У Тернополі з кранів тече така добра вода, що її можна пити замість ліків

0
1110

Отримуємо чимало нарікань від споживачів на осад, що утворюється при кип’ятінні води.

Бутильована такого не дає, але чи свідчить це про те, що вона корисніша й безпечніша для здоров’я?.. Зрештою, не будемо створювати нікому антирекламу, як це роблять виробники зазначеної води стосовно водопровідної. Спробуємо натомість пояснити переваги води з-під крану. – повідомляє КП “Тернопільводоканал”.

Джерелом централізованого питного водопостачання Тернополя є підземні води верхньо-крейдяного водоносного горизонту. Беззаперечною перевагою підземних джерел водопостачання є їх безпечність за бактеріологічними показниками, на відміну від міст, де у кранах тече вода з відкритих водойм. Однак для питної води зі свердловин характерний значний вміст гідрокарбонатів кальцію та магнію. Це вони, власне, дають осад при кип’ятінні.

Утворення осаду карбонатів кальцію та магнію сприймається споживачами негативно, однак кальцій потрібний в організмі для побудови кісткової та м’язової тканини, підтримання провідної функції серця та нервової системи, відповідальний за згортання крові. Його дефіцит проявляється захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонічна хвороба); підвищеним ризиком переломів у дітей; порушенням перебігу вагітності, пологів і зниженням маси тіла новонароджених; хворобами нервової системи.

Магній є активатором більше ніж 300 ферментативних реакцій, включаючи гліколіз, синтез АТФ, транспорт мінералів через мембрани, синтез білків і нуклеїнових кислот, нервово-м’язову збудливість і м’язові скорочення. Магній, що міститься у воді у формі гідратованих іонів, характеризується вищим ступенем біонакопичення, ніж магній у продуктах харчування.

Кальцій і, меншою мірою магній у воді і продуктах харчування є захисними факторами, які нівелюють вплив токсичних елементів (свинець, кадмій) як шляхом прямої реакції зв’язування токсинів у нерозчинні комплекси у кишківнику, так і за рахунок конкуренції при всмоктуванні.

Питна вода в загальному споживанні кальцію і магнію не є основним джерелом. Проте навіть у розвинутих країнах продукти харчування не можуть компенсувати дефіцит кальцію і, особливо, магнію, якщо питна вода бідна на ці елементи.

На користь “водного магнію” свідчить краща його засвоюваність з води (до 60%), ніж з їжі (30%). Тому зазначається значна роль саме магнію з питних вод у зниженні серцево-судинної патології.

Для аргументів на користь водопровідної води використано фрагменти книги “Питна вода України: медико-екологічні та санітарно-гігієнічні аспекти” В’ячеслава Прокопова, доктора медичних наук, професора.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ