Дороги мають прибирати комунальники, а двори і міжбудинкові проїзди – ЖЕКи та ОСББ

0
145
У зв’язку із поступовим зниженням температури повітря у Тернополі розпочинається зимове очищення дорожньо-транспортної мережі міста. Місто готове до зими, але мерія попереджає всі ОСББ (Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) теж виконувати свої обов’язки.
Зимові шини – це безпека для Вас та пішоходів
Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради нагадує пішоходам та водіям про необхідність дотримання правил дорожнього руху та закликає бути більш обережними при пересуванні вулицею. Погода сприяє утворенню так званої «кірки», яка провокує аварійні ситуації на дорогах та травматизм пішоходів.
В управлінні ЖКГ рекомендують водіям транспортних засобів при можливості утриматись від поїздок по місту, а для тих, хто ще цього не зробив – замінити шини на зимові та суворо дотримуватись «Правил дорожнього руху».
Для забезпечення належного механізованого утримання прибудинкових територій, комунальні служби звертаються до мешканців житлових будинків з проханням утриматися від паркування транспортних засобів у дворах.
Оновлена система прибирання міста від снігу
Нагадаємо, вже другий рік поспіль у Тернополі успішно діє оновлена система очищення міста.
Всі роботи взимку розподілені на 4 групи:
Попередження – оброблення покриття технологічними матеріалами, що запобігають утворенню ожеледі та сприяють її ліквідації;
Очищення – згрібання, підмітання снігу і сколу та укладання у вали;
Видалення – формування снігового валу з подальшим його механізованим вивезенням у спеціально визначені снігозвалища;
Догляд – ліквідація ожеледі та боротьба із слизькістю доріг і тротуарів.
Місто мають прибирати одразу три компанії, яких було відібрано на тендері. Таким чином є додаткова страховка на випадок, якщо хтось один з підрядників не зможе владнати з негодою.
Передбачено три рівня оповіщення населення в залежності від того, скільки випало снігу.
Зелений рівень – за виникнення ожеледиці чи потреби прибирання снігу в денний період доби (крім години «пік») при не значних та помірних снігових опадах – за три години до початку роботи техніки.
Жовтий рівень – за виникнення ожеледиці чи потреби прибирання снігу в вечірній та нічний період доби при не значних та помірних снігових опадах – за дві години до початку роботи техніки.
Червоний рівень – за виникнення потреби виконання робіт в будь-який період доби при інтенсивних снігопадах та надзвичайній ситуації – за дві години до початку роботи техніки.
Вказаний час оповіщення надає можливість населенню завчасно скоригувати свої плани щодо подальших дій, а водіям тимчасово прибрати автомобілі з маршруту слідування технологічного транспорту.
Автовласникам варто бути особливо уважними, оскільки припарковані у недозволених місцях авто, які заважатимуть снігоприбиральній техніці, мають право забрати на спеціальні майданчики за допомогою евакуатора. Адже однією з головних проблем минулих років були припарковані авто, які не давали змоги очистити під’їзди зупинки тощо.
Двори та міжбудинкові проїзди мають прибирати ЖЕКи та ОСББ
У Тернополі прибирання прибудинкових територій та міжбудинкових проїздів здійснюють обслуговуючі підприємства (ЖЕКи) та ОСББ (в залежності від того, хто обслуговує будинок). Якщо на ЖЕКі мерія має вплив і готує їх до зими, то ситуація з ОСББ інша. Це приватні структури, які діють відповідно до своїх власних статутів. Тому мерія закликає всіх керівників ОСББ закупити необхідне обладнання для очищення власних територій від снігу.
Тернополяни мають пам’ятати, якщо сніг лежить у Вас у дворі, його мають прибирати ті, кому Ви платите за прибирання прибудинкової території, тобто ОСББ та ЖЕКи. Прибудинкові території та прилеглі території житлових будинків лежать у зоні відповідальності власників та структур, які ці будинки обслуговують (ОСББ і ЖЕКи).
Таким чином, міські дороги у зимовий період прибирають міські комунальники, а двори і міжбудинков проїзди – ЖЕКи та ОСББ, які обслуговують будинки нашого міста.
Тарас Петрик

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ