Якого саме сома запустили у Тернопільський став – всі подробиці

0
317

У постачальника малька європейського сома на господарстві фізично не було і немає американського сома

Про проблему

Днями на території Тернопільського ставу поблизу відпочинкової зони «Циганка» відбувся другий етап зариблення водойми в рамках Програми з відновлення екосистеми ставу та інших водойм міста. У Тернопільський став було випущено 110 кг малька сома європейського, а це понад 700 екземплярів риби. Це корисна промислова риба, яка сприятиме відновленню природного стану та екосистеми ставу. Однак, окремі рибалки та активісти стверджують, що у став запустили американський сом, який знищує всю живність і якого не можна вивести. Яку ж рибу запустили у став? Яка допоможе чи пошкодить озеру? Щоб дізнатися у правду ми звернулися до спеціалістів.

 Виконали вимоги львівських науковців

Зарибленням саме європейським сомом проведено відповідно до рекомендацій Львівської дослідної станції Інституту рибного господарства. Тобто діяли за чіткою вказівкою профільних науковців. Про це повідомив заступник директора з розвитку інфраструктури КП «Об’єднання парків культури і відпочинку Тернополя» Микола Ткач.

«Це не лише цінна промислова риба, вона ще й виконує функцію очищення іхтіофауни. Офіційне зариблення відбувалося на основі документації НТП «Науково-біологічне обґрунтування вселення водних біоресурсів у Тернопільське водосховище площею 311,12 га. Були чітко виконані рекомендації визнаних у всьому світі профільних науковців зі Львова. Відповідно до рекомендації цієї документації наступний етап вселення риби буде проведено уже в 2022 році», – додав Микола Ткач.

Перевірили усі документи

Микола Ткач також розповів, перед тим, як запустити рибу в став, перевірили усі документи:

“Даний сом був запущений відповідно до укладеного договору з рибним господарством, тобто підприємцем, який займається рибою, і були представлені всі наявні документи, сертифікати якості даної риби також про те, що риба відповідає нормам”.

Контролював рибоохоронний патруль

Перевірку самої риби та контроль за проведенням робіт із вселення водних біоресурсів здійснювали працівники Тернопільського рибоохоронного патруля. Тобто безпосередньо перед випуском європейського сома не лише документи, а й сам мальок перевірили рибоохоронці. І вони теж констатували повну відповідність.

Постачальник малька – у нас фізично немає американського сома

І найголовніше, чи могли б фізично в став запустити шкідливого американського сома? З цим питанням журналісти звернулися в господарство, де її закупили. Як розповіли на підприємстві – це фізично неможливо.

“У нас немає на території рибного господарства американського, як кажуть, канального сома, тільки європейський сом. У нас всюди контроль проходить за напусками води. У нас не буває випадкового попадання риби в об’єкт. Вона в нас попадає тільки така, яку ми туди запускаємо. Вся личинка у нас іде з інкубаторів. Сом перед тим, як їхати в ставок, пройшов лабораторну експертизу, є експертний висновок”, – каже рибовод Петро Лаврін.

Таким чином, з одного боку, маємо свідчення окремих рибалок та активістів, з іншого – факти і документи всіх учасників зариблення Тернопільського ставу. Висновок читач може зробити сам.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ