Тернопільські бабусі нищать рідкісні рослини

0
432

17028860_1247733905311309_956561558_nВ нашій області росте 118 видів червонокнижних рослин. У Тернополі на вулицях і ринку пропонують купити перші весняні квіти. Люди добре знають, якої шкоди завдають природі, проте з року в рік зривають першоцвіти і, що найсумніше, вчать цьому своїх дітей. Зараз ранньоквітучих рослинок ще не так багато, проте вже сьогодні на вулиці пропонують тендітні паростки з маленькими пуп’янками.

– Аво, я маю пару тих квіточок і ви вже будете то фотографувати й штрафувати. То шо я такого зробила? – дивується бабуся на вулиці. – Зібрала пару тих квіточок , продам і все піде на ліки. То змилосердьтеся. Не треба відбирати то!

Щороку в області розробляють комплекс заходів для запобігання торгівлі рідкісних рослин – адміністративну відповідальність та штраф розміром від 340 до 850 гривень із конфіскацією рослин.  Але зазвичай вони недієві, а ситуація з підсніжниками бажає кращого.

– Це всі види підсніжників, шафран, сон-трава. – Говорить старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області Державної екологічної інспекції Андрій Тирчик. – А також рослина, яку найбільше реалізовують на ринках Тернополя – це цибуля ведмежа – черемша, яку люди купують в харчових цілях. Але вона є зникаюча, рідкісна, занесена до Червоної Книги. Найбільше її, потім на другому місці підсніжник, який люди, нечисті на руку зривають і торгують ним.

Якщо ж весняні квіти й надалі зриватимуть, то вони можуть взагалі зникнути. Пояснення прості й зрозумілі для кожного – якщо рослину зірвати, порушується процес її розмноження, без квітки не сформується насіння і до наступної весни вона загине.

– У нас господарська діяльність негативно впливає на заповітний фонд. – каже голова міської молодіжної екологічної організації «Зелений простір» Андрій Мартишко. – Крім того у час весняного періоду, який в багатьох асоціюється із Днем Валентина і 8 Березням, знищують дуже багато квітів – підсніжників, пролісків. А їх взагалі не можна зривати. А то й навіть викопувати ,оскільки є така тенденція в місцевого населення – пересаджувати підсніжники з лісу до себе в сад. А нині в умовах економічної кризи в Україні, кожен відносить питання довкілля на задній план. Остання роль і в людських пріоритетах – якби люди більше часу проводили на природі, в лісі, то частіше милувались би цією красою.

Екологи закликають не збирати ранньоквітучі рослини. Пам’ятаймо, зриваючи — ми вбиваємо їх, а купуючи  – допомагаємо знищити!

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ