Тернопільщина: кандидат-мажоритарник повідомляє про знищення його агітаційних матеріалів

0
164

Кандидат-мажоритарник Олег Вітвіцький повідомляє, що в одномандатному виборчому окрузі № 166 (м. Теребовля) невідомі особи знищили близько десяти банерів з його передвиборною агітацією. Він розповів ОПОРІ, що пов’язує це з веденням виборчої кампанії.

Повідомлення про хуліганські дії з’явилося на сторінці «Теребовля – твоє місто» в соціальній мережі Facebook 30 червня. У дописі йшлося, що по 166 округу масово зривають банери Олега Вітвіцького (партія «Голос»).

Спостерігачі ОПОРИ зв’язалися з кандидатом у депутати Вітвіцьким, щоб з’ясувати деталі. Він підтвердив оприлюднену в соціальній мережі інформацію. І розповів ОПОРІ, що в ніч з 29 на 30 червня в декількох населених пунктах округу № 166 були зірвані та або знищені на місці або викрадені банери з його передвиборною агітацією. За словами кандидата, банери були розміщені на приватних територіях будинків чи садиб, які належать його прихильникам.

На питання ОПОРИ про кількість зірваних банерів, Олег Вітвіцький відповів, що в межах десятка. Він пояснив, що точно не підраховував, оскільки ще надходять повідомлення про подібні випадки. І додав: «Десяток. І для мене це – вже системність. Бо один чи два випадки – добре, може комусь не подобаюся я чи когось дратує політична реклама. Але якщо це зроблено в такий спосіб, то я вважаю, що це є проблема пов’язана з проведенням виборчої кампанії».

Олег Вітвіцький повідомив, що про знищення його агітаційних матеріалів не планує повідомляти в поліцію. «Але якщо подібні речі будуть повторюватися, то безперечно ми будемо звертатися в правоохоронні органи» – сказав він. Також кандидат висловив побоювання, що викрадені банери можуть бути використані для провокацій, наприклад, розвішані у «день тиші» чи день голосування 21 липня.

«В залежності від обставин знищення агітаційних матеріалів кандидата, такі дії винних осіб можуть бути кваліфіковані як дрібне хуліганство (стаття 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення) або хуліганство (стаття 296 Кримінального кодексу України), або ж за частиною 2 статті 157 Кримінального кодексу України», – пояснює координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області Ольга Галушка.

Відповідно до частини 2 статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, – караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

За коментарями звертайтеся:

Ольга Галушка, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області

тел.: 0932380812

e-mail: ternopil@opora.org.ua

Марія Домська, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ