Тернополяни розуміють страждання переселенців

0
207

pereselentsiДім – це не там, де ти живеш, а там, де тебе розуміють. За два з половиною роки Тернопільщина прихистила 2700 вимушено переселених осіб зі сходу України і АР Криму. В області організовували неодноразово благодійні акції, екскурсії, перегляди вистав для сімей переселенців. Під час круглого столу підбили підсумки реалізації проекту, який здійснював Тернопільський прес-клуб.

– Мені сподобалося ставлення місцевого населення до таких осіб. Тернополяни настільки вниклися  у проблему людей, наче страждали разом з ними, – каже радник Міністерства соціальної політики України з питань ВПО в області Ірина Жигунова. – Переселенці паралельно стежать за тим, що відбувається на їхній малій Батьківщині. Але в багатьох назріває така думка, що вони не будуть вже туди повертатися. І тоді постане питання постійного житла для переселенців. Є донори, які готові будувати котеджі, містечка, але немає відповідного законодавства. Бо зараз переселенець в Тернополі не може претендувати на постійне житло. Хоча дехто вже готовий брати кредити на будівництво. Але вони не можуть все життя жити на зйомник квартирах.

Одним із основних завдань, яке постало перед приймаючою стороною, було працевлаштування. Нині із понад п’ятиста звернень від переселенців – 220 працевлаштували, на обліку залишилось лише 28 осіб.

– Дехто відмовлявся від запропонованого місця роботи, через низьку зарплату, – розповідає заступник начальника відділу організації сприяння працевлаштуванню обласного центру зайнятості Наталія Стахів. – Тим не менш, переселенці, які звертаються до нас мають можливість отримати весь спектр соціальних послуг – це підбір місця роботи, підготовка, перепідготовка, перекваліфікація, можливість взяти участь у громадських, тимчасових роботах або відкрити власну справу за сприянням служби зайнятості.

Голова обласної організації Товариства Червоного Хреста Олександра Бригадир наголосила, що зараз у міській організації можна отримати продуктовий і гігієнічний набори. Також, дали клич про збір овочів для переселених осіб. І деякі райони вже зібрали, то можна прийти, хто ще не отримав і взяти продукти на зиму.

Учасники круглого столу зауважили, що звернень з проханням допомогти поменшало. Окремі переселенці повернулися у місця попереднього проживання. У проекті заплановано оплачувати дорогу назад тим, хто вирішив повернутися додому. Найважче переселенцям прийняти ту думку, що вони можуть залишитися на тимчасовому місці проживання назавжди.

– Таким особам важко адаптуватися. – зазначила психолог  благодійного фонду «Карітас» Галина Якубович. – Ми проводили спеціальні групи  для адаптації. Свого часу їх припинили, але зараз бачимо, що є потреба знову проводити. Бо люди розсіялися і не можуть спілкуватися. То варто відновити ці групи задля того, щоб вони могли мати зв’язок.

Для вимушено переміщених осіб створили упорядник «Пам’ятка переселенцю». В ній знаходиться інформація про права і правила поведінки у різних життєвих ситуаціях, а також номери телефонів гарячих ліній в будь-якому районі області.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ