«У подорожчанні проїзду в транспорті винні самі тернополяни», – журналіст Богдан Боденчук

0
2793

У підвищені тарифів винні самі тернополяни. Зараз всі почнуть мене матюкати. Та прошу дочитати моє обґрунтування.

Я не експерт з питань транспорту, це лише моя думка. Висновки зробив, коли знімав сюжет про підвищення тарифів. Всі обурюються у Фейсбуці, в маршрутках, у тролейбусах, але коли дійшла справа дати коментар, із двадцяти одна  людина погоджувалася і то потім просила може не давайте те в новини.

Один водій маршрутки і один кондуктор (ще інший говорив не на камеру) погоджувались сказати одразу, що це обґрунтовано, росте бензин, електрика, дорогий ремонт.

А тернополяни не захищали свою думку вживу. Всі ми «герої» у Фейсбуці. Навіть я, бо пишу це тут. Майдан мало змінив не боятись влади, війна теж, але насправді ми сильні. Ведемо війну з зовнішнім ворогом, а з внутрішнім проблемам не можемо протистояти. Ні, щоб заблокувати на тиждень тролейбусне депо, чи всі автопарки, щоб тиждень не їздив транспорт по місту, поставити ультиматум владі. Перевізники це зробили і влада погодилась, бо злякалася страйку водіїв, а їх менше, ніж жителів Тернополя. Бо нас 200 тисяч. Якби всі відмовились їздити транспортом, то і перевізники знизили б ціну. Але моя хата скраю. Маршрутки забиті людьми. Та краще гарно поговорити. Постаратися, щоб почули. Дійти спільної думки, я за це.

Як повідомив член громадської організації Іван Рудакевич, він провів моніторинг цін. Чому є міста з проїздом в троліках за дві гривні, маршрутки – чотири.А ціни на бензин і електрику ті самі і транспорт той самий. Ми маємо знати, що влада – це ми, бо ми її ж обираємо і вона має відстоювати наші права, але про це забули. Тому не нарікайте у Фейсбуці, що ціна зросла, чи на кухні другу, а організовуймо акцію на площі в неділю. Хоча знову покричимо і розійдемось невдоволені. Якщо кожен буде мовчати, скоро зв проїзд і двадцять гривень буде. 2 січня, коли підняли тарифи обіцяли, що до кінця року не будуть більше підвищувати тарифи, але всі забули про це, як і забудуть про це підняття цін через місяць.

Де ділися громадські активісти? Залягло багато на дно. На цій темі можна ж показати свій активізм, але більшість зроблять показуху під наступні вибори, щоб теж стати владою. Всі чекають і ніхто не хоче стати лідером, повести за собою. Тепер матюкати мене і мою думку, всі ж у Фейсбуці герої, а в обличчя сказати слабо, я ж не влада, яку варто боятись. Слова – нічого не варті, коли вони без дії, так і живемо, бо нарікаємо, а не діємо.

Богдан БОДЕНЧУК, журналіст

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ