти з націоналістичної організації «Молода Україна» накинули зашморг на шию пам’ятника Й. Сталіну, скульптура якого була у парку. Це символізувало політичну смерть вождя. Засудили тоді хлопців, а керівник групи Володимир Крушельницький уродженець с. Долина Теребовлянського району отримав 10 років ув’язнення у виправно-трудових таборах, 5 років заслання і 10 років позбавлення прав.

Віктор Карпович.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ