Сергій Надал: Треба будувати Україну конкретними добрими справами

0
47

Вибори минули, а нам слід продовжувати працювати заради своєї громади, заради України. Такими думками поділився міський голова Тернополя Сергій Надал.

Україна пройшла через складні президентські вибори. З одного боку — це було демократичне волевиявлення, про що говорять наші західні партнери. З іншого боку — це був час палких суперечок між прихильниками різних кандидатів. Сьогодні такі суперечки не припиняються. Кожен свідомий патріот, незалежно від того, якого кандидата він обрав на цих виборах, сьогодні щиро переймається за майбутнє своєї країни. Але політична дискусія не повинна переходити у суспільне протистояння.

Очевидно, що кожен свідомий націоналіст сьогодні покликаний працювати на єдність України, бо згода будує, а розбрат руйнує. Тож сьогодні маємо говорити про згоду, насамперед, на низовому рівні в громаді. Від сильної громади залежить майбутнє сильної України. Сьогодні потрібні не суперечки, а робота на місцях. Як казав Митрополит Андрей Шептицький: «Скупчуймо свої сили, бо сили поділені є завжди слабі». Сьогодні маємо гуртуватися навколо реальних «малих» і «великих» справ, тут, на місці, і будувати свою Україну «тут і зараз» конкретними добрими справами.

«Свобода — це можливість творити добро», – говорив Блаженнійший Любомир Гузар і одночасно зазначав, що «свобода — це відповідальність» за все, що діється навколо. Цей принцип бути відповідальним і робити добрі справи для громади є наріжним каменем діяльності кожного, хто вважає себе націоналістом.

Саме тут, на місці, ми творимо Україну таку, якою хочемо її бачити. І незалежно від політичних поглядів, у нас єдина мета — це сильна, соборна, незалежна Україна. Тож сьогодні час питати: що кожен із нас зробив для України?

У сам день виборів, християни відзначали Вербну неділю. Цей день був присвячений входженню Ісуса Христа у Єрусалим, де його урочисто вітали мешканці міста, як Месію. Але вже за кілька днів ті ж самі люди дозволили розіп’яти Христа. Людські симпатії швидко змінюються. А прихильність переходить у лють та роздратованість. Нетерпіння і надмірні сподівання штовхають нас до поверхових оцінок. Шлях до добробуту, до комфорту у громаді і країні лежить через працю кожного. Це шлях справжнього націоналіста. «Свій до свого по своє!» – цей заклик актуальний і сьогодні для усіх нас. Не сподіватися на когось, а вірити у себе. Ми маємо будувати своє, бути відповідальними, працювати разом.

Також тим, хто розчарований, хочеться нагадати, що не ми перші опиняємося у складних умовах. Націоналіст не може «плисти за течією» навіть тоді, коли здається, що «все втрачено», а більшість думає по іншому. Це не раз доводили українці протягом своєї історії. УПА боролася за Україну тоді, коли не було жодної допомоги ззовні. Українці встояли у сучасній війні, бо вірили у те, що вони здатні перемагати. Великі зміни творила завжди активна частина суспільства. Та, яка вірила, що попри усі зовнішні обставити потрібно діяти. «Наш обов’язок — зробити самим найбільше, скільки стане наших сил, одночасно докласти старань, щоб і інші робили якнайбільше», – говорив провідник ОУН Степан Бандера. Ці слова повинні мотивувати кожного із нас у ті хвилини, коли здається, що ти програв.

Кожна справа побудована на правильній ідеї приведе до успіху. Особливо про це слід пам’ятати зараз — напередодні Великодня. Адже це свято віри і надії. Перемоги світла над темрявою. Перші християни йшли проти «волі більшості». А з часом та ж сама більшість побачила Воскресіння Христа. Так народилася Християнська церква з її моральними цінностями і настановами, якими ми керуємося і сьогодні. Тож сьогодні маємо вірити у правильність своїх ідей. Працювати на добробут своїх родин, своєї громади, своєї України. Керуватися почуттям єдності і любові до ближнього. Бо тільки в єдності закладна справжня сила. І саме така спільна дія буде основою для побудови сильної, незалежної та заможної України.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ