Завтра у Тернополі стартує марафон всезнайок

0
201

Вікімарафон28 січня у Тернополі розпочнуть Вікімарафон.  У бібліотеках розповідатимуть про те, як стати дописувачем всесвітньовідомого міжнародного проекту «Вікіпедія». Ідея флешмобу належить Герою Небесної Сотні з Тернопільщини, вікіпедисту Ігорю Костенку.

Народився він у Зубреці Бучацького району. За життя написав у Вікіпедію 276 статтей, відредагував 1827 дописів. Остання його публікація датована 1 лютого 2014 року,  за двадцять днів до загибелі під час розстрілів активістів Євромайдану. Вже через два місяці, в квітні, тернополяни провели перший Вікімарафон, який так хотів започаткувати Ігор. Акція з написання статей якомога більшою кількістю користувачів відбулася 27 квітня 2014 року і була присвячена пам’яті Ігоря Костенка. Відтоді Вікімарафон у Тернополі організовують третій рік поспіль. Кількість дописувачів збільшується.

– Дуже визначити дані суто по нашій області, – каже вікіпедист Микола Василечко. – Бо в категорію Тернопільщини потрапляють також і сторінки, які дотичні до нашої області. Наприклад, випускники наших вишів також потрапляють до цієї категорії. Орієнтовно суто таких статей, де суто про Тернопільщину, є приблизно 8 000.

Серед активних дописувачів і сільський голова Великих Бірок Роман Мацелюх. Коли вперше побачив замітку про своє рідне село, то засмутився – лише кілька слів про те, що Великі Бірки – населений пункт в Тернопільській області. А в самого на той час була готова, розширена стаття.

– Почувався би злочинцем, якби не опублікував вичерпної розповіді про місцевість, де живу й працюю, – каже Роман Мацелюх.- Я з дитинства люблю енциклопедичні книжки, такі на 500 сторінок, великі, ілюстровані. Та проблема друкованих енциклопедій в тому, що наступнього дня після їхньої публікації, вони вже починають старіти ,тому що інформація постійно змінюється. Цим універсальна Вікіпедія.

Вікіпедію вважають відкритим джерелом. Статті й фото можна використовувати, але вказуючи авторство, навіть якщо це псевдонім.

– Багато хто думає, що якщо це розміщено у Вікіпеді, то можна все брати й використовувати. Але це не так. – Наголошує один із тернопільських дописувачів Антон Марчевський. – Коли завантажувати фото, то там одразу є й способи, як показати й захистити своє авторство. Я відповідно ставлю позначку: така-то ліцензія, такий-то ступінь захисту. Відповідно, це фото можна використовувати, але вказавши оригінальне авторство.

Вікіпедія – це волонтерський проект. Єдина мотивація – розповісти світові про рідне місто, село, відомих людей, які тут народилися й досягли успіху. Задля популяризації нашої області в березні розпочнуть Місячник Тернополя. А 8 квітня відбудеться нагородження переможців і дві виставки – «Вікі любить Землю» і «Вікі любить пам’ятки».

– Наша місія в цьому Місячнику невелика, ми б хотіли про стимулювати учасників, – Говорить заступник міського голови Леонід Бицюра. – То будуть не грошові нагороди, а швидше моральна підтримка. Буде сім номінацій: за найбільшу кількість створених статей в рамках Місячника, за найбільш наповнені, точні статі – з фотографіями, джерелами, історіями, фактами. Потім – за найповнішу статтю про вулиці міста, за найповнішу статтю про пам’ятники культурної спадщини, за найповнішу статтю про особистість, котра творила історію міста. І ще дві такі номінації – для наймолодшого й найстаршого авторів статей.

Станом на 27 січня 2017 року в розділі українською – понад 675563 статей, 344077 користувачів, 42 адміністратори. За цим показником вона перебуває на 16-му місці серед усіх мовних розділів, на 11-му місці серед європейських вікіпедій та на 3-му місці серед вікіпедій слов’янськими мовами. Загальна кількість сторінок в українській Вікіпедії — 2 031 604, редагувань — 19 799 966, завантажених файлів — 84 872. Глибина (рівень розвитку мовного розділу) української Вікіпедії середня і становить 39.3 пунктів.

І не дивно, що вислів, який уже став крилатим,  звучить так: «Як пише всезнаюча Вікіпедія…»

Програма Вікімарафону в Тернополі:

* 28 січня: віківишколи в центральній міській бібліотеці (комп’ютерний центр), вул. Руська, 31, 1-й — 11:00—13:00, 2-й — 14:00—16:00;

* 29 січня: вікізустріч, знайомство з вікіпедистами, перегляд фільму та віківишкіл, Палац кіно (головний зал, є Wi-Fi, власні ноутбуки), вул. Івана Франка, 8, від 15:30;

* 30 січня: бібліотека Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського (читальний зал, комп’ютерний центр), вул. Січових Стрільців, 8, 16:00.

Усі учасники Вікімарафону, які напишуть статтю, отримають пам’ятні сувеніри!

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ