Проблеми з яйцями в Європі, а дорожчають вони чомусь у Тернополі

0
571

Хочеться поговорити про яйця. Але не про ті, що ви подумали. Про курячі. Дізнавшись, що в Англії дефіцит із яйцями, вирішили з сім’єю передати пакунок родичам, що там проживають. Міркували, які вибрати. Мабуть, краще домашні. Жителі Лондона мають усе, але щодо домашніх яєць – сумніваюся… Довго думала, як їх запакувати, щоб не побилися. Зупинилася на давньому і перевіреному способі – пересипати їх зерном. Таким чином і збережуть добре, і більша ймовірність, що перевізники довезуть. Думаю – невідомо, на скільки та криза у них затягнеться. Назбирала 50 яєць. Ще 50 – купила у сусідки.

Зв’язуюся через скайп із братом. Перше, що стурбовано питаю, чи їм потрібні яйця і ми можемо передати стільки, скільки схочуть. Словом, в необмеженій кількості. Не лишати ж родину у скруті в Англії. Спочатку брат довго сміявся.

– Якби не преса, то люди навіть не дізналися про ймовірні проблеми із яйцями. – пояснив він. – Ніякого дефіциту англійці не відчули. У Нідерландах, що експортують яйця, виробники перевищили дозу хімікатів. Їх зняли з продажу в багатьох країнах. Але це ніяк не вплинуло, бо постачальників багато.

Відповідь мене дуже розчарувала. По-перше, куди тепер подіти 100 яєць? По-друге, я, сподівалася, що почую вражаючу історію, як жителі Лондона стоять у великих чергах за яйцями. І не просто у великих чергах, а у мегавеликих. Якось прочитала в газеті, що населення Лондона досягло свого історичного максимуму ще торік – 8,6 мільйонів.

А уявімо собі – черга за яйцями у нас. Якби і десь видавали яйця, то лише по одному на дві руки. Люди б на чорному ринку скуповували яйця по 100 штук, як от я для родини. Брали б не лише курячі, а й гусячі, качині й індичачі. Кому більше пощастило б – діставали би навіть яйця страуса. Про цей ажіотаж писали б у пресі. Це було б і трагічно, і комічно водночас…

Тим часом, поки очікується дефіцит яєць в Європі, дорожчати вони почали у Тернополі. Принаймні у супермаркеті «Фуршет», що по вулиці Стуса, вони донедавна коштували 98 копійок за штуку, а від учора – 1 гривня і 70 копійок.

Галина НОСАТА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ