Боротьбу з пандемією веде місцеве самоврядування

0
80

Країною керують уповноважені “центром” дилетанти, а ситуацію “витягує” місцеве самоуправління

Поки “нагорі” спали, на місцях — готувалися 

До таких висновків прийшла оглядач авторитетного видання “Дзеркало тижня” (ДТ) Інна Ведернікова у статті: “Без точки опори. Але в одному човні. Вона вдається до порівняння – “Губернатори і міністри на кормі, мери — на веслах”. На думку автора – місцеве самоврядування набагато швидше і ефективніше почало реагувати на виклики епідемії.

“Тоді як центральна влада, на ходу змінюючи уряд і міністрів, критично запізнювалася з реакцією, місцева — оббивала пороги губернаторів, різала бюджет і перекидала гроші на медичні програми”, – зазначає оглядач ДТ.

“Новій команді”, яка прийшла на хвилі президентських і парламентських виборів так і не вдалося налагодити професійну роботу. Зокрема це стосується і протиепідемічних заходів. Мерів міст, які реально слідкували за ситуацією, покликали лише на третю нараду з президентом.

Нагорі зробили ставку не на тих

“Збій був у тому, що центральна влада спочатку зробила ставку на губернаторів. А ті, з об’єктивних чи суб’єктивних причин, не відчувають реальної ситуації у своїх регіонах. Вони більше зосередились на політичній боротьбі та часто сприймають мерів як конкурентів. З літа минулого року народні депутати тільки й говорять що про повне перезавантаження місцевої влади, навіть хотіли зробити місцеві вибори достроково.

Під час обговорень проєкту Конституції парламентарі обвинувачували місцеве самоврядування в усіх смертних гріхах і що разу повторювали меседж, що лише “око государеве” у регіонах — префект — врятує країну. Як показало життя — ні”, — наводить ДТ слова виконавчого директор АМУ Олександр Слобожана.

Повільна реакція, а місцями непрофесійність, на центральному рівні були помітні всюди. Допоки мери на гроші місцевих бюджетів та спонсорів активно закуповували засоби захисту, апарати штучної вентиляції легень, ексміністр охорони здоров’я Ілля Ємець “не зміг вчасно” провести держзакупівлі медичних препаратів і матеріалів. При цьому жодної реакції з боку правоохоронців не було. Антимонопольному комітету знадобилося цілих два тижня, щоб побачити завищені ціни на маски в окремих аптечних мережах. Сталося це знову ж після реакції міських голів, котрі вказали на неприпустимість такої ситуації.

Депутати забрали гроші у громад, які ведуть боротьбу з епідемією 

Тоді, як місцеве самоврядування, активно урізало витрати по всіх статтях і перекидало гроші на підтримку медиків, парламент ухвалює  17 березня законопроект за авторства голови податкового комітету Данила Гетманцева №533-IX, яким фактично відбирає останні гроші у громад, які на сьогодні найбільше витратили на боротьбу з коронавірусом. Як зазначає оглядач ДТ, нардепи у буквальному розумінні “вбили трьох зайців”.

  • По-перше, забрали з місцевих бюджетів 13% доходів. Це можуть бути кошти, з яких, наприклад, Тернопіль закуповував додаткові апарати штучної вентиляції легень, встановлював доплати лікарям, закуповував тест-системи, бо держава нічого не дала.
  • По-друге, депутати напередодні голосування за продаж землі, звільнили агрохолдинги латифундистів від плати за паї. Фактично депутати пограбували селян і місцеві громади.
  • По-третє, звільнили від податків надприбутковий бізнес. Типовий приклад з аптеками, які продовжили працювати, а подекуди підвищили ціни у 5-10 разів. Складається ситуація, коли окремі “недоброчесні ділки” користуються ситуацією, щоб наживатися на людях, а держава звільняє їх від податків за рахунок громад, що борються з епідемією.

30 березня народні депутати знову обмежилися половинчатими заходами. Як пише ДТ – за попередніми розрахунками, в період пандемії місцеве самоврядування втратить понад 12 мільярдів гривень.

“Мені важко пояснити дії народних депутатів, котрі свідомо голосують за зменшення надходжень до місцевих бюджетів і паралельно вимагають збільшення витрат на медицину. Все, що можна, ми робимо вже зараз, за рахунок коштів розвитку, за рахунок меценатів. Але реально зараз грабують громади. З таким підходом вже за місяць-два не буде коштів на оновлення медицини, підтримку лікарів. На сьогоднішній день місцеві бюджети вже витратили 500 мільйонів гривень на протидію епідемії. Держава виділила 100 мільйонів. Якщо зараз держава забирає податкові надходження з місцевого бюджету “на боротьбу з коронавірусом”, то вона має компенсувати ці втрати. Тому що в підсумку основний тягар витрат лягає на місцеві бюджети, у тому числі й надбавки до зарплат медиків”, – каже міський голова Тернополя Сергій Надал у коментарі “Дзеркалу тижня”.

Місто не може чекати

Міський голова Тернополя у коментарі виданню зауважив, що сьогодні, розуміючи складність ситуації, місто свідомо пішло на додаткові витрати за рахунок програм розвитку у майбутньому.

“Йдеться про життя людей. Ми не можемо чекати доброї волі парламенту, який затягує ухвалення змін до бюджету. Але усі витрати на боротьбу з пандемією мали б фінансуватися державою, як це відбувається у цивілізованих країнах”,  – сказав він.

P.S. Тож сьогодні можемо констатувати, що лише на місцевому рівні там, де є досвідчені та професійні керівники, вживаються адекватні заходи. Натомість, найбільше “провалів” – на рівні парламенту. Депутати замість допомоги у боротьбі з пандемією, завдавав лише шкоди через повний непрофесіоналізм, або свідоме шкідництво.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ