Житель Чорткова пошив військову форму, щоб відтворити події 100-річної давнини (відео)

0
663

– Коли одягаю форму вояки австро-угорської армії, думаю: «Як вони, бідні, влітку мучилися». Форма із сукна. У ній дуже жарко, – каже Роман Кулик із Чорткова. Він взяв участь у реконструкції бою за гору Маківку на Львівщині, що відбувся 100 років тому.

– Оригінальної форми часів Першої світової нині майже не знайти, – розповідає Роман Кулик. – Є хіба кравець у Львові, який шиє за старими лекалами з відповідного матеріалу.

Рік тому я купив швейцарський військовий мундир. Привіз до того майстра і він мені за місяць перешив. Це та ж тканина, тільки відтінок мав би бути більш сірим. Цей зеленіший, але підходить. Тепер маю власну форму.  Як то кажуть реконструктори, пошився.

Амуніція позичена в товариства «Пам’ять». Це фляга, яка відповідала часам Першої світової війни, піхотний ранець, гвинтівка. Зброя тих часів переважно викопна і відреставрована, а також демілітаризована під холостий постріл. Все це можна придбати на військових аукціонах.

Роман Кулик каже, що охоче поїхав на Львівщину, де якраз відзначали 106-ту річницю перемоги Українських січових стрільців у бою на горі Маківка. Ці бої відбулись під час Першої світової війни на східному фронті в Карпатах між підрозділами австро-угорських та російських військ. У той час, як австрійські частини відступали під натиском російських військ, Українські січові стрільці вистояли і зуміли втримати позиції.

– Ми розробили сценарій, бігали, стріляли, – розповідає. – Відчуття адреналіну не передати. Ми детально відтворювали бій. Допоміг шумовий імітаційний заряд. Я грав роль українця, який служив в австро-угорському війську. Гості, котрі приїхали з Києва, грали роль солдатів російської армії. Така правда, що тоді воювали українець проти українця. Правобережна Україна входила до складу Російської імперії і людей забирали в російську армію. Галичан мобілізували в австро-угорське військо. Цю історію мусимо показувати молоді, бо того вже майже ніхто не знає.

Роман Кулик працює у Чорткові охоронцем. Реконструкцією захопився три роки тому.

– У Чорткові нас є вже п’ятеро таких, – додає. – Беремо участь у загальних зборах організації «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять»» і вже щось своє пробуємо організовувати.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ