Іван Побережний захоплення ремонтом автомобілів перетворив на бізнес

0
1601

Визначили переможців конкурсу  «Село. Кроки до розвитку», що відбувся в Тернопільській, Івано-Франківській та Хмельницькій  областях  за підтримки ПрАТ «Миронівський хлібопродукт».

Серед 12 переможців, нагороджених сертифікатом на 50 тисяч гривень,   Іван Побережний, власник СТО у с. Млинівці Кременецький району.

Бізнес-план  власнику СТО допомагали  складати спеціалісти   відділу «Підтримка підприємництва», що в Кременецькій райраді. Іван Побережний принагідно дякує організаторам конкурсу за підтримку сільського бізнесу. Бо дуже важко самому започатковувати щось в селі. Тому багато людей виїжджають на заробітки, рушаться сім’ї. А на підприємстві  буде кілька робочих місць, можна забезпечити свою родину.

– Хоч зараз поки що лише вкладаю, – усміхається  підприємець. – Але для громади з автомобілями це великий плюс, бо не треба далеко їхати  за ремонтом.

А ще Іван Григорович каже, щоб не боялися сільські люди розвивати   свою справу, брати участь у конкурсах, писати бізнес-проекти  і робити все те, що на користь громади.

– Бо влада приходить і відходить, а нам треба жити на своїй землі, зробити щось, лишити по собі  дітям і внукам. Всі не виїдуть, треба, щоб і Україна на когось сперлася, – споважнів співрозмовник.

Коли виникла  проблема вибору свого бізнесу, Іван Побережний враховуючи власну зацікавленість, зупинився на станції техобслуговування. Любив техніку з дитинства, був колгоспним трактористом. Потім купив  машину, яку сам  ремонтував.  І в  колег з’явилися залізні коні.

– Коли подумали, що  бажання впродовж вихідних  копирсатися   в своєму автомобілі і машинах своїх друзів,  варто перетворити  на бізнес?- запитую підприємця.

– Ідея сама прийшла. Порадився з сином. А тут і стара хата продавалася. Ми місце купили. Зібрали потрібну суму, я був трохи у світах, та й звели це приміщення, – показує власник СТО на  великий ще незавершений  гараж на дві машини, з оглядовою ямою. – Якщо все добре піде, то в перспективі і 3-4 місця можна зробити, для «плинності» також є під’їзд.

Іван Григорович чітко  визначився з  нішею свого бізнесу. Бо сам знає,що допомогу автомобілеві можуть надати найближче лише у Вишнівці,  за десять кілометрів від Млинівців. А ще і черги бувають.  А тут впродовж трьох кілометрів траси – села Хотовиця, Устечко, Бакота, Бутин, Поляни, Кинахівці, Очеретне, Олексинець.  Тут, як і в Україні, кількість автомобілів постійно зростає.  Місце  для СТО вибрали вдало –  при трасі.

З селянською мудрістю пан Побережний  прораховував якими ремонтами займатися вигідно.  Якщо тільки ходовою частиною автомобіля – треба 3-4 місця, щоб робити великі роботи. Якщо ж більш глобальним ремонтом, то тут вже може бути два місця, але тоді потрібно обзавестися напрацьованою базою клієнтів, які будуть забезпечувати постійний потік роботи. Зрештою,  техніки зараз працюють в усіх напрямках. Хоч  уже в колективі є запорука успіху – авторитет  керівника. Коли я запитала чи давно Іван Побережний  працює з  Віталієм Волинцем,  вони, відірвавшись від термінової справи, відповіли разом, що вони ж в одному селі живуть. Якщо є такий тандем, то це також запорука успіху.

– За якісним ремонтом, до нас приїжджають навіть з Тернополя, Збаража,- не без гордості каже Іван Григорович. – Ми надаємо  екстрені ремонти.  Але головне наше завдання  –  зробити так, щоб власник автомобіля захотів потім ще раз повернутися до нашого автосервісу, а також порадив станцію  своїм знайомим.  І, звичайно, дуже важливу роль грає також вартість послуг. Ціни у нас  – демократичні, а умови співпраці лояльні та зручні. Майстрів є звідки залучати, перевірені часом.

Запорукою успіху такого підприємства є і   хороше обладнання, яке означає не лише  якісну роботу, а й   економить час, гарантує безпеку  працівників і клієнтів. Механік переконаний, що не можна економити на тому, що може підвести при ремонтах. Можна використовувати старе обладнання, але в таких випадках, як усунення подряпини або нанесення декоративних елементів. Для ремонту ж мотора або гальм,  треба  використовувати тільки нове.

– У нас є діагностична техніка, стенд схід-розвал, пристрій для регулювання рульового управління, фарбувальна камера, обладнання для шиномонтажу, підйомники, зварювальний апарат, пневмодомкрат і так далі. Хочу купити балансувальний станок. Власне, грантові гроші на це підуть. Ключі хороші завжди потрібні, – ділиться планами Іван Побережний.-Звичайно, немає межі досконалості. У перспективі, може і магазинчик з необхідним мінімумом запчастин відкриємо, кав’ярню.

Я на правах реклами продовжила думку: «Поки ваш друг лікується в руках професійних майстрів, ви можете перепочити за горням  кави або чаю, з’їсти смачні бутерброди».

Іван Григорович, усміхнувшись,підхопив, як перед телекамерою: «Отож, приїжджайте до нас, залишайте авто, походіть, у нас тут дивовижні місця,  випийте  кави , а наші майстри за цей час оглянуть ваш транспорт та скажуть, чи все з ним в порядку, чи йому потрібен якийсь ремонт. Регулярне відвідування СТО – запорука того, що вам не доведеться витрачатися на вартісний ремонт, а поїздки на автомобілі будуть для вас та ваших пасажирів безпечними». Я  бачу, як мрійливо загорілися очі в мого співрозмовника і вірю, що йому все неодмінно вдасться, бо він бачить це, відчуває фібрами душі. У нього є сильна мотивація для розвитку свого дітища, відповідальність за майбутнє  на генетичному рівні.

Людмила ОСТРОВСЬКА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ