Підготуватися до пологів тернополянкам допоможуть представники дуже рідкісної професії

0
1642

Народження дитинки – це диво. І люди, які допомагають майбутній мамі впродовж вагітності – це диво-люди. Зазвичай, це рідні, друзі. Але не всі вони можуть дати правильні поради, не кожен може бути фахівцем. У світі давно практикують допомогу під час вагітності від так званих доул. Хто ці люди, яка їхня роль і чи реально знайти таких у нас в Тернополі? Про це нам розповість персональна доула Леся Дерень.

– У чому полягає робота доули? Чому ви вирішили нею стати? Де цьому можна навчитися?

– За освітою я сімейний лікар, тому завжди розуміла, що хочу допомагати людям через роботу у сфері здоров’я. За час своїх трьох вагітностей та пологів,  усвідомила, як часто жінці бракує консультаційної  компетентної допомоги, а також відчула надзвичайно важливу роль правильної підтримки в пологах.  Коли я вперше дізналася про професію доули, то однозначно зрозуміла, що це те, чим хотіла б займатися і, таким чином, допомагати батькам отримувати позитивний досвід вагітності та пологів.

Я навчалася в ГО «Асоціація фахівців з природного батьківства» у Києві. Навчання включало теоретичну і практичну бази підготовки. Після здачі кваліфікаційного іспиту здобула кваліфікацію сертифікованої доули та стала членом АФПБ.

Тож, доула – це жінка із позитивним досвідом пологів, професійний помічник, який надає  психологічну, інформаційну і практичну допомогу під час вагітності та пологів.  Створює комфортну атмосферу пологів, індивідуально до особистих бажань жінки для того, щоб роділля максимально відчувала себе захищеною, дослухалася до «мови» свого тіла в цей важливий момент  і змогла спрямувати свої зусилля у правильному руслі. Також доула допоможе із знеболенням пологів природніми методами (вибір зручного положення, масаж, тактика дихання).

20205718_334525840315996_2047529633_o– Хто найчастіше звертається за допомогою? Як триває консультація ( розмови, вправи, скільки часу)?

– Найчастіше за допомогою звертаються пари, які дуже відповідально ставляться до питання батьківства і прагнуть бути підготовленими до пологів, знати, що їх очікує і як діяти в тих чи інших ситуаціях. Також часто звертаються жінки, чоловіки яких не мають можливості бути присутніми на пологах.

Якщо жінка бажає, щоб я супроводжувала її під час пологів, то за період вагітності ми зустрічаємося щонайменше 2 рази, тому бажано, щоб жінка звернулася не пізніше 35-го тижня вагітності. Під час зустрічей обговорюємо все важливе в контексті фізіології та психології вагітності та пологів, а також практикуємо безпосередні дії, що будуть нам необхідні. Зустріч триває приблизно 2 години. Доула перебуває з породіллею від початку переймів до закінчення раннього післяпологового періоду (2 години після пологів).

– Які страхи найбільше переслідують вагітних? Як від них позбутися?

– Насправді позбутися страхів під час вагітності дуже важливо! В протилежному  випадку це може негативно вплинути на перебіг пологів. Найчастіше жінки бояться, що не знатимуть, як поводитися правильно в різні моменти пологів (коли робити те, а коли цього не треба робити, як я знатиму, що те, що я роблю є правильно?). Страх долаємо знаннями процесу поетапно і відчуттям безперервної підтримки.

– Які помилки найчастіше роблять майбутні матусі? Є багато забобонів про те, що можна, а що категорично ні, під час вагітності. Чи й справді впливають вони на стан жінки і дитяти?

– Помилковим, на мою думку, є рішення, коли роділля відмовляється брати партнера (чоловіка, родича, доулу) на пологи через те, що переживає, що їй буде соромно. Нічого подібного. Навіщо ж залишатися без підтримки? Адже адекватно підготовлений партнер тільки допоможе зберегти цей процес індивідуальним.

На рахунок забобонів, то це індивідуальне рішення кожного – вірити в них, чи знехтувати. Вважаю, щоб вагітність і пологи проходили успішно, потрібно розумно підходити до цього, враховуючи природні потреби. Але є один забобон, якого дотримувалася я і далі нагадую про нього своїм клієнткам – волосся в роділлі повинне бути розпущене, без невидимок, зажимів, гумок і так далі.

– Під час вагітності тіло жінки зазнає багатьох змін – одна із яких – надмірна вага. Як позбутися відчуття того, що ти негарна, товста?

– Тіло жінки під час вагітності дійсно зазнає змін. У набиранні ваги основну роль відіграє фактор як конституції (будови тіла) жінки до вагітності, так і її ендокринне здоров’я та й, звичайно, спосіб життя.  Вона повинна розуміти, що збільшення ваги в цей період – це фізіологічний процес. Проте завжди треба пам’ятати, що є певні рамки. Тому, щоб не набрати зайвого, не варто «їсти за двох», а харчуватись відповідно до потреб організму та рекомендацій спеціалістів із харчування. Зрозуміло, що вагітній не можна голодувати,  але потрібно знати, що їжа повинна бути повноцінною. Вживати їжу краще невеликими порціями і 4-5 разів на день. Хлібобулочні продукти, солодощі, «швидку їжу» краще обмежити, тому що це зайві швидко засвоювані калорії. Важливо не забувати (якщо вагітність протікає без ускладнень) і про адекватне фізичне навантаження – прогулянки пішки на природі, помірну фізичну працю, тощо.  Із цим жінці повинні допомагати їй близькі, підтримувати її, адже їхня турбота і нагадування, що «вона найкраща і важлива»,  дуже необхідні для психологічного і фізичного благополуччя вагітної.

Яка роль чоловіка під час вагітності, чи працюєте також з майбутніми татусями?

– Так, я працюю і з підготовкою майбутніх татусів. Часто буває, що чоловік боїться йти на пологи через незнання своєї ролі в цьому процесі, через думки, що буде відбуватиметься щось надзвичайно «медичне» і користі він принести не зможе. Готую пару  до партнерських пологів разом. Під час занять вони можуть задати свої запитання і отримати практичні поради та рекомендації щодо дій відповідно до кожного з періодів. Переважно, отримавши впевненість в собі, чоловіки стають тією опорою і підтримкою для дружини, якої вона потребує. А побачивши своє новонароджене  дитятко, запам’ятовують цю подію як найщасливішу в житті!

20187452_334526050315975_1489828900_o– Окремих чоловіків таки важко затягнути до пологового. Як тоді? Доула теж може бути присутньою на пологах?

– Чи йти чоловікові на пологи – це рішення повинно бути завжди взаємно узгодженим і взаємно бажаним.  Якщо виникає якийсь стримуючий фактор, то примушувати нікого не варто. Можна обрати іншу людину. Головне, щоб партнер був підготовлений і зміг адекватно та ефективно допомогти.

За законодавством в пологовому будинку, жінка має право на психологічну підтримку не більше 2 осіб. Але регіонально можуть вноситися поправки в кожному із закладів. Переважно, хочуть, щоб була присутня одна людина. Хоча я мала практику пологів, коли нас було двоє.

– У вас багато позитивних відгуків на сторінці від тернопільських матерів. Продовжуєте спілкування і після пологів? Як саме тоді допомагаєте, чим?

– Так, ми підтримуємо зв’язок після пологів. За час вагітності і пологів зближуєшся з клієнтками, бажаєш щоб в них пройшло все якнайкраще. Тож, стараюся надалі допомогти їм з питаннями догляду за дитиною, грудним годуванням, післяпологовою реабілітацією.  А відгуки матусь для мене дуже важливі, адже надихають працювати і вдосконалюватися!

20196358_334526086982638_470122508_o– Наші люди часто скептично ставляться до всього нового і думають, що всякі ноу-хау – це зазвичай дорого. Скільки нині коштують послуги персональної доули?

– Послуги супроводу доули в пологах,  що включає 2 обов’язкові передпологові зустрічі, супровід пологів і допомогу в післяпологовому періоді зараз коштують 1500 грн.  Індивідуальна підготовка до партнерських пологів пари 200грн (заняття 2 год).  З вересня проводитиму курси по підготовці до партнерських пологів, програма яких буде влючати: найактуальніші питання вагітності, пояснення поетапно процесу пологів та дії відповідно до кожного з них, підготовку до парнерських пологів, догляд за дитиною та багато іншого. Зареєструватися та дізнатися детальніше можна на сайті http://mydoula.club.  Крім того, для учасників таких курсів планую розігрувати акційні пропозиції.

З питань супроводу, консультацій чи курсів звертайтеся за телефоном 0978967087. Інформацію можна знайти на моєму профілі в Facebook та в групі «Доули Тернополя».

– Ваші побажання читачам сайту ПРО Те.

– Всім читачам  бажаю любові, взаєморозуміння, сили творити щось хороше! А батькам в очікуванні бажаю, щоб їхні мрії і сподівання щасливого народження малюка здійснилися!   Нехай пологи пройдуть легко, а нагородою буде здорова дитинка і радісні спогади! Дякую за увагу!

Спілкувалася Наталія ЧЕРВАК

Фото Ірина ФЕДОРОВИЧ

20182421_334526080315972_1494752552_o

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ