Щоб зібрати дітей до першого класу, тернополянам потрібно їхати на заробітки

2
883

Вже наступного тижня у школах Тернопільщини пролунає Перший дзвінок. – пише газета «Свобода». До свята, як і навчального року загалом, батьки готуються заздалегідь. Зібрати усе необхідне у якісний портфель т попіклуватися про зовнішній вигляд школяра – традційний «квест» для мами і тата. Цьогоріч за канцелярію, наплічник і одяг сім’ї вкотре мусять викладати кругленьку суму, яка вже далеко «перевалює» за мінімальну зарплату.

Чи не найбільші витрати чекають на батьків першокласників. Окрім довгого списку необхідних покупок, чекає на них і випробування психологічне – адаптація дитини до школи. За таких умов, більшість батьків вирішують дати малечі усе і тільки найкраще, аби вхід у новий колектив став комфортним. Але коштує така турбота дорого.

Однією із найнеобхідніших речей, яку купують в першу чергу, є портфель. Ціни на наплічники для старшокласників коливаються від 550 до 1200 гривень. Ціна шкіряного портфеля стартує від 1500 гривень, а якщо він буде ручної роботи та з елементами декору, то потягне з батьківської кишені і 4–5 тисяч.

Портфель для першокласників повинен мати тверду ортопедичну стінку, яка дозволяє стежити за правильним положенням спини. При виборі потрібно враховувати ще низку деталей: розмір, вагу, анатомічну форму, конструкцію, посадку, міцність, практичність, якість матеріалів.

Виробники наплічників уже зрозуміли, що дитина надає перевагу виробам із зображенням улюблених мультгероїв. Тож ціна на такі моделі вища, ніж на однотонні, – від 650 та 400 гривень відповідно, але вартість може сягати й 1500 грн. Проте не варто забувати і про якість, адже гарний не обов’язково означає якісний, тому якщо хочете, щоб ваша дитина носила рюкзак хоча б 2–3 роки, до його вибору потрібно поставитися серйозно.

Не менш відповідальним і дороговартісним є і наповнення портфеля школяра. Батьки у цій справі діють по-різному. Хтось іде до магазинів разом із дітьми, в такому випадку доводиться шукати компроміс між тим, що подобається малечі та тим, що по кишені родині. Покупки можна робити і без участі школяра, в такому випадку потрібно вгадати зі вподобаннями, але є шанс істотно зекономити. Щодо цін на зошити, то вони коливаються від 2 до 35 гривень. За ручки ви заплатите від 2 до 27 гривень, кольорові олівці – 33–70 гривень, папку для зошитів – від 35 гривень, альбом – від 15 до 50 гривень, фарби – від 30 гривень, пенал – 45–80 гривень.

Для комфортного навчання мають придбати кілька пар сорочок та штанів для хлопця, блузок і суконь для дівчинки, спортивну форму для уроків фізичного виховання та взуття. Якщо у школі є обов’язкова форма, вона обійдеться у 800–1400 грн. Піджак для першокласника коштує від 400 до 1200 гривень, брюки – 350–650 гривень, спідничка для дівчат – від 200 до 550 гривень, сарафан – 480–850 гривень, блузку можна купити за 300–600 гривень. Дитяче взуття пропонують за ціною 400–700 гривень, усе залежить від розміру гаманця батьків. Варто придбати й вишиванку, ціна на них коливається від 250 до 2000 тисяч гривень.

Зібрати школяра з усім необхідним – справа недешева. Необхідна сума далеко перевищує мінімальну зарплату у 3200 гривень, а тому батьки шукають виходів зі складної фінансової ситуації. Хтось купує речі протягом усього літа, хтось починає відкладати гроші на новий навчальний рік заздалегідь. Популярності набуває і новий вид економії – купівля через інтернет, де канцелярія, портфелі та одяг значно дешевші, проте й імовірність придбати кота у мішку – існує. Так, батьки звертаються до онлайн-магазинів за рекомендаціями знайомих або ж цікавляться відгуками інших покупців. Зручність цього способу також має свої переваги, адже не потрібно обходити кілька магазинів, ринкових кіосків, а придбати усе не виходячи з дому. Ціна і зручність інтернет-шопінгу стають вирішальними для все більшої кількості батьків.

2 КОМЕНТАРІ

  1. Є чим похвалитись Тернопільській владі !! Тернополяни раді !! Всі “сміються” УРА-УРА- “реформи”
    ЖИТИ СТАЛО КРАЩЕ ,ЖИТИ СТАЛО ВЕСЕЛО ,ВЛАДІ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ