Що потрібно знати українцям, які хочуть їхати в Італію на заробітки

1
8017

Сьогодні на Тернопільщині напевно важко знайти сім’ю, у якій би хтось не був на заробітках. Останнім часом, усе більше наших краян їдуть працювати до сусідньої Польщі. А ще кілька років тому найбільш омріяною країною для заробітчан була Італія. Та і зараз вона не на останньому місці серед тих, хто хоче значно покращити фінансовий стан своєї сім’ї.

Отже, що потрібно знати тим, хто хоче поїхати заробляти гроші у цю країну.

Мінімальна заробітна плата в Італії орієнтована на некваліфікованих фахівців. У 2018 році вона становила від 600 до 800 євро на місяць. Насправді ця сума маленька, враховуючи, що потрібно знімати житло, повноцінно харчуватися і добиратися на роботу на транспорті. Зароблені гроші однозначно не перекриють витрати.

Середня зарплата – це оптимальний і найбільш поширений варіант, як серед населення країни, так і серед приїжджих, які хочуть нормально заробити за сезон або за тривалий період. Зазвичай тут усе залежить від регіону країни, кваліфікації працівника і займаної посади. На півночі країни зарплата більша. Але і на півдні є можливість знайти роботу, яка потребує знання мови і високої кваліфікації. У цифрах середня зарплата виходить до 1500 євро на місяць.

Про високу заробітну плату приїжджим на перших порах говорити взагалі не варто. Особливо це стосується низькокваліфікованих професій. Якщо ж ви банківський працівник, фахівець в IT-технологіях, доктор, фармацевт або шеф-кухар, зі знанням мови, звичайно, рівень оплати праці буде значно вищим, ніж у хатньої робітниці.

Щоб отримати дозвіл і виїхати працювати до Італії, потрібно визначитися з роботою, яку ви можете виконувати, залежно від спеціальності, досвіду і умов. Далі важливо знайти надійного роботодавця. Укласти з ним договір. Дізнатися хто представник компанії, якщо такий є. Подбати про отримання візи. І їхати.

Робота жінок в Італії відрізняється від роботи чоловіків. Сильна половина переважно трудиться будівельниками, мулярами, збирачами врожаю. В цілому чоловіча робота пепеважно на вулиці. Жінки – доглядальниця, покоївка, танцівниця, посудомийка, помічник кухаря, офіціантка, аніматор. Часто при таких посадах жінок забезпечують житлом.

Сезонна зайнятість в Італії на 9 місяців набирає популярності. Українських громадян на такій роботі найбільше. Щоб отримати сезонну візу, багато зусиль не потрібно. Знання мови необхідне мінімальне. Робота переважно на пляжах, в сфері туризму і сільського господарства.

В інтернеті можна знайти величезну кількість сайтів з оголошеннями про працевлаштування в Італії. Там же прописані всі умови, документи та інша інформація. Популярне місце обговорення заробітку за кордоном – форуми, на яких ведуть дискусії, пишуть відгуки. Пошук роботи так само може бути серед знайомих, які вже не перший рік перебувають в Італії або їздять на сезонну роботу. Вони знають нюанси і можуть підказати, які фахівці потрібні в тій чи іншій сфері. Є робота як легальна, так і нелегальна. В окремих випадках розглядають працевлаштування для сімейної пари або студентів.

Жінкам влаштуватися на роботу в Італії значно легше, ніж чоловікам. Їх приймають без документів, наприклад, на посаду доглядальниць (баданте). Дивитися за людьми похилого віку та інвалідами – досить поширена робота за кордоном. Баданте можуть платити пристойні гроші. Заробіток залежить від добробуту і щедрості сім’ї, в якій жінка працює. Українці часто вибирають посаду доглядальниці і доглядають за людьми похилого віку не один рік.

П’ятірка робіт і професій, які цінуються в Італії.

На першому місці за середнім показником оплати праці – банківський співробітник. У найкращому варіанті максимальний дохід може скласти 4000 євро на місяць.

Далі йде лікар і медсестра в приватній клініці. Причому остання може заробити більше, ніж сам лікар. Зарплата коливається від 2400 до 3000 євро.

Трійцю замикають шеф-кухарі. Знову-таки на сумі зарплати позначається регіон і кваліфікація. Але в цілому досвідчений кухар може отримати до 2000 євро на місяць.

Інженери, програмісти і вчителі заробляють від 1500 до 1700 євро.

Замикають п’ятірку продавці та обслуговуючий персонал (покоївка в готелях, посудомийка в ресторані) – від 800 до 1100 євро на місяць.

В Італії можна знайти роботу за різними професіями: лікарем, доглядальницею, нянею, аніматором, гідом, водієм, кухарем. Зарплата змінюється в залежності від кваліфікації та досвіду. Представлену ​​вище п’ятірку професій вважають найбільш поширеними в сегменті гідних. Такі посади популярні як серед самих жителів країни, так і серед приїжджих з різних країн світу.

1 коментар

  1. Ну у вашій статті так все просто. “важливо знайти надійного роботодавця. Укласти з ним договір. Дізнатися хто представник компанії, якщо такий є. Подбати про отримання візи.”. Ну так і напишіть, ДЕ і ЯК того роботодавця знайти, живучи в Україні. ЯКИМ ЧИНОМ вмовити його підписати з вами договір? КУДИ звертатися, щоб знайти роботу.
    Який сенс писати щось загальне, базуючись на статтях з гугла. Усі вміють гуглити, а де практична цінність цієї статті?

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ