В Україні карантин може тривати до кінця травня

0
8565

Якщо українці залишаться вдома на Великдень і травневі свята, то карантин почнуть послаблювати.

Україна вже більше місяця на карантині. Спочатку пік захворюваності COVID-19 прогнозували на 14-17 квітня. Однак Національна академія наук України опублікувала нові дані. Коли Україна досягне піку захворюваності і коли почнуть послаблювати карантин, дізнавався сайт “Сьогодні”.

Коли коронавірус піде на спад

Карантин не послаблять 24 квітня, а продовжать. Якщо раніше були прогнози, що пік захворюваності припаде на середину квітня, то тепер його прогнозують на початок травня.

Чому так? Україна 38 днів на карантині. Якби кордон перекрили разом з введенням обмежень в країні, то ми б вже досягли піку захворюваності. Знаючи, що інкубаційний період коронавірусу 14 днів (в деяких випадках 28 днів), а остаточно кордон країна закрила лише 30 березня, то пік повинен припасти на кінець квітня – початок травня.

За розрахунками Національної академії наук, пік захворюваності COVID-19 припаде на 2-5 травня. А летальність досягне максимуму 3-8 травня. Це за умови, що карантин буде дотримуватися, а на Великдень і травневі свята люди залишаться вдома.

“Щоб почали послаблювати карантин, треба пережити свята, щоб люди не пішли до церкви, не збиралися на поминальні дні. Щоб травневі свята пройшли без великої кількості хворих. Після 12 травня буде видно, чи пройдемо ми спокійно цей період. Далі буде можна думати про ослаблення. З чого починати? Школярів і студентів навряд чи пустять вчитися, а транспорт потрібно буде запускати, щоб люди виходили на роботу”, – розповіла Алла Мироненко, вірусолог Інституту епідеміології та інфекційних захворювань.

Джерело “Сьогодні” в органах влади розповіло, що карантин триватиме до середини травня. Потім почнуть послаблювати для тих, хто працює, щоб остаточно не впала економіка. Але для людей в групі ризику обмеження планують залишити – це люди похилого віку та люди з хронічними захворюваннями.

За даними джерела в МОЗ, карантин може тривати взагалі до кінця травня.

“Після Великодня будемо приймати рішення щодо динаміки зростання захворюваності. Є варіант, що карантин може тривати до кінця травня”, – розповів наш співрозмовник.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль оприлюднив начерки плану уряду щодо виходу з карантину. За його графіком, українці на початку травня-червня вийдуть на роботу, частково знімуть обмеження з громадського транспорту. На початку червня-липня – відновлять роботу громадського транспорту за новими правилами, дозволять відвідувати зони відпочинку, але теж з обмеженнями, послаблять режим самоізоляції для літніх.

Нам доведеться жити за новими правилами

Епідемія буде тривати не один-два місяці, а як як мінімум рік. Більш того, вірусолог Алла Мироненко прогнозує, що ще має бути друга хвиля захворюваності, і вона буде більшою за нинішню.

“Восени буде друга хвиля захворюваності, на неї і припаде пік. У масках і з дезінфікуючими засобами нам ще доведеться жити довго”, – прогнозує Мироненко.

Всьому світу доведеться навчитися жити в нових умовах. Транспорт можуть запустити з обмеженням стосовно кількості пасажирів, в громадських місцях доведеться й далі носитися маску.

“Щоб все вийшло з-під контролю, досить однієї зараженої людини – і почнеться нова хвиля захворюваності. Війна з епідемією не закінчиться, поки не буде колективного імунітету. А на це піде 12-18 місяців. Навіть вакцина не з’явиться раніше, ніж через рік – і Україна не отримає її в числі перших країн. Ми повинні навчитися жити з вірусом. Загроза не піде ще рік, відповідно, ми повинні бути готові до гнучких і швидких змін. Підприємці повинні підготувати свої бізнес-процеси. Якщо ми не будемо цього робити, ми втратимо багато людей”, – каже інфекціоніст Вадим Арістов, директор Revival Institute for Future.

Може трапитися так, що країні доведеться періодично вводити карантин. У Revival Institute for Future вважають, що для України буде найбільш ефективна стратегія “пунктиру”. Тобто деякий час країна проводить в жорсткому карантині, потім виходить з нього з деякими обмеженнями і інтенсивно працює. Щойно захворюваність зростає і з’являється ризик, що може не вистачити апаратів штучного дихання, тоді знову всі повертаються на карантин.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ