Ці дерева тернополянам потрібно берегти, як зіницю ока

0
425

lopata-for-kopaТернопіль повільно, але наполегливо повертає собі статус найзеленішого міста. Принаймні у міській раді для цього роблять все необхідне. Ще й місяця не минуло, як у місті активно висаджували дерева.

Останнім часом повідомлення про цей процес не надходять. Але це не через те, що хтось втратив зацікавленість в озелененні міста – просто пора року трішки не підходить для цієї роботи. Це бруківку можна класти і у дощ, і у сніг. А дерево таки потребує відповідних умов. Тим більше, якщо мова йде про специфічні породи. І до того ж досить недешеві.

Ось закупила міська рада виноград «Вейчі». Якщо хто вже хтось уявив, як смакує солодким ягодами, змушений вас розчарувати. Виноград цей декоративний. Навіть більше – його плоди отруйні. І ось за 50 саджанців цієї отрути заплатили 15 тисяч гривень. Тобто по 300 гривень за один. Це ж як потрібно недолюблювати тернополян, щоб отруйного винограду їм закупити.

Але це ще не найдорожче «зелене» придбання для міста. Купили 40 саджанців Катальпи північної. Заплатили за них 29 тисяч. Рахуємо. Виходить 725 гривень за одне деревце.

Але і Катальпа – це ще ягідки. Бо Тернопіль ніяк не міг обійтися без гостролистого клена «Крімпсон Кінг». За 24 саджанці заплатили 42600 гривень. 1775 гривень – за одне деревце.

І все ж не лише гостролистим кленом варто прикрашати міські сквери. Щоб він не сумував, придбали клен «Друммонді», а до нього – ще сливу «Пісарді». Клена всього 3 штуки, а кленів 10. Заплатили за них більше 14 тисяч гривень. У середньому трохи більше однієї тисячі гривень за саджанець.

Не хочу, щоб хтось подумав, ніби я проти озеленення Тернополя. Жодним чином. Двома руками і однією лопатою – за. Я просто не розумію, чому до цього часу біля цих дерев не виставили цілодобову охорону. Тернополяни із «сонячного дерева», яке з металу зроблене, трісочки залишили. Що вже казати про звичайні саджанці. Якщо їх хтось поламає, доведеться нові купувати. А ви ж самі бачите, що справа це недешева. Тому бережімо природу – матір нашу.

Марко КЛЕВЕЦЬ

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ